Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 2/2/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
<<ΔΥΝΑΜΗ ΒΟΛΟΥ>> ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ.Επερώτηση κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Δύναμη Βόλου» για την λειτουργία Βιολογικού Καθαρισμού, με παράλληλη πρόταση για ειδική, διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 Στην επερώτηση αναφέρεται: «με ημερομηνία 31.01.17, επίσημη ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αναφέρει τεκμηριωμένα, μεταξύ άλλων, ότι τα δείγματα που ελήφθησαν σε απόλυτη συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ κατέδειξαν σημαντικές υπερβάσεις των ορίων που θέτει η περιβαλλοντική νομοθεσία στην εκροή επεξεργασμένου λύματος, στο φρεάτιο δειγματοληψίας πριν τον υποθαλάσσιο αγωγό.  Επειδή τίθενται ζητήματα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, ερωτάται η Δημοτική Αρχή: ποια είναι τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων της ΔΕΥΑΜΒ που έγιναν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 από κοινού με την Περιφέρεια». Η παράταξη προτείνει ειδική διευρυμένη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη λειτουργία, αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου/ΔΕΥΑΜΒ και συμμετοχή Περιφέρειας, ΤΕΕ και άλλων αρμόδιων και ενδιαφερόμενων φορέων.

ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΣΩΡΟ..Παράνομη η αγορά οικοπέδου στον Σωρό – Απορρίφθηκε η προσφυγή του Δήμου Βόλου..


ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ.Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Βόλου Απόστολος Κορδελάς, βυθίζοντας στη θλίψη και το πένθος τη σύζυγο και τα παιδιά του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Βόλου

Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ.Το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 17.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Domotel Ξενία Βόλου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: Αναπτυξιακή πολιτική, φόρουμ βιομηχανίας, συμπεράσματα και δράσεις, νέα βιομηχανική πολιτική. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν η πρωτοβουλία και τα αποτελέσματα του Φόρουμ για τη Βιομηχανία, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της Οικονομίας που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), τα χρηματοδοτικά εργαλεία – ΕΣΠΑ και το θεσμικό πλαίσιο στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος Ελένης Κολιοπούλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Χαρίτση.

ΑΓΡΟΤΕΣ.Σε συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ για μια ώρα προχώρησαν αργά χθές το μεσημέρι περίπου 60 αγρότες του μπλόκου Αερινού, που ανέβηκαν πεζοί στην εθνική, με διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, που έκανε παράκαμψη των αυτοκινήτων για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Στον κόμβο Αερινού κάτω από την αερογέφυρα της ΠΑΘΕ είναι συγκεντρωμένα περίπου 40 αγροτικά μηχανήματα, στα Πλατάνια Αλμυρού περίπου 50, ενώ οι αγρότες της περιοχής Βελεστίνου προγραμματίζουν να κατέβουν στον κόμβο της Χλόης την Παρασκευή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΑΣ.Σκληρή επίθεση εναντίον του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθ. Τσάμη, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, έσπευσε να θέσει ζήτημα δημόσιας υγείας με αφορμή τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που παρουσίασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον Βιολογικό, εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Γιώργος Μουλάς. Ο κ. Μουλάς καλεί τον κ. Τσάμη «να μη λειτουργεί ως δημοτικός σύμβουλος του κ. Σκοτινιώτη» και να μη χρησιμοποιεί τον Ιατρικό Σύλλογο «σαν όχημα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Πρώτη προτεραιότητα η υπεράσπιση του συστήματος Υγείας της πατρίδας μας και τα πληττόμενα συμφέροντα των ιατρών. Αν ο κ. Τσάμης έχει σκοπό να επανέλθει στα κοινά, ο στίβος είναι ανοικτός. Αλλά με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο και όχι με κλεφτοπόλεμο που συνηθίζουν κάποια άλλα πρόσωπα που είναι επικεφαλής τοπικών φορέων.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.Ερευνα για τα οικονομικά των εμπόρων ξεκίνησε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας, ο οποίος στοχεύει να τεκμηριώσει και στατιστικά το μεγάλο πρόβλημα που η αγορά αντιμετωπίζει λόγω κρίσης, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν συνεχώς τους τζίρους τους να μειώνονται και τις οφειλές τους να συσσωρεύονται περαιτέρω.   Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου διανέμει ερωτηματολόγια για τα οικονομικά του 2016 και τους τζίρους των εορτών, και ήδη λαμβάνει τις πρώτες απαντήσεις και επεξεργάζεται τα στοιχεία στην κατεύθυνση εντοπισμού των οικονομικών προβλημάτων.  Τον Ιανουάριο η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας ήταν περιορισμένη, παρά το γεγονός ότι τη δεύτερη εβδομάδα του περασμένου μήνα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και οι καταστηματάρχες είχαν υψηλής ποιότητας εμπορεύματα σε ελκυστικές τιμές.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ.Ημερίδα με θέμα την διδακτική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος στο σχολείο και το μουσείο, διοργανώνουν το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος αποτελεί διεθνώς μια καταξιωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση με σκοπό την γνωριμία των μαθητών με μια σκοτεινή περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας, την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού και ρατσισμού και την καλλιέργεια της δημοκρατικής ευθύνης.  Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στις 09.15π.μ.

ΠΗΛΙΟ.Ένα απίστευτο οικογενειακό δράμα, με τραγική δυστυχώς κατάληξη για ηλικιωμένη, φαίνεται ότι εξελισσόταν τα τρία τελευταία χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες σπιτιού - τρώγλη σε χωριό του Πηλίου. Μία 80χρονη γυναίκα που σχεδόν «απήχθη» από το σπίτι της και αναγκάστηκε να ζήσει κάτω από την ίδια στέγη με τη νοητικά καθυστερημένη κόρη της και το γαμπρό της, φέρεται να έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο του Βόλου. Μεταφέρθηκε στα επείγοντα με υψηλό ζάχαρο, άνυδρη, άσιτη και με μώλωπες στο πρόσωπο και το σώμα. Η ηλικιωμένη δεν άντεξε. Κατέληξε στο νοσοκομείο. Ο θάνατός της όμως αποκάλυψε ένα ολόκληρο οικογενειακό δράμα που εξελισσόταν επί τρία χρόνια πίσω από την κλειστή πόρτα σπιτιού - τρώγλη σε χωριό του Πηλίου. Με βάση την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, ο εισαγγελέας προχώρησε σε αυτεπάγγελτη δίωξη. Κατηγορούμενος ο γαμπρός της 80χρονης, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, στις 17 Μαρτίου, για έκθεση σε κίνδυνο.  Ολόκληρο το χωριό, θορυβήθηκε στην είδηση του θανάτου της 80χρονης. Ακούστηκε να λέγεται ότι «πέθανε η κυρία..., που την είχαν παρατημένη και της έπαιρναν τη σύνταξη».

ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ.Aνοίγει και πάλι από σήμερα Πέμπτη τις πύλες του τo Xιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και θα παραμείνει ανοιχτό – καιρού επιτρέποντος- μέχρι και την Κυριακή. Σε λειτουργία και με πλήρη ασφάλεια θα είναι το σύνολο των πιστών: Πανόραμα, Πυλώνες, Θέτις, Ιάσων, Φαλκονέρα και Αρχαρίων ενώ επίσης σε λειτουργία και οι αναβατήρες καθώς και το διθέσιο lift.  Το Χιονοδρομικό Κέντρο θα λειτουργήσει όπως κάθε φορά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.  Τα εισιτήρια για τους επισκέπτες κυμαίνονται από 3 έως 11 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και τις ώρες ενώ υπάρχει δυνατότητα απόκτησης ετήσια κάρτας το κόστος της οποίας ξεκινά από 80 ευρώ το έτος (μειωμένη τιμή) και φθάνει τα 220 ευρώ (οικογενειακή, τρία άτομα).  Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι το 24280-89021.

ΑΛΜΥΡΟΣ.Σφοδρή σύγκρουση δύο αυτοκινήτων σημειώθηκε χθές Τετάρτη το μεσημέρι στον Αλμυρό, στη συμβολή των οδών Βόλου με Αργυροπούλου.   Τα οχήματα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά και λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης σταμάτησαν το ένα σε τοίχο αυλής και το δεύτερο σε δέντρο που υπήρχε σε πεζοδρόμιο.  Ευτυχώς από τη σύγκρουση δεν σημειώθηκε τραυματισμός, αλλά τα οχήματα υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Στο σημείο μετέβησαν και αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού, από το οποίο διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος.

ΣΚΙΑΘΟΣ.Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το τμήμα του αρχαίου νεκροταφείου που ήρθε πρόσφατα στο φως, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις της Σκιάθου και τους θαλάσσιους δρόμους στους οποίους δραστηριοποιήθηκε το νησί πριν από 2.500 χρόνια. Το τμήμα του αρχαίου νεκροταφείου που διερευνήθηκε, χρονολογείται από τον 10ο αιώνα π.Χ. μέχρι τα τέλη του 6ου αιώνα και τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., τοποθετείται, δηλαδή, στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους μέχρι και την κλασική εποχή και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την αρχαία πόλη που έχει παράλληλα διερευνηθεί, στη θέση Κεφάλα της Σκιάθου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η προετοιμασία του Ολυμπιακού Βόλου ενόψει του ματς της Κυριακής με τον Τηλυκράτη στη Λευκάδα. Ο Τίμος Καβακάς και ο συνεργάτης του Κώστας Μπράτσος, θα κάνουν τις δοκιμές τους σε σχήματα για το επικείμενο κρίσιμο παιχνίδι (του οποίου ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα), αφού μέχρι χθες έκαναν περισσότερο αγωνιστικά παιχνίδια χωρίς σχηματισμούς. Την αναμέτρηση του Ολυμπιακού Βόλου με τον Τηλυκράτη στη Λευκάδα (Κυριακή 5/2, 15.00) θα διευθύνει ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλατσούκας από την ΕΠΣ Θεσπρωτίας, με βοηθούς τους κ.κ. Δημήτριο Τίκα (Θεσπρωτίας) και Θεόφιλο Μωυσιάδη (Ηπείρου). Παρατηρητής διαιτησίας ορίστηκε ο κ. Τάσος Κάκος από την ΕΠΣ Κέρκυρας. Οί Austrian Boys,   διοργανώνουν εκδρομή στην Λευκάδα,   Το κόστος της εκδρομής είναι 15 ευρω. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Σύνδεσμο των Austrian Boys, Τετάρτη & Παρασκευή στις 6 με 9 μ.μ


ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ.Μπορεί ο αγώνας του Αχιλλέα με τη Νίκη Βόλου στη Νεοκαισάρεια να “στράβωσε” στο 34’, αφού σε εκείνο το λεπτό οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 1-0 χάρη σε γκολ του Νάκα από το πουθενά, αλλά οι παίκτες του Στέφανου Ξηροφώτου με ψυχικά αποθέματα και σωστό ποδόσφαιρο σε ένα βαρύ γήπεδο γύρισαν το παιχνίδι, πετυχαίνοντας δύο τέρματα με τους Νικλητσιώτη στο 45’ και στο 66’ με τον Ναουμίδη, με συνέπεια το τελικό 1-2. Έτσι, επέστρεψαν στις νίκες μετά την ισοπαλία με τον Διαγόρα και τη συντριβή από τον Απόλλωνα Λάρισας.Το διπλό στη Νεοκαισάρεια κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο βαθμολογικά αλλά πολύ περισσότερο ψυχολογικά καθώς θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να επανέλθει η ηρεμία στην ομάδα και με την απαραίτητη ανασύνταξη να προχωρήσει στα επόμενα δύσκολα παιχνίδια, αρχής γενομένης απ' αυτό κόντρα στον Ρήγα Φεραίο στο "Π. Μαγουλάς".

ΕΛΛΑΔΑ
ΒΟΥΛΗ.Σε δεινή πολιτική και προσωπική θέση βρέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) και μέσων ενημέρωσης. Πολιτικά γιατί ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ως απολογητής του συστήματος διαπλοκής, με αποκορύφωμα τη μομφή προς τον πρωθυπουργό ότι «εκβιάζει» τον Ψυχάρη (!), και προσωπικά γιατί ακόμη μια φορά δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των οποίων έτυχε από τις τράπεζες για τα δάνεια του «Κήρυκα» Χανίων, υπόθεση που -όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός- θυμίζει την υπόθεση με το τηλεφωνικό κέντρο της Siemens. Σε ό,τι αφορά τον ΔΟΛ και τα άλλα μέσα ενημέρωσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Κ. Μητσοτάκης και πάλι απέφυγε να συναινέσει σε κάποια ρύθμιση που θα τα βοηθά να επιβιώσουν, καθώς δεν πρότεινε καμία λύση.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.«Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν. Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπαίει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος». Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ.«Η Ελλάδα επιθυμεί την γαλήνη και την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη της περιοχής. Δεν επιδιώκουμε τσαμπουκάδες, ούτε φασαρίες. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι καουμπουλίκια ανατολικού τύπου δεν περνάνε στην Ελλάδα». Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή το σημερινό μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από 6 τουρκικά αεροσκάφη.

ΤΣΙΠΡΑΣ.Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα διαπίστωσα ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας για "διαπλοκή, οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή".  "Αν και νέος αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς", είπε ο κ . Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε για "ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων".  Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός "πέφτει" και υψώνει αναχώματα, το πρώτο, είπε είναι το χτίσιμο του πελατειακού κράτους με αναξιοκρατικές προσλήψεις. Το δεύτερο ανάχωμα, είναι η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής,

ΑΓΡΟΤΕΣ.Κλειστή μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 τουλάχιστον, θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπως αποφάσισε σε γενική της συνέλευση η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι θα καθοριστεί σε νέα συνάντηση. Παράλληλα, αποφασίστηκε οι συντασσόμενοι με την συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας να μην συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Στο μεταξύ, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν για όσους επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης.

ΚΟΣΜΟΣ

ΙΤΑΛΙΑ.Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου με διαθέσιμα 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προορίζεται να προσφέρει βοήθεια σε χώρες της Αφρικής για να μειωθούν οι προσφυγικές προς τις ιταλικές ακτές. Η δημιουργία του «Ταμείου για την Αφρική» ανακοινώνεται δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα όπου θα συζητηθούν τα σχέδια για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Αφρική.

ΓΑΛΛΙΑ.Ο υποψήφιος της ρεπουμπλικανικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από τους συντηρητικούς βουλευτές να παραμείνουν πιστοί στον ίδιο μετά το σκάνδαλο σχετικά με την εργασία της συζύγου του, καταγγέλλοντας ότι αριστερά επιχειρεί να στοχοποιήσει την προεκλογική εκστρατεία του. Διαμηνύει ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του και θα αντιμετωπίσει «μέχρι τέλους» τις επιθέσεις.

ΙΣΡΑΗΛ.Με την συνέχιση της εποικιστικής της δραστηριότητας, η ισραηλινή κυβέρνηση θέτει σε «άμεσο» κίνδυνο την προοπτική ειρηνικής επίλυσης της ισραηλοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, καθιστώντας ενδεχομένως «αδύνατη» την λύση των δύο κρατών προειδοποιεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΟΗΕ.Ειδικοί του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι το διάταγμα-όνειδος του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, οδηγεί σε στιγματικό των μουσουλμανικών κοινοτήτων, ενώ ενδέχεται αιτούντες άσυλο που στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους να κινδυνεύουν με βασανιστήρια.

ΙΑΠΩΝΙΑ.Πάνω από 200 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων πολλοί αυτοκτονούν, θύματα του «καρόσι», του άγχους δηλαδή που προέρχεται από την εξαντλητική δουλειά, όπως έχει κωδικοποιηθεί η έκφραση στην Ιαπωνία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΠΣΤΗΡΙΟ.Ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την ισχυρή πτώση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 7,39%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 619,05 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,19%.

ΣΦΕΕ.Την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής και υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση πρωτίστως του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να έχουν απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες τους όταν τις χρειάζονται, πρόταξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδέσμου.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.Πρόστιμα ύψους 1.156.000 ευρώ για καταστρατήγηση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία του καταναλωτή επέβαλε το 2016 η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας.  Όσον αφορά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κατά το έτος 2016 επιβλήθηκαν σε τράπεζες 84 πρόστιμα ύψους 512.500 ευρώ κυρίως για παραβίαση του νόμου 3869/2010 (νόμου Κατσέλη).

ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ.Σε περίπτωση που τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα τέταρτο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Επισήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνίες με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015, και γι' αυτό υπάρχει καθυστέρηση των εκταμιεύσεων.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ.Τα κόκκινα δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι παρά το δύσκολο περιβάλλον, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, βρίσκεται επίσης ενώπιον σημαντικών προκλήσεων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ.Ο ΠΑΟΚ απέδειξε και στο «AEL FC Arena» ότι είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Super League το τελευταίο διάστημα. Με τα γκολ των Μυστακίδη (9΄) και Μάτος (61΄) ο «δικέφαλος του Βορρά» πέρασε και το εμπόδιο της Λάρισας (2-0) στο πλαίσιο της 11η αγωνιστικής (εξ αναβολής) του πρωταθλήματος κι «έπιασε» στην 2η θέση τους Πανιώνιο και Ξάνθη. Ισόπαλοι χωρίς τέρματα (0-0) αναδείχθηκαν ο Ηρακλής και η Κέρκυρα στο Καυτανζόγλειο στον άλλο αγώνα της ημέρας.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ.Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, αφού, στον αγώνα ρεβάνς για τη φάση των «16» της διοργάνωσης, νίκησε 4-0 στα Περιβόλια Χανίων τον Κισσαμικό. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σέρχιο Αραούχο η ΑΕΚ διέλυσε με 6-0 τον Λεβαδειακό και προκρίθηκε πανηγυρικά στους προημιτελικούς. Με πρωταγωνιστή και σκόρερ (18', 44') τον Αμπιόλα Ντάουντα, που είχε πετύχει και τα δύο γκολ της ομάδας του στο πρώτο ματς (2-2), ο Ατρόμητος νίκησε 2-0 τη Λαμία στο γήπεδο του Περιστερίου, για τη φάση των «16» του Κυπέλλου και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο Πλατανιάς εξασφάλισε την πρόκριση για τους προημιτελικούς. Ας δούμε αναλυτικά:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.Όπως ακριβώς είχε συμβεί με τον Σισοκό, έτσι και τώρα με τον Παρέδες, ο Πάουλο Μπέντο τον συμπεριέλαβε στην αποστολή του Ολυμπιακού, μία ημέρα μετά την απόκτησή του. Κάτι, που όμως δεν είχε συμβεί με τον τρίτο νεοαποκτηθέντα Καρίμ Ανσαριφάρντ, ο οποίος συμμετείχε μόνο μια φορά στην αποστολή, για τον πρώτο αγώνα Κυπέλλου με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: