Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 22/1/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ.Ο κ. Δραμητινός ανέφερε πως χθες ήρθαν τα φάρμακα και κανονικά διεξάγονται πλέον οι χημειοθεραπείες των ασθενών στη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου. Έτσι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα και ουσιαστικά ήταν πολύ λίγων ημερών.Επίσης ο κ. Δραμητινός ανάφερε πως χθες συνεδρίασε η επιτροπή λοιμώξεων με γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επιστήμονες,
όπου διαπιστώθηκε πως ναι μεν οι δύο Παθολογικές Κλινικές έχουν ξεχειλίσει από ασθενείς με ιώσεις και με υποψία γρίπης, αλλά επίσημα περιστατικά γρίπης που να χρειαστεί να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ δεν έχουμε και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Επίσης είναι πολύ καλή η δουλειά που έχει γίνει με την εφαρμογή των μέτρων κατά των λοιμώξεων, όπως έχουν σταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εξάλλου φαίνεται πως αυτό το στέλεχος της γρίπης για φέτος είναι πιο ήπιο, ενώ κτυπά κυρίως τους ηλικιωμένους που όμως πολλοί έχουν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο. Εντός του μηνός αρχίζει η επιχάλκωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπου ήδη ΜΕΘ του «Αχιλλοπούλειου» παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα.

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ.Με στόχο να εκφράσει ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις που κατατάσσονται στον δημοκρατικό χώρο και να διεκδικήσει με αξιώσεις στις επόμενες εκλογές τον Δήμο Βόλου, πραγματοποιήθηκε χθές η ιδρυτική συνέλευση της δημοτικής κίνησης «Μαζί για το Βόλο» στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, παρουσία κόσμου, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Όπως αναφέρεται και στη διακήρυξη της δημοτικής κίνησης, πρόκειται για μια αυτοδιοικητική παράταξη πέρα από κομματικές εξαρτήσεις. Με σκοπό τον σχεδιασμό μιας νέας αρχιτεκτονικής για την τοπική αυτοδιοίκηση, η δημοτική κίνηση «Mαζί για τον Βόλο» πλαισιώνει τους εκλεγμένους και ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Ιάσονα Αποστολάκη, Ματθαίο Δραμητινό, Κώστα Γαργάλα, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ελένη Μεϊκοπούλου και Γιάννη Μολοχίδη και διεκδικεί μία πόλη ανθρώπινη, δημιουργική, καινοτόμα και συγχρόνως κοιτίδα πολιτισμού. Στην διακήρυξη της νέας δημοτικής κίνησης τονίζεται πως «η πόλη μας σήμερα βιώνει έναν απίστευτο εξευτελισμό των Αυτοδιοικητικών Θεσμών που έχει σαν συνέπεια την υποτίμηση των αναγκών των πολιτών. Η έλλειψη προγραμματισμού και υποδομών, η αντιδημοκρατική λειτουργία, η ανεργία, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η πολιτιστική υποβάθμιση, κυριαρχούν».

ΑΓΡΟΤΕΣ.Το πρώτο μέτωπο στη Μαγνησία, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσει μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα να κάνει εμφάνιση στην Ε.Ο, θα στηθεί στο Αερινό, από αγρότες που συμπορεύονται με την ΠΑΣΥ και το Βαγγέλη Μπούτα. 
Το δεύτερο μέτωπο, εκτός απροόπτου και εφόσον ληφθεί απόφαση για κάθοδο των τρακτέρ στην Εθνική οδό, θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» της περυσινής πετυχημένης αγροτικής κινητοποίησης που διήρκησε 40 ημέρες.. Τόσο στο Βελεστίνο όσο και σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις αγροτών στα χωριά προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν αφενός οι προθέσεις και αφετέρου να καταγραφούν όλες οι απόψεις ως προς τη μορφή που θα έχει ο αγώνας τους. Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες και στον Αλμυρό με τους αγροτοσυνδικαλιστές να είναι σε καθημερινή επικοινωνία και με συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως τα περυσινά μπλόκα των Τεμπών και της Κεντρικής Μακεδονίας.


ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ.Την παραίτησή του από πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βόλου υπέβαλε ο Στέλιος Χατζηστυλιανός, που εκλέχθηκε με την παράταξη της πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ο κ. Χατζηστυλιανός παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.  Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από την κώδικα διαδικασία αναπλήρωσής του.  Από τον κ. Στέλιο Χατζηστυλιανό, έγινε η ακόλουθη δήλωση: "Θα ήθελα να διευκρινίσω προς άρση κάθε ενδεχόμενης παρεξηγήσεως, ότι η παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Βόλου οφείλεται αποκλειστικά σε προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους και μόνο.  Παραμένω, ωστόσο, στο πλευρό της σημερινής Δημοτικής Αρχής, στο έργο και την προοπτική της οποίας πιστεύω ακράδαντα και είμαι έτοιμος να συνεχίσω να συνδράμω την προσπάθεια που γίνεται να αλλάξει σελίδα η πόλη μας, κάτι που ήδη γίνεται πλέον φανερό σε όλους".

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ..Σήμερα θα είναι  ανοιχτό, σε όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας και τους επισκέπτες που επιθυμούν να κάνουν το αγαπημένο τους χειμερινό άθλημα, το σκι, ή απλά να θαυμάσουν το φυσικό τοπίο, να κάνουν την βόλτα τους και να παίξουν με το φρέσκο χιόνι που έπεσε. Σε λειτουργία και με πλήρη ασφάλεια θα είναι το σύνολο των πιστών: Πανόραμα, Πυλώνες, Θέτις, Ιάσων, Φαλκονέρα και Αρχαρίων ενώ επίσης σε λειτουργία και οι αναβατήρες καθώς και το διθέσιο lift. Το Χιονοδρομικό Κέντρο θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Τα εισιτήρια για τους επισκέπτες κυμαίνονται από 3 έως 11 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και τις ώρες ενώ υπάρχει δυνατότητα απόκτησης ετήσια κάρτας το κόστος της οποίας ξεκινά από 80 ευρώ το έτος (μειωμένη τιμή) και φθάνει τα 220 ευρώ (οικογενειακή, τρία άτομα). Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι το 24280-89021.

ΔΕΗ. Μέσα από  επιστολή όχλησης, που ήδη άρχισε να φτάνει στα χέρια Βολιωτών που οφείλουν ποσά άνω των 5.000 ευρω καί για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατό να ρυθμίσουν τις τόσο μεγάλες οφειλές τους, η ΔΕΗ-Εμπορία ουσιαστικά προειδοποιεί με παύση εκπροσώπησης των συγκεκριμένων καταναλωτών από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι η ΔΕΗ.  «Εντός 20 ημερών θα πρέπει να προσέλθετε για να τακτοποιήσετε την οφειλή σας. Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη προθεσμία παρέλθει άπρακτη, σας δηλώνουμε την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε άμεσα σε καταγγελία της μεταξύ μας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτώντας από τον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου τη διακοπή της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και αντισυμβατικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον ισχύοντα κώδικα προμήθειας, υποβάλλοντας δήλωση άρσης εκπροσώπησης η οποία είναι αμετάκλητη και υλοποιείται μετά την παρέλευση 30 ημερών από την υποβολή δήλωσης» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή όχλησης που εστάλη.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ..Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα φαρμακεία της Μαγνησίας έχουν προμηθευτεί τα POS για τη διευκόλυνση των πολιτών στην πληρωμή τους. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των συμπολιτών που θέλουν να πληρώνουν με κάρτα, ενώ ειδικότερα σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου οι πληρωμές με κάρτα στα φαρμακεία έχουν φτάσει στο 40% πλέον. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή ο Φαρμακευτικός μας Σύλλογος ήρθε σε επικοινωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την προμήθεια συσκευών POS. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση και πλέον μπορούμε να πούμε πως η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακείων έχει τοποθετήσει τις συσκευές για να εξυπηρετούν τον κόσμο. Και το ενδιαφέρον είναι πως όλο και περισσότεροι καταναλωτές ακόμη και στα φαρμακεία αγοράζουν φάρμακα μέσω της κάρτας».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ.Πολλές ανοικτές πληγές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο Ανατολικό Πήλιο με ζημιές στην αγροτική οδοποιία, τις υποδομές ύδρευσης και άρδευσης, ενώ υπήρξε και το περιστατικό του κεραυνού στο Δημοτικό Πουρίου, όπου οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή τα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά μεθαύριο Δευτέρα.  Στην περιοχή βρέχει ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες και η κατάσταση είναι δύσκολη, ενώ ο Δήμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι μετά τα χιόνια ήρθαν οι βροχές, για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο άσχημα.  Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε δρόμους, δέντρα έπεσαν, φερτές ύλες έχουν καλύπτουν τμήμα από το οδικό δίκτυο, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές στις υποδομές ύδρευσης.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ.Βιβλικές καταστροφές έχει προκαλέσει στη γεωργική παραγωγή της Σκοπέλου η σφοδρή χιονοθύελλα μέ  τους δαμασκηνοπαραγωγούς, να βρίσκονται σε απόγνωση, διότι μεγάλος αριθμός δέντρων λύγισαν κάτω από το βάρος τους χιονιού. Οι κόποι δεκαπέντε και πλέον ετών, καταστράφηκαν λόγω της επέλασης του χιονιά, που άφησε πίσω του πολύ σοβαρές ζημιές και δεκάδες ανοιχτές πληγές, διάσπαρτες παντού. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί παράλληλα οι ελιές, ενώ όπως αναφέρει ο Γιάννης Τραχανάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σκοπέλου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποτίμηση του προβλήματος, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα μέχρι τη δεδομένη χρονική στιγμή, τουλάχιστον. Στο μεταξύ, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι για το πρόβλημα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Σκοπέλου, οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία είναι σαφώς μεγαλύτερες σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ.Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Αλόννησος, είναι τα κομμένα πεύκα που είναι διάσπαρτα παντού. Πρόκειται για δεκάδες δέντρα που έσπασαν λόγω του τεράστιου όγκου του χιονιού που τα καταπλάκωσε, ενώ χθες έγινε επιχείρηση απομάκρυνσης κομμένων πεύκων από τον γκρεμό του Πατητηρίου. Ο δήμαρχος Αλοννήσου καθιστά σαφές ότι θα σταθεί στο πλευρό όλων των κατοίκων του νησιού που έχουν υποστεί ζημιές, προκειμένου να τους συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει επισκεφτεί όλους όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους και θα τους βοηθήσει, στο βαθμό του δυνατού, ακόμη και στη διαδικασία σύνταξης των σχετικών αιτημάτων για αποζημιώσεις.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ - ΝΙΚΗ.Μετά από μία εβδομάδα γεμάτη από εξωαγωνιστική δραστηριότητα με αλλεπάλληλες δηλώσεις και "στρατόπεδα" που έχουν προκύψει, ήρθε η ώρα και της αγωνιστικής δραστηριότητας με την ομάδα της Νίκης να δίνει τον πιο κρίσιμο αγώνα της, με αντίπαλο τον Διαγόρα Σεβαστής.  Στην προσπάθεια αυτή ο κυανόλευκος προπονητής δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Ναουμίδη και Παρασκευαΐδη, λόγω καρτών, έχοντας όμως στη διάθεσή του τους Βέργο και Αλεξανδρή που επανήλθαν από τους τραυματισμούς τους, αλλά και τους νεοαποκτηθέντες Σκοπελίτη και Χουζούρη. Μετά την πρωινή προπόνηση ανακοινώθηκε η 18μελής αποστολή που θα ταξιδέψει σήμερα στο Βατάν για να αγωνιστιστεί κόντρα στον Διαγόρα Σεβαστής. Αυτή αποτελείται από τους εξής ποδοσφαιριστές: Τζήμας, Ράπτης, Δημολιός, Παπαγεωργίου, Κορέτα, Νικλητσιώτης, Κόλα, Πετράκος, Ματθαίου, Παπαδήμας, Τσιανάκας, Αλεξανδρής, Κόκας, Χουζούρης, Σκοπελίτης, Μέτσε, Μαλακασιώτης και Βέργος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΗΓΑΣ.Το μαγνησιώτικο ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό Βόλου και Ρήγα Φεραίο στο Πανθεσσαλικό στις 15.00 την Κυριακή μαγνητίζει τα βλέμματα των φιλάθλων. Το παιχνίδι, που γίνεται για την 14η αγωνιστική του δευτέρου ομίλου της Γ’ Εθνικής, είναι το πρώτο μετά από ένα και πλέον μήνα και για τις δύο ομάδες, που δούλεψαν αρκετά στο διάστημα της παρατεταμένης διακοπής λόγω Χριστουγέννων και κακοκαιρίας, για πολλές μέρες μάλιστα εκτός γηπέδου και σε κλειστούς χώρους, με την προσδοκία ότι θα παρουσιαστούν καλύτεροι στο υπόλοιπο του πρωταθλήματοςΟι ερυθρόλευκοι το έχουν δηλώσει πολλάκις ότι πιστεύουν στη δουλειά που έκαναν και πως αυτή θα βγει στον αγωνιστικό χώρο και γι’ αυτό έκαναν κάλεσμα τόσο η διοίκηση όσο και οι ποδοσφαιριστές να έρθουν την Κυριακή στο γήπεδο οι φίλαθλοι.

ΕΛΛΑΔΑ

ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.Με την αποστρατεία του υπαρχηγού του σώματος, Γιάννη Διαμαντόπουλου, ξεκίνησαν οι τακτικές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, στην οποία προστέθηκε μια επιπλέον οργανική θέση αντιστράτηγου, ειδικά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Καθήκοντα νέου υπαρχηγού αναλαμβάνει ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ.Στοιχεία και αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα, τραπεζικά στελέχη και επιχειρηματικούς παράγοντες καταγράφει, πέραν των σαφέστατων πολιτικών ευθυνών, το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Το πόρισμα, που ψηφίζεται αύριο από την Επιτροπή, αναφέρεται στα «δανεικά κι αγύριστα» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από το 2001, που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης στον πακτωλό χρημάτων που αποσπούσαν από τις τράπεζες, χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, οι γνωστοί ή επίδοξοι «Κροίσοι» του Τύπου. Από την Τρίτη οι υποθέσεις περνούν στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης για να αποδοθούν οι ευθύνες όπου ανήκουν..

ΚΥΠΡΙΑΚΟ.Την αξίωση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ως προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού επανέλαβε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ενόψει της νέας συνάντησης του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, όπου θα συζητηθεί το πότε θα πραγματοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο η δεύτερη φάση της διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί μια λύση του κυπριακού προβλήματος

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.«Είναι η ώρα να εφαρμόσουμε ένα πραγματικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ώστε να βγει η χώρα από την κρίση», δήλωσε από το Ναύπλιο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν πολιτική αλλαγή, να γίνουν εκλογές ώστε να έλθει στην εξουσία μία παράταξη που να μπορεί να το εφαρμόσει.

ΠΕΡΑΜΑ.Ομαλά ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα επεισόδια στο 1ο δημοτικό σχολείο νέου Ικονίου Περάματος.

ΠΛΑΣΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ.Μεγάλη υπόθεση απάτης, που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, με πλαστούς πίνακες των γνωστών Ελλήνων ζωγράφων Νίκου Εγγονόπουλου, Γιώργου Μπουζιάνη, Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γιάννη Μόραλη και άλλων απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες τις δικαστικές αρχές.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.Με κεντρικό σύνθημα «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστία, των πολυεθνικών του κέρδους», Αθηναίοι καθώς επίσης και αντιπροσωπία προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους από το Ελληνικό πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΚΟΣΜΟΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ.Στους δρόμους βγήκαν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, πολλές φορώντας χαρακτηριστικά ροζ σκουφάκια, διαδηλώνοντας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής βίας και υπέρ των δικαιωμάτων τους.

ΟΛΑΝΤ.Ο προστατευτισμός είναι η «χειρότερη από τις απαντήσεις», καθώς «επηρεάζει την απασχόληση», ιδίως στις χώρες που τον «εγκαθιδρύουν» προειδοποίησε από το Σαντιάγο της Χιλής ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε μια σαφή αναφορά προς την πολιτική που ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΝΙΓΗΡΙΑ.Στους 236 νεκρούς ενδέχεται να ανέλθει ο τραγικός απολογισμός από τον κατά λάθος βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, από την Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ.Επτά ύποπτοι συνελήφθησαν σε Ολλανδία και Ισπανία, δώδεκα χρόνια μετά τη ληστεία που είχε γίνει στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με λεία διαμάντια αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η ληστεία αυτή έγινε στις 25 Φεβρουαρίου 2005 και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια σε όλον τον κόσμο.

ΙΤΑΛΙΑ.Τέσσερις ακόμη άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια του ξενοδοχείου Rigopiano στην κεντρική Ιταλία, το οποίο καταπλακώθηκε την Τετάρτη από χιονοστιβάδα, ανακοίνωσε η ιταλική πυροσβεστική.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ.«Ας είμαστε πραγματιστές» δηλώνει ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και αναφερόμενος στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα υπογραμμίζει ότι «προτεραιότητά μου δεν είναι να συζητήσω θεσμικά αυτό το πλαίσιο, αλλά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.Το οικονομικό επιτελείο κοινοποιεί μέσα στο Σαββατοκύριακο την κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς, ένα συνολικό πλαίσιο θέσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Η συγκεκριμένη πρόταση προς τους δανειστές αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη.

ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ.Ρόλος της Αριστεράς είναι να αλλάξει ένα από τα βασικά στερεότυπα του χρεοκοπημένου μοντέλου ανάπτυξης που συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ.Πιτσιόρλας, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σπάζοντας παγιωμένες αντιλήψεις που διαπερνούν όλο το πολιτικό σύστημα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β-/Β και διατήρησε σταθερές τις προοπτικές του.

ΑΕΠ.Αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου για την αύξηση του ΑΕΠ το 2017, είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζει σε έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ).

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ.Η αποβολή του Χράντετσκι στο 3΄ έδωσε την ευκαιρία στη Λειψία να πάρει την άνετη νίκη με 3-0 επί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Οι γηπεδούχοι σκόραρταν αμέσως μετά την αποβολή, πέτυχαν άλλο ένα τέρμα στις καθυστερήσεις και στο ξεκίνημα της επανάληψης με αυτογκόλ «σφράγισαν» το «τρίποντο» και παρέμειναν στο «κυνήγι» της Μπάγερν Μονάχου.

ΑΓΓΛΙΑ.Με τον αγώνα της Λίβερπουλ κόντρα στην μέχρι τώρα ουραγό Σουόνσι ξεκίνησε στο Άνφιλντ η 22η ημέρα του αγγλικού πρωταθλήματος με μία μεγάλη έκπληξη. Ένα φαινομενικά εύκολο ματς που η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ το έκανε δύσκολο, με αποτέλεσμα να έρθει και η ήττα με 3-2 χάρη σε δύο τέρματα στο 2ο ημίχρονο του Γιορέντε (48΄, 53΄) και ένα του Σίγκουρντσον (74΄), ενώ για τους γηπεδούχους μείωσε δύο φορές ο Φιρμίνο στο 55΄ και στο 69΄.

SUPER LEAGUE.Μετά από δύο σερί εκτός έδρας ισοπαλίες, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες. Με το αυτογκόλ του Σβάρνα στο 48΄ και του Μανθάτη στις καθυστερήσεις οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 2-0 της Ξάνθης στο Καραϊσκάκη στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Super League και ξέφυγαν με 11 βαθμούς από την ακριτική ομάδα και τον Πανιώνιο που ισοβαθμούν στην 2η θέση. Ο Ολυμπιακός δεν έπεισε για μια ακόμη φορά με την απόδοσή του, ωστόσο απέδειξε ότι ξέρει να παίρνει τους βαθμούς που του εξασφαλίζουν τη διαφορά στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι πρωτοπόροι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-0 την Ξάνθη στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και της... επέβαλαν συγκάτοικο στη 2η θέση του σχετικού πίνακα. Εκεί, όπου ανέβηξε ξανά ο Πανιώνιος μετά το 2-0 κόντρα στον Παναιτωλικό στη Νέα Σμύρνη. Η αυλαία το σαββατιάτικου προγράμματος άνοιξε με την ισοπαλία ανάμεσα στον Ηρακλή και τη Βέροια (1-1). Στο μεταξύ, την Κυριακή ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στην Κέρκυρα, ενώ σημαντικό είναι και το ματς στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της θα υποδεχθεί τον Αστέρα Τρίπολης. 

FOOTBALL LEAGUE.Η Λαμία ήταν η μεγάλη κερδισμένη στο πρώτο πιάτο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Football League. Η ομάδα της Φθιώτιδας νίκησε 2-1 τον ΟΦΗ μέσα Ηράκλειο προκαλώντας την παραίτηση του Νίκου Νιόπλια, ενώ παράλληλα επέστρεψε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας. Στην άλλη αναμέτρηση της ημέρας, ο Άρης δυσκολεύθηκε στο Μενίδι με τον Αχαρναϊκό των χιλίων προβλημάτων, αλλά πήρε τη νίκη με 2-1. Το σκορ διαμορφώθηκε στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο η ομάδα της Θεσσαλονίκης δέχθηκε μεγάλη πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: