Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Έρχεται «ισχυρός» καύσωνας με 42°C & θερμό κύμα από την Αφρική

ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ. 
Το πρώτο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για το επόμενο δεκαήμερο, καθώς θα κάνει αισθητή την παρουσία του και στη Μαγνησία.
Η ανοδική τάση στις τιμές του υδραργύρου θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά την Τετάρτη.
Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν γύρω στους 35 βαθμούς, με την πρόβλεψη να υπερβούν τη συγκεκριμένη ένδειξη προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του καιρού που θα επικρατήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο πρώην διευθυντής πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές, αναφέρει ότι «ο πρώτος καύσωνας  θα συνεχιστεί τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας».
Η θαλασσινή αύρα θα διατηρήσει τη θερμοκρασία σε υποφερτά επίπεδα, τουλάχιστον για τον Βόλο, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως σε όσες βρίσκονται στην ενδοχώρα, οι τιμές θα είναι αυξημένες.
Πάντως, ο κ. Καντερές υπογραμμίζει ότι το πρώτο κύμα υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού έρχεται με καθυστέρηση λίγων ημερών σε σχέση με πέρυσι, το φαινόμενο είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται ανησυχία
ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ανεβαίνει περισσότερο ο υδράργυρος στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που αναμένεται να κορυφωθούν από τα μέση προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Κυριάρχη αιτία η έλευση θερμών αέριων μαζών από την Αφρική οι οποίες και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση του υδραργύρου στη χώρα ακόμη και στους 42 βαθμούς Κελσίου.
Το κύμα καύσωνα αναμένεται από την Πέμπτη και σύμφωνα με τον πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου η διάρκειά του θα είναι 2-3 ημερών.
Αυτή που βιώνουμε είναι η πρώτη αξιόλογη θερμή εισβολή για το φετινό καλοκαίρι. Και σε γενικές γραμμές, μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οι θερμοκρασίες θα φτάνουν περίπου σε αυτές τις τιμές, αν σκεφτούμε ότι από τη Δευτέρα αναμένεται μια πολύ μικρή πτώση της θερμοκρασίας(1-2°C). Δηλαδή καθημερινά οι τιμές στα θερμόμετρα στις ηπειρωτικές περιοχές που είναι ευπαθείς στη ζέστη θα αγγίζουν τους 36-37°C και τοπικά τους 38°C έως και την ερχόμενη Τετάρτη, ίσως πολύ τοπικά ακόμη και τους 39°C.
Δεν θα λείψουν οι μπόρες στα ορεινά και ημιορεινά  
Επίσης, είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για να εκδηλώνονται μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το αποτέλεσμα θα είναι η ανακούφιση από τη ζέστη τουλάχιστον για τους κατοίκους αυτών των τμημάτων.
Έρχεται ισχυρός καύσωνας από την Αφρική την ερχόμενη Πέμπτη που θα επηρεάσει τις Βαλκανικές χώρες
Αυτό που παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, πολύ θερμές αέριες μάζες θα προέλθουν από την Βόρεια Αφρική και θα επηρεάσουν όλες τις Βαλκανικές χώρες και επομένως και την Ελλάδα. Μάλιστα, η έκταση που θα καλύψουν αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα είναι τόσο μεγάλη, που θα επηρεαστούν και τμήματα της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία) ή ακόμη και της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: