Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 19/6/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ. Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το πρωί της Δευτέρας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.30. Επί τάπητος, το μεταναστευτικό, τα διμερή, η οικονομία, ο τουρισμός και οι σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες.
Το μεσημέρι, ο Μπ.Γιλντιρίμ θα γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης, ο τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
= ΠΟΕ ΟΤΑ. Σε κατάληψη όλων των γκαράζ των δήμων από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως και την Τετάρτη 21 Ιουνίου, και σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 22 του μηνός προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στο ζήτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων τους.
= ΡΕΘΥΜΝΟ. Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος και είχαν καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, περισυνέλεξε 40 ναυτικά μίλια από το Ρέθυμνο, το πλήρωμα επιβατηγού. Εντοπισμός και διάσωση προσφύγων και στη Μυτιλήνη.
= ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
= ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. Η Ελλάδα μπλόκαρε κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικρίνει την Κίνα για τις πρακτικές της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή της Ελλάδας υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστολής του Πεκίνου κατά ακτιβιστών και αντιφρονούντων. Διπλωματικές πηγές τής Ελλάδας δήλωσαν ότι στο πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής θέσης δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Επισημαίνουν δε, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Reuters, πως θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο, χωρών, δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη Ε.Ε., ενώ τονίζουν ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.
= ΒΟΛΟΣ. Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01.41 τα ξημερώματα της Δευτέρας σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Βόλου, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.Το βάθος του σεισμού μετρήθηκε στα 5 χλμ.
ΚΟΣΜΟΣ

- ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε  η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για τα θύματα της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Λεϊρία που μέχρι στιγμής ανέρχονται σε τουλάχιστον 62Τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, απανθρακώθηκαν.
 Η Πορτογαλία επλήγη τό Σάββατο από ένα κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν επίσης ισχυροί άνεμοι κατά τόπους.Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.
= ΓΑΛΛΙΑ. Με μια αποχή 56.6% που ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο στην ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας από το 1958, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκλογών στη Γαλλία με την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση να ανήκει πλέον στα χέρια του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν μέ 355 έδρες. Στη δεύτερη δέση οι Ρεπουμπλικανοί της Κεντροδεξιάς με 125 έδρες ενώ η ομάδα της Κεντροαριστεράς με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό κόμμα και τους συμμάχους του βρίσκονται στην τρίτη θέση με 49 έδρες ενώ η Αριστερά του Μελανσόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατορθώνουν αθροιστικά να κερδίσουν 30 έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Τελευταία με μόλις 8 έδρες η Ακροδεξιά της Λεπέν.
= ΑΓΓΛΙΑ. Ξεκινούν και επίσημα σήμερα Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Η Daily Telegraph αποκαλύπτει σχέδιο των Τόρις να ρίξουν την Μέι από την πρωθυπουργία σε περίπτωση που δεν τηρήσει την υπόσχεσή της για «σκληρό» Brexit.
= ΜΑΛΙ. Επίθεση δέχθηκε τουριστική εγκατάσταση στο Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μαλί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα. Ένας εκ των νεκρών είναι Γάλλος. Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες ήταν τζιχαντιστές.
= ΑΓΓΛΙΑ. Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρείται ότι έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά του πύργου του δυτικού Λονδίνου είναι μεγαλύτερος των 58 που είχαν ανακοινωθεί. Ο αριθμός θα αναθεωρηθεί τη Δευτέρα.
= ΤΟΥΡΚΙΑ. Η Τουρκία θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Κυριακή από τα Σκόπια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε στον ομόλογό του ότι η χώρα «αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ περισσότερο από όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη», ενώ για το θέμα του ονόματος υποστήριξε ότι είναι ένα «τεχνητό ζήτημα», που «προκαλεί αδικία» έναντι της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

=Πιέρ Μοσκοβισί.. «Πόση Γερμανία αντέχει η Ευρώπη;» ήταν ο τίτλος και το έναυσμα προβληματισμού σε μία εκδήλωση του Ιδρύματος Korber στο Βερολίνο,.Μιλώντας στήν εκδήλωση  ο ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε την αναγκαιότητα μεγαλύτερης στήριξης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα έθεσε θέμα νομιμοποίησης των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί.
= ΔΕΗ. Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ αυτή την περίοδο καταρτίζουν τη λίστα των μονάδων και των ορυχείων που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους. Νέα δεδομένα στο ζήτημα από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο, όπου ζημιά -ατύπως- υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Στάση πληρωμών σε χιλιάδες δικαιούχους επικουρικών συντάξεων καταγγέλλει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.
= ΒΙΖΕΡ. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές» δήλωσε ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ, στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο. Εκτιμά δε ότι «το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα».
= ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Tην πρόθεση της να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την έγκριση της Συμφωνίας επί της Αρχής με την Ελλάδα εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί μόνον όταν οριστικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΠΑΤΡΑ. Επειδή «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» η Κατερίνα Στεφανίδη δεν σταματάει τις προσπάθειες να… ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό. Το χρυσό κορίτσι του επί κοντώ έλαμψε για ακόμα μια φορά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Πάτρα, προσπαθώντας να βελτιώσει το πανελλήνιο ρεκόρ και, μολονότι δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά, δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου να το πετύχει. Η χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο πέρασε χωρίς πρόβλημα πάνω από τα 4.71μ. και 4.81μ, ενώ είχε τρεις χαμένες προσπάθειες στα 4.91μ. Εκτός από την Στεφανίδη πάντως την παράσταση έκλεψε και ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος με άλμα στα 8.30μ. πήρε την πρώτη θέση στο άλμα εις μήκος, πραγματοποιώντας μάλιστα την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο εν λόγω αγώνισμα.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Κάτι κατέβασε ο Ολυμπιακός στον όρο που υπήρχε για τη ρήτρα, κάτι ανέβασε στην προσφορά της η Λεγανές κι έτσι η επιθυμία του Δημήτρη Σιόβα να συνεχίσει την καριέρα του στην ισπανική ομάδα, γίνεται πραγματικότητα. Οι δύο πλευρές τα βρήκαν σε κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια (4 εκατ. ήταν η ρήτρα), ενώ ο Ολυμπιακός θα διατηρήσει ένα ποσοστό μεταπώλησης.
= ΡΩΣΙΑ.H Xιλη μπορεί να δυσκολεύτηκε απέναντι στο Καμερούν, ωστόσο με δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο, επικράτησε με 2-0 σκορ των αφρικανών, κάνοντας «ποδαρικό» με το... δεξί στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Ο Βιδάλ άνοιξε το σκορ στο 81', ενώ στο 90' ο Βάργκας σφράγισε τη νίκη της ομάδας του.
Με ισοπαλία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Ρωσίας η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, καθώς το Μεξικό, η μοναδική από τις συμμετέχουσες ομάδες που έχει κατακτήσει τον τίτλο, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αξιόμαχο και παρότι βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, κατόρθωσε να επιστρέψει ισάριθμες.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης μεταγραφής βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Εκτός σοβαρού απροόπτου, ο Ντιεμερσί Μποκανί θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αθήνα, προκειμένου να υπογράψει συμβόλαιο με τους πρωταθλητές Ελλάδας. Όλα δείχνουν πως οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν ολοκληρωθεί και ο 31χρονος επιθετικός από το Ζαϊρ, που αποτελεί επιλογή του Χάσι, θα ενταχθεί άμεσα στο δυναμικό της ομάδας.
= ΜΠΕΝΦΙΚΑ. Ο πρόεδρος της Μπενφίκα, Λουίς Φιλίπε Βιέϊρα, απέρριψε πρόταση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον Κώστα Μήτρογλου! Η πρόταση προερχόταν από σύλλογο της Premier League(σ.σ. δεν αποκαλύφθηκε το όνομά του) και όπως επισημαίνει η πορτογαλική εφημερίδα A Bola, έγινε από τον διάσημο μάνατζερ, Ζόρζε Μέντες, που ανάμεσα στους πελάτες του, είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ζοσέ Μουρίνιο.
= ΡΕΑΛ. Το μήνυμα είναι σαφές και άμεσο: «Κριστιάνο, μείνε στη Ρεάλ Μαδρίτης, σε έχουμε ανάγκη για να κερδίσουμε και πάλι». Όπως αποκάλυψε η Marca, ο Ζινεντίν Ζιντάν σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, προκειμένου να του ζητήσει να μην φύγει. O Ζιντάν, σύμφωνα με την Marca, ζήτησε από τον Πορτογάλο να αναθεωρήσει την απόφασή του, επειδή θεωρεί καθοριστική την παρουσία του, στις επιδιώξεις των Μαδριλένων για νέα τρόπαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: