Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 2/7/2017

ΕΛΛΑΔΑ
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ 
= ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Η Ελλάδα ετοιμάζεται για να υποδεχθεί φέτος τον αριθμό ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων τουριστών, σχεδόν τρεις φορές τον πληθυσμό της, γράφει στη Guardian από τη Δημητσάνα η ανταποκρίτριά της βρετανικής εφημερίδας Έλενα Σμιθ.
 Στην ανταπόκρισή της αναφέρει ακόμη πως η γερμανική εταιρεία αερολιμένων Fraport, που ανέλαβε για 40 χρόνια τη λειτουργία 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να επενδύσει στα αεροδρόμια αυτά πάνω από 1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 400 εκατ. μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.  

= ΟΡΥΧΕΙΑ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο του ορυχείου Αμυνταίου με την συμμετοχή επιστημονικών στελεχών της ΔΕΗ και του περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε για ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο φαινόμενο που χρειάζεται ενδελεχή εξέταση για να πει κάποιος με σιγουριά τι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτό το μέγεθος της κατολίσθησης. Μάλιστα ανάφερε ότι οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου θα επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση μέσα στο χωριό και εκτίμησε ότι θα υπάρξει επιδείνωση του φαινόμενου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι του να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές 
= ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Μηχανική βλάβη παρουσίασε εν πλω στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Απόλλων Ελλάς» που εκτελούσε το δρομολόγιο Αίγινα - Πειραιά. Το πλοίο που μεταφέρει 455 επιβάτες, 36 οχήματα, δύο φορτηγά και δύο δίκυκλα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά και στο σημείο έχουν ήδη φθάσει δύο ρυμουλκά προκειμένου να το οδηγήσουν στο κεντρικό λιμάνι.
= ΦΩΤΙΕΣ. Σε ύφεση βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πέτα Κερατέας Αττικής. Εξάλλου, μεγάλη φωτιά κατακαίει από το απόγευμα την περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Κυριακή.
= ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Την τελευταία της πνοή άφησε 60χρονη εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας του δήμου Ζωγράφου, την ώρα που ετοιμαζόταν να αναλάβει βάρδια, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Στο αμαξοστάσιο του δήμου Ζωγράφου, όπου βρισκόταν ένιωσε δυνατό πόνο στο στήθος και αδιαθεσία, ενώ στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε διαπιστώθηκε ο θάνατος της.
= ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ. «Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό και σήμερα που δεν φαίνονται στον ορίζοντα χαρισματικοί ηγέτες, μπορεί να το συνάψει ένα συλλογικό σχήμα. Ο μόνος δρόμος είναι η αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης» είπε ο πρώην υπουργός του τού ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
= ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΖΟΝ. Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) και συναγερμού (240 μg/m3) για το όζον υπήρξε το μεσημέρι σε περιοχές της πρωτεύουσας. Μείωση των τιμών του όζοντος αναμένεται αργά το απόγευμα.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΡΩΣΙΑ. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη μεγαλύτερη καταιγίδα που έπληξε τη Μόσχα εδώ και πάνω από 90 χρόνια με κατακλυσμιαίες βροχές και σφοδρή χαλαζόπτωση.  Ένας άνδρας κεραυνοβολήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώσεις δέντρων, ενώ δεκάδες πτήσεις αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν.Σύμφωνα με μετεωρολόγους η Μόσχα είχε να δει τέτοια καταιγίδα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα καθώς μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν 20 χιλιοστά βροχής
= ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Η Ντάουνινγκ Στριτ ενημέρωσε κορυφαία στελέχη εταιρειών ότι ενδέχεται η κυβέρνηση της Βρετανίας υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για το λεγόμενο Brexit φέτος, γράφει η «Sunday Telegraph». Η κίνηση αυτή θα προορίζεται για «εσωτερική κατανάλωση», για να δοθεί η εικόνα ότι η βρετανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του διαζυγίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει πώς περιήλθαν σε γνώση της οι πληροφορίες αυτές.
= ΠΑΡΙΣΙ. Περίπου 2.000 ταξιδιώτες απομακρύνθηκαν προσωρινά, το απόγευμα του Σαββάτου, από τον τερματικό σταθμό 2Ε του αεροδρομίου Ρουασί Σαρλ-ντε-Γκολ στο Παρίσι και 20 πτήσεις είχαν καθυστέρηση μετά την παρείσφρηση ενός ατόμου σε «ιδιωτικό χώρο» του αερολιμένα χωρίς να έχει περάσει από τους ελέγχους ασφαλείας.
= ΚΑΝΑΔΑΣ. Χιλιάδες Καναδοί, μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακόμη και ο Μπόνο θα συγκεντρωθούν στην Οτάβα, την πρωτεύουσα του Καναδά, για να γιορτάσουν την 150ή επέτειο από την ίδρυση της χώρας με ένα τεράστιο πάρτι που θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
= ΓΑΛΛΙΑ. Ο πρώην υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο υπηρετούσε τα τελευταία 30 χρόνια, δηλώνοντας ότι θέλει να αφοσιωθεί στην ανασυγκρότηση της αριστεράς με το «κίνημά του της 1ης Ιουλίου».
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτισε το Σάββατο, φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών, με μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, πριν από τον ενταφιασμό του στη Γερμανία.
= ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη Σόφια εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα με θερμοκρασίες που αναμενόταν να φθάσουν μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσαν νοσοκομειακοί αξιωματούχοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΓΑΝΗΣ. Το ελληνικό τσάι, η ρίγανη και τα άλλα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά έχουν γίνει «μήλο της έριδας» για Έλληνες και Αλβανούς. Τα λεφτά είναι… πολλά και το κίνητρο μεγάλο.  Μόλις πέσει το σκοτάδι, ομάδες Αλβανών εισέρχονται με μουλάρια ή πεζοί στην ορεινή περιοχή του Γράμμου, της Ιεροπηγής Καστοριάς αλλά και στο Βροντερό της Πρέσπας Φλώρινας και «κουρεύουν» τεράστιες εκτάσεις με τσάι και άλλα σπάνια αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά, που σε κάποιες περιπτώσεις συναντώνται ως μοναδική χλωρίδα στις παραπάνω περιοχές.
= ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες  τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα δίνεται τελικά η δυνατότητα στους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις από γιατρούς και φαρμακεία και αυτές να μετρούν για το αφορολόγητο.
= ΣΟΙΜΠΛΕ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο ότι είναι το τελευταίο πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αντικρούει τη μετάθεση ευθυνών στους πιστωτές και τοποθετεί πιθανά μέτρα για το χρέος, αν και εφόσον χρειαστούν, στο τέλος του προγράμματος.
= ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ. Η κοινοπραξία Cristal Union (γαλλική) και Viro (κροατική), η αυστριακή Agrana Group και η σερβική MK Group, είναι οι τρεις «μνηστήρες», που κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στο διαγωνισμό πώλησης των δύο θυγατρικών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) στη Σερβία, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Βορειοελλαδικής εταιρείας, Αντώνης Χατζηδιαμαντής. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των προτάσεων είχε οριστεί για χθες και η διαδικασία διήρκησε μέχρι και τις 21.00 το βράδυ.
= ΚΟΣΤΕΛΟ.  Κοινός στόχος είναι το ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018 ώστε η χώρα να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις δηλώνει  ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα Ντεκλαν Κοστέλο.  Ο κ. Κοστέλο τονίζει ότι «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση. Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ. Ο τελικός του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών ανάμεσα στην Γερμανία και την Χιλή ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 2 Ιουλίου. 15:00 ΕΡΤ1 Πορτογαλία – Μεξικό  Μικρός τελικός   21:00 ΕΡΤ1 Χιλή – Γερμανία  Τελικός
= ΑΕΚ. Στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί και το τυπικό σκέλος της συμφωνίας με την ΑΕΚ βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Κροάτης επιθετικός της Λας Πάλμας, Μάρκο Λιβάγια. Λίγες ώρες αργότερα, ο 24άχρονος άσος πέρασε με απόλυτη επιτυχία τα ιατρικά τεστ και στη συνέχεια οδηγήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ για να βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο που προβλέπει τον δανεισμό του από τον ισπανικό σύλλογο για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς.
= ΤΑΣΟΣ ΔΩΝΗΣ. Οριστικά στην Bundesliga με τα χρώματα της Στουτγκάρδης θα συνεχίσει την καριέρα του ο Τάσος Δώνης. Ο γερμανικός σύλλογος ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Έλληνα ποδοσφαιριστή από τη Γιουβέντους, η οποια θα βάλει στο ταμείο της περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ.
= ΠΑΟ. Τη φανέλα του Παναθηναϊκού έως το 2020 θα συνεχίσει να φοράει ο Ροντρίγκο Μολέδο. Και αυτό γιατί ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός και ο ατζέντης του συναντήθηκαν με την διοίκηση του «τριφυλλιού» και οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία για διετή επέκταση της συνεργασίας τους, με παράλληλη αύξηση των αποδοχών του 29χρονου άσου, το τρέχον συμβόλαιο του οποίου λήγει το 2018.
= ΙΜΠΡΑΙΜΟΒΙΤΣ. Λόγια του Ιούλιου Καίσαρα «δανείστηκε» ο 35χρονος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, προκειμένου να αναφερθεί στο τέλος της συνεργασίας του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Σουηδός επιθετικός έγραψε χαρακτηριστικά στο Instagram: «Ήρθα. Μίλησα. Κατέκτησα». Λέξεις που θυμίζουν την ιστορική φράση «Veni. Vedi. Vici» του Ιούλιου Καίσαρα.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Προσπάθειες για την απόκτηση του σέντερ φορ της Φενέρμπαχτσε Εμάνουελ Εμενίκε καταβάλει ο Ολυμπιακός, άνθρωπος του οποίου, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα έχει μεταβεί για το σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: