Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 21/1/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΑΛΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ.Την παραίτησή του στη διάθεση του δημάρχου Βόλου έθεσε χθές ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για το μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης στην πόλη του Βόλου τις ημέρες του χιονιά και την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες.  Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο κ. Γαλάτης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση του Δήμου Βόλου υποστηρίζοντας ότι «κάποια πολιτικά σκουλήκια προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά ό,τι συνέβη.
Αυτό δείχνει γιατί το 2014 ο κόσμος τους έστειλε στο σπίτι τους και θα τους ξαναστείλει το 2019. «Ο κόσμος με τίμησε με την ψήφο του πριν από δυο χρόνια, έχοντας εργασία. Δεν ήρθα στον Δήμο για να οικονομήσω, όπως έκαναν τότε κάποιοι μεταξοσκώληκες που τώρα είναι πολιτικά σκουλήκια. Από την οικογένειά μου έμαθα να είμαι υπεύθυνος. Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο Βόλο. Θα συνεχίζω να προσφέρω απ’ όποιο μετερίζι μου ανατεθεί ή ως δημοτικός σύμβουλος . Έτσι κάνουν όσοι θεωρούν ότι έχουν υπευθυνότητα. Πολιτικοί δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε ποτέ», επισήμανε σε δήλωσή του.

Ο ΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΛΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Δήμος Βόλου έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τουριστική προβολής του 2017 την έκθεση τουρισμού του Βελγίου, στην οποία θα συμμετέχει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.  Αυτή του την επιλογή τιμά ο Ε.Ο.Τ. καθώς, με επιστολή του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών προς τον Δήμο Βόλου, προτείνει το Βόλο και το Πήλιο ως τιμώμενο προορισμό στην έκθεση Salon des Vacances για το 2017. Στόχος της πρωτοβουλίας του Ε.Ο.Τ., όπως αναφέρεται και στην επιστολή, είναι η παρουσίαση του Βόλου και του Πηλίου, ως ιδανικό προορισμό που συνδυάζει ήλιο/θάλασσα και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με την ευκαιρία της απευθείας πτήσης της TUI από το Βέλγιο.  Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής ενέργειας προτείνεται η παρουσίαση του προορισμού την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης και η παράλληλη οργάνωση μιας γαστρονομικής παρουσίασης με γεύσεις της περιοχής και τοπικά προϊόντα.

ΔΕΥΑΜΒ.Η πρόσληψη συνολικά 24 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2017 από τη ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα και με την απόφαση που λήφθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης.  Ειδικότερα, στον προγραμματισμό προσλήψεων της ΔΕΥΑΜΒ για το 2017 περιλαμβάνονται οι εξής ειδικότητες:  Ενας χημικός μηχανικός ΠΕ   Ενας Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ   Ενας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ   Ενας Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ    Ενας Πολιτικός Μηχανικός ΠΕ   Τρεις Ηλεκτρολόγοι ΔΕ   Ενας Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ   Ενας χημικός ΠΕ   Ενας ηλεκτρονικός ΤΕ   Επτά διοικητικοί γραμματείς ΔΕ   Ενας εργοδηγός βοηθός χημικού ΔΕ   Δύο οδηγοί ΔΕ   Ενας αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ΠΕ   Δύο εργοδηγοί μηχανολόγοι μηχανικοί ΔΕ

ΑΓΡΟΤΕΣ.Mε τη… μηχανή αναμμένη στα τρακτέρ οι αγρότες της Μαγνησίας τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, εν όψει της έναρξης των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Λάρισα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΣΥ. Ο αγώνας των αγροτών, όπως όλα δείχνουν θα εξελιχθεί και πάλι σε δύο «μέτωπα» αφού δεν υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ τους. Πολλά εξάλλου θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση καθώς χθεσινοβραδινές πληροφορίες που έφταναν στα καφενεία των χωριών ήθελαν τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να επισκέπτεται τη Θεσσαλία -πιθανότατα τη Λάρισα- για να εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ένας γενικευμένος ξεσηκωμός όπως πέρυσι, τέτοια περίοδο. 

ΑΓΧΙΑΛΟΣ.Στην υπογραφή σύμβασης με τη Ρωσία προχώρησε πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγχιάλου «Η Δήμητρα» με στόχο τη διεύρυνση των εξαγωγών μέσω μιας μεγάλης αλυσίδας με σημαντικές πρώτες παραγγελίες. Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιάννης Κίτσιος, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Αθανασίου, προστάτη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» στη Νέα Αγχίαλο.  Ο κ. Κίτσιος έκανε ένα μικρό απολογισμό των 98 χρόνων της ιστορίας του συνεταιρισμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα παραγόμενα προϊόντα έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και τα απολαμβάνουν μεταξύ άλλων στη Γερμανία στην Κύπρο στην Ουγγαρία στο Βέλγιο στη Δανία και στη Βουλγαρία.


ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΤΟΣ.Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 67 χρόνων ο απόστρατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γεώργιος Λίτος.  Ο Γεώργιος Λίτος ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ.Μία ακόμη μέρα «Γολγοθάς» η χθεσινή, για καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο Βόλο αφού, ελλείψει ορισμένων φαρμάκων, ακυρώθηκαν και πάλι συνεδρίες. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες μέρες περισσότεροι από 25 καρκινοπαθείς υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν τις συνεδρίες τους, όταν ακόμη και με τα χιόνια, ασθενείς με καρκίνο μετέβαιναν στο νοσοκομείο για θεραπεία, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή. Μπροστά στο ενδεχόμενο ούτε και από την ερχόμενη εβδομάδα να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας έχει ζητήσει και προγραμματίστηκε συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, Μ. Δραμητινό, προκειμένου να θέσει το θέμα, ζητώντας εκ μέρους της διοίκησης να ληφθούν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το θέμα....

ΚΟΦΤΗΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ.Αναστάτωση για νέο… κόφτη στην επαγγελματική εκπαίδευση έρχεται να προκαλέσει στη Μαγνησία υπουργική απόφαση που καλεί τους διευθυντές των ΕΠΑΛ, με την ολοκλήρωση του πρώτου τετραμήνου μαθημάτων, να καταγράψουν και να διαγράψουν τους «μη παρακολουθούντες» μαθητές. Διαγραφή μαθητών, σημαίνει ότι λιγότεροι μαθητές θα παρακολουθούν τα εργαστήρια και, ως εκ τούτου, κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα εν μέσω σχολικής χρονιάς και καθηγητές που αν… περισσέψουν θα ψάχνουν να βρουν σχολεία να συμπληρώσουν ωράριο. Προβληματισμός όμως επικρατεί και με το τι μέλλει γενέσθαι με τους συγκεκριμένους μαθητές, σε περίπτωση που θελήσουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν μαθήματα. Το σχολείο θα τους διαγράψει και θα κλείσει την πόρτα;

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.Ενας 63χρονος, συνελήφθη χθές Παρασκευή το πρωί στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων για κατοχή και απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων από το δράστη, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες στο σπίτι, αλλά και σε αποθήκη, ιδιοκτησίας του, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: 23 τεμάχια αμφορέων και αγγείων, 9 αμφορείς και μία βυζαντινή εικόνα,  τα οποία εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων.

ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.Τρίωρες στάσεις εργασίας ξεκινά από την Τρίτη 24 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.   Η ΟΣΥΕ, αντιδρά, όπως υποστηρίζει, στην Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης εναντίον του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες, με αφορμή δηλώσεις του σε κυριακάτικη εφημερίδα για την υπόθεση του Αφγανού που βίασε και σκότωσε μια 19χρονη κοπέλα στη Γερμανία.  Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος Αφγανός είχε κρατηθεί στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου και είχε αποφυλακιστεί με τις ειδικές ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

ΑΛΜΥΡΟΣ.Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθές Παρασκευή περίπου στις 10.30 το πρωί έξω από την Ευξεινούπολη, όταν τριαξονικό φορτηγό που κινούνταν από την Ευξεινούπολη προς Αλμυρό, συγκρούστηκε με ΙΧ κλειστό φορτηγάκι.  Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά ο οδηγός του ΙΧ και ο συνοδηγός, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Κέντρο υγείας Αλμυρού.  Την προανάκριση για τα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ.«Το νησί μας διαθέτει ανθρώπους με ψυχή που ρίχτηκαν στην μάχη από την πρώτη στιγμή και κατάφεραν να κρατήσουν το νησί όρθιο» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί, χαρακτηρίζοντάς τα ως «μετεωρολογική βόμβα». Κάνοντας τον απολογισμό των υπεράνθρωπων προσπαθειών που καταβλήθηκαν προκειμένου να ανακτήσει το νησί το βηματισμό του, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ο δήμαρχος Αλοννήσου τονίζει ότι «η  Δημοτική Αρχή, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε έναν δύσκολο αγώνα, έβαλε ως στόχο να μην χαθεί καμία  ανθρώπινη ζωή. Αυτό που ζήσαμε στο νησί μας ήταν κάτι πρωτόγνωρο, μιας και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του νησιού  δεν θυμούνται ποτέ ανάλογη χιονόπτωση στο παρελθόν. Το ύψος το χιονιού έφτασε από 1μ έως 1,5μ  στο λιμένα Πατητηρίου, ενώ στα ορεινά έφτασε έως και τα 4μ., μέσα σε διάστημα 3 ημερών».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.Την πρώτη του προπόνηση, όπως αναμενόταν, έκανε χθες ο Κέρι Λόρι με τον Ολυμπιακό Βόλου. Ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον κυριακάτικο αγώνα έτσι κι αλλιώς, αφού πρέπει να περάσει ένας μήνας από τη στιγμή που αγωνίστηκε με την Καλλονή, για να παίξει σε ομάδα Γ’ Εθνικής.  ΕΠΟ.Την αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό Βόλου και τον Ρήγα Φεραίο, που θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 15:00, θα διευθύνει ο κ. Λάμπρος Μπεκιάρης, με βοηθούς τους κ.κ. Βασίλη  Τακόπουλο και Γιώργο Παπαλίτσα όλοι από την ΕΠΣ Καρδίτσας. Παρατηρητής του αγώνα ορίστηκε ο κ. Ιωάννης Κρίκης από την ΕΠΣ Τρικάλων.

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ. ΤΖΗΜΑΣ. Παρά τη νίκη μου, δεν άκουσα ούτε μία συγγνώμη, αλλά συνεχίζουμε την ίδια τακτική. Εγώ θα προσπαθήσω να την αλλάξω αυτήν την τακτική. Θέλω σεβασμό στους θεσμούς. Μετά από αυτή τη διαδικασία (σ.σ. πρόταση μομφής), επειδή είμαι τόσο εγωιστής και πιστεύω αυτά που λέω, θα κριθούμε τον Ιούνιο και θα δείτε ότι δε θα παραλείψω να κάνω το παραμικρό απ’ όσα υποσχέθηκα. Σε ό,τι αφορά το θέμα Πάτση, ο κ. Τζήμας  χαρακτήρισε άστοχη την κίνηση για την επιστροφή του και κάλεσε τον κ. Ξάνθη να ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωσή του ότι ο Ανδρέας Πάτσης δεν επιστρέφει με τα τωρινά δεδομένα στον σύλλογο, γιατί έτσι προσβάλλει τον ίδιο. ΕΠΟ. Λόγω κακοκαιρίας η ΕΠΟ αποφάσισε οι προγραμματισμένοι για τις 29/1 αγώνες Μαύροι Αετοί Ελευθεροχωρίου-Αστέρας Πετρίτη και Αχιλλέας Νεοκαισάρειας-Νίκη Βόλου να μετατεθούν για την Τετάρτη 1/2. 

ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ.Λογικός ο πανικός της Ν.Δ. μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.  Οι πολιτικές της ευθύνες για τη συγκρότηση του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής αποκαλύφθηκαν.  Είναι εκείνοι που ευθύνονται για τα δάνεια 401 εκατομμυρίων ευρώ σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από τις διαδοχικές κυβερνήσεις του δικομματισμού και για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ με «αέρα».  Είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης ο μέτοχος της εταιρίας ΚΗΡΥΞ ΑΕ που επί 11 χρόνια δεν ενοχλήθηκε ποτέ από την τράπεζα για να αποπληρώσει το δάνειό της. Πρόκειται για μπαταξήδες με τη βούλα, αλλά λένε και ανέκδοτα, αναφερόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού γνωρίζουν ότι το μοναδικό δάνειο που έχει πάρει, με υπόλοιπο 7 εκατομμύρια, αποπληρώνεται κανονικά.  Είναι το χρεοκοπημένο κόμμα της Ν.Δ. και ο χρεοκοπημένος της πρόεδρος που θέλουν να σώσουν τη χώρα, εκείνοι που σήμερα προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, ενώ γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής προέκυψαν στοιχειά για τέλεση σωρείας ποινικών αδικημάτων που εμπλέκουν και πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τους οικονομικούς υπευθύνους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τις ευθύνες των οποίων θα προσωποποιήσει η δικαιοσύνη.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ.Με την κοινή παραδοχή ότι το σύστημα δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων από τράπεζες ήταν προβληματικό, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, τόσο ως προς τα αίτια, όσο και ως προς τις ευθύνες, εμφανίστηκαν τα κόμματα κατά τη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή επί του πορισματικού σχεδίου της πλειοψηφίας.

ΚΡΗΤΗ.Έφυγε από τη ζωή, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Βιργινία Μανασάκη, βυθίζοντας στη θλίψη συγγενείς, φίλους και συναδέλφους.   Η αντιπεριφερειάρχης της Κρήτης πέθανε πριν καν συμπληρώσει τα 43 της χρόνια- είχε γενέθλια στις 2 Φεβρουαρίου. Κι αφού όλο αυτό το διάστημα, είτε στο ΠΑΓΝΗ, είτε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης που ήταν πήγε για μεταμόσχευση του μυελού των οστών, έκανε τα πάντα για να κρατηθεί στη ζωή. 

ΠΑΙΔΕΙΑ.Από τις 2 έως και τις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

ΑΓΡΟΤΕΣ.Στο μπλόκο της Νίκαιας θα συμμετάσχουν και οι αγρότες της Λάρισας την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, με βάση τις αποφάσεις που πήραν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

ΕΞΑΡΧΕΙΑ.Νεαρά άτομα επιτέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής με βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στην οδό Τοσίτσα, στα Εξάρχεια.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.Οι συνταξιούχοι δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες μειώσεις, αφού οι νόμοι υπάρχουν, είναι ψηφισμένοι και η εφαρμογή τους γίνεται καθημερινά, δήλωσε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και της Ομοσπονδίας του ΙΚΑ έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ.Σε όλον τον κόσμο, οι γυναίκες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους διαδηλώνοντας μαζικά μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, αναμένεται να συμμετάσχουν σε τουλάχιστον 600 πορείες το Σάββατο ανά τις ΗΠΑ και τον κόσμο με κεντρικό «πυρήνα» την Ουάσινγκτον. Το κίνημα έχει γιγαντωθεί και πέραν του σεξισμού και της σεξουαλικής βίας επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τη στοχοποίηση μουσουλμάνων και ομοφυλόφιλων.

ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω διαδηλώσεων και διεθνούς ανησυχίας για την κατεύθυνση της προεδρίας του. «Όλα ξεκινούν σήμερα» ήταν το μήνυμα με το οποίο ξεκίνησε την ημέρα στο προσφιλές του Twitter για να δηλώσει μετά τον όρκο στο Καπιτώλιο πως «η Αμερική είναι πρώτα και πάνω απ' όλα» στο γνώριμο εριστικό και εθνικιστικό ύφος των προεκλογικών του εμφανίσεων.  Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στην Ουάσινγκτον. Βήμα-βήμα πώς εξελίχθηκε η τελετή ορκωμοσίας. Όλες οι εξελίξεις. Φωτορεπορτάζ, βίντεο

ΗΠΑ.Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ.Η Γερμανία θα χρειαστεί μια νέα οικονομική στρατηγική, προσανατολισμένη στην Ασία, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, δήλωσε λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας ότι επίκειται δύσκολη περίοδος στις διεθνείς σχέσεις. «Αυτά που ακούσαμε σήμερα ήταν υψηλοί, εθνικιστικοί τόνοι» τόνισε ο Γκάμπριελ σημειώνοντας πως Ευρώπη και Γερμανία πρέπει να ενωθούν προς υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

HΠA.Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το «επικίνδυνο κλίμα κατά της αστυνομίας» που επικρατεί στις ΗΠΑ και βεβαίωσε ότι θα «το σταματήσει», σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αμέσως μετά την ορκωμοσία. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η δέσμευση Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ αναφέρεται ότι θα αναπτυχθεί σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για την αποτροπή επιθέσεων από το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα. Στις πρώτες επίσημες πράξεις του νέου προέδρου, η ανακήρυξη εθνικής Ημέρας Πατριωτισμού...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

STAVDARD AND POOR'S.Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β-/Β και διατήρησε σταθερές τις προοπτικές του.

ΑΕΠ.Αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου για την αύξηση του ΑΕΠ το 2017, είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζει σε έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ).

ΟΑΕΔ.Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει από τον ΟΑΕΔ η έναρξη καταγραφής των ανέργων που θα ενταχθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας 274 δήμων. Το πρόγραμμα θα έχει 23.000 ωφελούμενους και, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στη Βουλή, έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη προεργασία και συνεργασία με τους δήμους για να ξεκινήσουν οι εγγραφές. Τι απάντησε για τους εργαζόμενους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που προβλέπεται για τα Κέντρα Φιλοξενίας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ.Με 1,8 δισ. ευρώ θα ενισχύσει φέτος τα δημόσια έσοδα η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως ανακοινώθηκε, από το μέρισμα που θα διαθέσει η ΤτΕ στους μετόχους για τη χρήση του 2016 θα διαθέσει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 1,079 δισ. ευρώ 

ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΓΚ.Παραλληλισμούς με τη Μεγάλη Ύφεση το 1929-1933 στις ΗΠΑ κάνει η Eurobank σχολιάζοντας την εκτίναξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη βουτιά των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία. Η σημαντική αλλαγή της σύνθεσης του ΑΕΠ, είναι ένα εκ των βασικών αποτελεσμάτων της πρωτόγνωρης, για ανεπτυγμένη οικονομία, ελληνικής μεγάλης ύφεσης, εξηγούν οι αναλυτές στην εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία».

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΟ. Παρελθόν από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Κρίστοφερ Σάμπα, ο οποίος έλυσε την Παρασκευή κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την «πράσινη» ΠΑΕ.

ΠΑΟΚ.Ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο αποχώρησε με ενοχλήσεις από την χθεσινή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Λεβαδειακό, για αυτό και αντικαταστάθηκε προληπτικά από τον Βλάνταν Ίβιτς. Ωστόσο, ο Ισπανός άσος υποβλήθηκε σε υπερηχογραφικό έλεγχο, ο οποίος ήταν «καθαρός» και αναμένεται να τεθεί κανονικά στην διάθεση του προπονητή του, εν όψει του αγώνα που ακολουθεί με τον ΠΑΣ. Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος άσος, Αμρ Ουάρντα που βρίσκεται στην Γκαμπόν με την Εθνική ομάδα της χώρας του, που δίνει «το παρών» στο Κόπα Άφρικα, έστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιο του σήμερα στον ΠΑΟΚ και απομένει απλά η ανακοίνωση της μεταγραφής του.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ.Ετοιμος να επιστρέψει στο δυναμικό της Σαπεκοένσε και να βοηθήσει στην ανασύνταξη της βραζιλιάνικης ομάδας, είναι ο Τούλιο ντε Μέλο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, που έχει κάνει καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα με ομάδες όπως η Παλέρμο, η Λιλ και η Βαγιαδολίδ, απάντησε θετικά στο κάλεσμα και θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην δύσκολη αποστολή που έχουν οι άνθρωποι της Σαπεκοένζε.

ΚΑΤΑΡ.Ένας Βρετανός εργάτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή σταδίου, το οποίο προορίζεται να φιλοξενήσει αγώνες του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου του 40χρονου άτυχου άνδρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Κατάρ, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι το συμβάν σημειώθηκε στο υπό κατασκευή στάδιο «Χαλίφα».

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ.Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα αγόρασε τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα ενός αγοριού 13 ετών αντί 200.000 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», να ανέλθει σε περίπου 300.000 ευρώ, εφόσον υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: