Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 13/1/1017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
=ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, με επιστολή του προς την Υφυπουργό Οικονομικών , Κατερίνα Παπανάτσιου και τους βουλευτές Μαγνησίας, κ.κ. Αλέξανδρο, Μεϊκόπουλο, Μάκη Μπαλλή, Χρήστο Μπουκώρο και Κώστα Στεργίου καταθέτει αίτημα παράτασης πληρωμής οφειλών και ρυθμίσεων για τους εμπόρους του Βόλου καθώς λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκε μεγάλη πτώση στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων.



=ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ.Οι καιρικές συνθήκες ήταν αρκετά δυσμενείς τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, η χειμερινή κολύμβηση όμως είναι συνυφασμένη να γίνεται με οποιονδήποτε καιρό, και έτσι οι συμπολίτες μας που εξασκούν το σπορ δεν έκαναν τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να συνεχίσουν τα μπάνια και τις δραστηριότητες στη θάλασσα και στις παραλίες του Βόλου, με χιόνι αλλά και θερμοκρασίες μείον 4 ως μείον 8 βαθμών ως τις 11 Ιανουαρίου, αποδεικνύοντας ότι με την εξάσκηση όλα συνηθίζονται.

=ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.Με απόφαση του Δήμου Βόλου και σήμερα, Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί σταθμοί ευθύνης του Δήμου Βόλου.  Στο μεταξύ, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ξεκίνησαν ελέγχους για να εξετάσουν την κατάσταση των διδακτηρίων, να εντοπίσουν πιθανές ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και να προχωρήσουν στην αποκατάστασή τους, ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές.  Επίσης, σήμερα Παρασκευή κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους του Ν. Μαγνησίας.

=ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ.Το Χιονοδρομικό Κέντρο στα Χάνια Πηλίου θα είναι ανοιχτό και πάλι από σήμερα Παρασκευή, σε όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας και τους επισκέπτες που επιθυμούν να κάνουν το αγαπημένο τους χειμερινό άθλημα, το σκι, ή απλά να θαυμάσουν το φυσικό τοπίο, να κάνουν την βόλτα τους και να παίξουν με το φρέσκο χιόνι που έπεσε.  Σε λειτουργία θα είναι το σύνολο των πιστών: Πανόραμα, Πυλώνες, Θέτις, Ιάσων, Φαλκονέρα και Αρχαρίων ενώ επίσης σε λειτουργία και οι αναβατήρες καθώς και το διθέσιο lift. Το Χιονοδρομικό Κέντρο θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

=ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ.Από την παράταξη της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού Συμβουλίου Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Από την περασμένη Κυριακή, βιώνουμε καθημερινά άλλο ένα επικοινωνιακό παραμύθι της δημοτικής αρχής, στην προσπάθειά της να καλύψει το «αλαλούμ» που επικρατεί στη ΔΕΥΑΜΒ και τις ευθύνες της αναφορικά με την αδυναμία ομαλής υδροδότησης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και περιφερειακών Δημοτικών Ενοτήτων, τις τελευταίες πέντε μέρες, που η περιοχή μας δοκιμάζεται από άσχημες καιρικές συνθήκες..... Η κατάσταση με τις  ανακοινώσεις, αν δεν δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στους δημότες από την έλλειψη νερού, θα ήταν για νούμερο επιθεώρησης που θα έσπαγε ταμεία. Παλινωδίες, ψέματα, καταγγελίες κατά των δημοτών για υπερκατανάλωση (;) -ούτε κατακαλόκαιρο να ήταν-, τραγέλαφος με την καλλιεργούμενη εικόνα λειψυδρίας (!) μέσα στο χειμώνα … Σε πολύ πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες παλιότερα, η περιοχή μας δεν είχε ξανα αντιμετωπίσει  πρόβλημα διακοπών νερού στην καρδιά του χειμώνα. Ας αφήσουν λοιπόν τα επικοινωνιακά σώου και τις προσπάθειες παραπλάνησης του κόσμου, ας σταματήσουν να βγαίνουν να «πυροβολούν» όποιον ασκεί κριτική ή διαμαρτύρεται εύλογα για την κατάσταση και ας βγουν να πουν την αλήθεια. Οφείλουν να δώσουν σοβαρές και πειστικές εξηγήσεις για το φιάσκο με τις διακοπές νερού και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες.....

=ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ.Με αφορμή τα περιστατικά σπασίματος υδρομέτρων στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ, που εκτιμώνται ότι είναι περισσότερα από 1.000, τις μειώσεις στην πίεση του δικτύου και τις διακοπές νερού, από τον Δήμο Βόλου που έχει ως συνέπεια την ταλαιπωρία των καταναλωτών τις τελευταίες ημέρες, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ο Δήμος Βόλου ζητάει συγγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών και ταυτόχρονα την κατανόηση και την υπομονή τους για λίγα 24ωρα ακόμη, οπότε και θα συνεχιστούν οι μειώσεις στην πίεση του δικτύου, ώστε να αποτρέψουμε την ολική καταστροφή αυτού, και προκειμένου να διαπιστωθεί πλήρως από πού και γιατί προέκυψε το όλο πρόβλημα.  Σήμερα με απόφαση Δημάρχου θα διεξαχθεί έκτακτο τεχνικό συμβούλιο με αντικείμενο την αναζήτηση τυχόν ευθυνών και εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες θα διαταχθεί ΕΔΕ για να διαπιστωθεί εάν και εφόσον το πρόβλημα που δημιουργήθηκε οφείλεται μόνο στην ποιότητα των υδρομέτρων, σε ανθρώπινες αμέλειες ή σε μείωση εισροής πόσιμου νερού στις δεξαμενές.

=ΑΛΜΥΡΟΣ.Δελτίο Τύπου της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αλμυρού.. Την πλήρη ανεπάρκεια του Δήμου Αλμυρού και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ανέδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία όσον αφορά την περιοχή μας. Το αποτέλεσμα αυτής της ανεπάρκειας αλλά και αδιαφορίας ήταν να καταστούν  -επί 48ωρο τουλάχιστον- ο Αλμυρός και τα χωριά του εγκαταλειμμένη ζώνη,  με δρόμους εντελώς ακατάλληλους για την κυκλοφορία των οχημάτων και επικίνδυνους για την κίνηση των πεζών, ενώ δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για τον αποκλεισμό κτηνοτροφικών μονάδων...

=ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ.Το ύψος του χιονιού στην περιοχή ξεκινά τους 30 πόντους και φτάνει και τους 80 στις πιο ορεινές περιοχές. Ακόμη και στο Βελεστίνο οι μετακινήσεις των πεζών γίνονται με ιδιαίτερη δυσκολία. Ελευθεροχώρι, Κεραμίδι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Μόλις γύρω στη 1.30 το  μεσημέρι είχε ανοίξει ο δρόμος από το ΠΕΒ για  Κανάλια και Κερασιά. Στο Κεραμίδι μηχανήματα προσπαθούσαν να ανοίξουν τους δρόμους μέσα στον οικισμό. Όλα τα  χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα και στο κεντρικό και δημοτικό δίκτυο και βέβαια το αγροτικό.   Υπάρχουν κτηνοτρόφοι αποκλεισμένοι. Σε όλο το δήμο υπάρχουν  κλήσεις για βοήθεια από τουλάχιστον 20-30 μονάδες....

=ΣΠΟΡΑΔΕΣ.Στις πληγείσες από το κύμα κακοκαιρίας περιοχές της Αλοννήσου και Σκοπέλου θα μεταβεί, αύριο, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα και υπηρεσιακά στελέχη.  =Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Τάσος Γιαννόπουλος, βλέποντας την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί της Αλοννήσου που δοκιμάζεται από την πρωτόγνωρη χιονόπτωση χθες δήλωσε ότι καταφτάνουν τρείς εθελοντές γιατροί για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.  Μαζί με τους γιατρούς στο νησί θα φτάσει και το βαν του Χαμόγελου του Παιδιού που είναι εξοπλισμένο με διάφορα μηχανήματα για την παροχή κάθε ιατρικής βοήθειας προς τους κατοίκους του νησιού.  Η χθεσινή μέρα πάντως στο Περιφερειακό Ιατρείο κύλησε σχετικά ήρεμα με τα περισσότερα περιστατικά να είναι παθολογικής φύσεως και δύο ορθοπεδικά για τα οποία κλήθηκε η γιατρός να παρέμβει. =Παραμένουν μεγάλα και δυσεπίλυτα τα προβλήματα και στην Σκόπελο μετά την θεομηνία που έπληξε το νησί με τις σφοδρότατες χιονοπτώσεις.  Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η μη ηλεκτροδότηση του μεγαλύτερου τμήματος του νησιού, αφού χθες το βράδυ τα συνεργεία της ΔΕΗ που έχουν σταλεί από τον Βόλο, κατάφεραν να αποκαταστήσουν μέρος της μεγάλης ζημιάς και να δώσουν ρεύμα στην Χώρα, ενώ το υπόλοιπο νησί παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση.  Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί και η διακοπή της παροχή νερού σε όλο το νησί επειδή δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια που πάγωσαν και δεν βοηθά η χαμηλή πίεση.

=ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.Για μία ακόμη φορά χθές Πέμπτη ο Ολυμπιακός Βόλου προπονήθηκε αναγκαστικά  στον κλειστό του Πανθεσσαλικου, με τον Κολημήτρα να δίνει το παρών, αλλά να ακολουθεί δικό του πρόγραμμα. Το καλό για τους παίκτες είναι ότι και στο ταρτάν κάνουν κάποιες ασκήσεις και παιχνίδια με την μπάλα, καθώς έχουν να προπονηθούν σε γήπεδο από την περασμένη Δευτέρα στην Αγία Παρασκευής, ενώ ίσως σήμερα γίνει προσπάθεια να πάνε σε κάποιο πλαστικό γήπεδο, για να συνεχίσουν την προετοιμασία τους για το παιχνίδι της Δευτέρας με τον Θεσπρωτό στο Πανθεσσαλικό, στο οποίο, αν τελικά γίνει, δε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής ο νεοαποκτηθείς Δημήτρης Σουάνης, ο οποίος κουβαλά τιμωρία από την προηγούμενη ομάδα του, τη Δόξα Δράμας.

=ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ.Την πρόθεσή του να αποσύρει την χορηγία του από το ποδοσφαιρικό τμήμα της Νίκης σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Τζήμα, εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης στο επίσημο σάιτ του τμήματος ο κεντρικός χορηγός του, κ. Νίκος Imeraj. =Για να πραγματοποιηθεί κανονικά ο αγώνας της Κυριακής θα πρέπει το γήπεδο της Φιλιππούπολης να περιέλθει σε μία ανεκτή κατάσταση, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου και ο πάγος δεν έχει ακόμη υποχωρήσει, κάνοντας αμφίβολη την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες και σύντομα αναμένεται σχετική ανακοίνωση.

ΕΛΛΑΔΑ
=ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ.Την σύμπραξη και τη συνεργασία τους ανακοίνωσαν το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννημάτά με κοινό ανακοινωθέν. “Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα” αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, “διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία” , συμβάλλοντας “με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της” σημειώνεται επίσης στο κοινό ανακοινωθέν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ.Σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο. Η δεύτερη φάση του πολιτικού σκέλους της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί όταν καταλήξουν οι τεχνοκράτες σε απαντήσεις επί βασικών ερωτημάτων αναφορικά με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

ΣΧΟΛΕΙΑ.Κλειστά και την Παρασκευή θα παραμείνουν τα σχολεία στην Αλόννησο, τη Σκόπελο, τη Σκιάθο, το Βόλο, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές της Ελλάδας που δέχτηκαν μεγάλους όγκους χιονιού.

ΒΟΜΒΑ ΜΟΛΟΤΟΦ. Βόμβα μολότοφ πέταξαν άγνωστοι στις 9 το βράδυ της Πέμπτης, στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Τζορτζ, στην πλατεία Κάνιγκος. Από την φωτιά, προκλήθηκαν ζημιές στο ΑΤΜ του καταστήματος. Αναζητούνται οι δράστες από την Αστυνομία.

ΚΡΗΤΗ.Δύο σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν μέσα σε είκοσι λεπτά στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η πρώτη σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 17:34, 71 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Γαύδου και είχε ένταση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.  Είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ισχυρότερος σεισμός, στις 17:50 σημειώθηκε μια δεύτερη σεισμική δόνηση 148 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Γαύδου έντασης 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την θάλασσα με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ.Στο δεμένο στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρθηκαν στις 9 το βράδυ της Πέμπτης οι πρώτοι 40 μετανάστες και πρόσφυγες, στο σύνολο τους άνδρες, από τον καταυλισμό της Μόριας.

ΚΕΕΛΠΝΟ.Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το διάστημα από 1 έως 8 Ιανουαρίου λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη Α(Η3Ν2), «εμπλουτίζοντας» με τον πιο θλιβερό τρόπο τα επιδημιολογικά στοιχεία για την εποχική γρίπη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Συνολικά, οκτώ είναι τα θύματα της γρίπης από τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε άρχισαν να κυκλοφορούν οι ιοί της νόσου. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδουν την αύξηση της θνητότητας στη μεγάλη δραστηριότητα της γρίπης και στο κύμα ψύχους που πλήττει το τελευταίο διάστημα τη χώρα.

ΚΟΤΖΙΑΣ.Τη μετατροπή της Διάσκεψης για την Κύπρο σε μια «διαρκή διάσκεψη» σήμανε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μιλώντας από τη Γενεύη στους εκπροσώπους του Τύπου έκανε λόγο για νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις 23 Ιανουαρίου. Απορρίπτουν την ημερομηνία Βρετανία και Τουρκία.

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ.Απειλή για τις ΗΠΑ θεωρούν τη Ρωσία ο υπουργός Άμυνας και ο επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών του Ντόναλντ Τραμπ. Την ώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος δέχεται επικρίσεις για την χαλαρή στάση που επιδεικνύει σε μία πιθανή προσέγγιση με τη Ρωσία, οι υποψήφιοι για τις σημαντικότερες κυβερνητικές θέσεις μοιάζουν να θέλουν να καθησυχάσουν τις επιτροπές της Γερουσίας που θα εγκρίνουν τους διορισμούς τους.

ΟΜΠΑΜΑ.Με δάκρυα στα μάτια, με μήνυμα 'Η Δημοκρατία σας χρειάζεται' και δημοτικότητα 57% ο Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε την τελευταία του ομιλία με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ.  Ενώ οι απερχόμενοι πρόεδροι είθισται να επιλέγουν τον Λευκό Οίκο για την αποχαιρετιστήρια ομιλία τους, ο Ομπάμα επέλεξε το Σικάγο. 'Η Αμερική είναι καλύτερη και ισχυρότερη από κάθε άποψη σε σχέση με το 2008, όταν αναλάβαμε', ανέφερε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν τρεις κίνδυνοι για τη Δημοκρατία: η οικονομική ανισότητα, οι φυλετικές διακρίσεις και το να αποσύρονται στρώματα της κοινωνίας σε ένα 'συννεφάκι', όπου οι απόψεις τους δεν βασίζονται σε γεγονότα.

ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ.Στον πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη εθεάθη η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν αρνήθηκε να πει για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν εάν συναντήθηκε με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ.Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την Πέμπτη τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνει ενωμένη ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με τη Βρετανία. Δημοσιογράφος του Press Association, επικαλούμενος το γραφείο της Μέι, είπε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πραγματοποιήσει την Τρίτη μεγάλη ομιλία για το Brexit.

ΤΡΑΜΠ.Η διαρροή ενός φακέλου με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για υποτιθέμενες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία και οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου κατά των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν κρίση στη σχέση του Τραμπ με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η οποία ξένα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι θα διαρκέσει για πολύ καιρό μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.

ΟΗΕ.Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφάν Ντε Μιστούρα είπε την Πέμπτη ότι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία διατηρείται σε γενικές γραμμές. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμα σε πολιορκούμενες περιοχές, όπου τα τρόφιμα τελειώνουν.

ΤΟΥΡΚΙΑ.Σε παρεμβάσεις «τρομοκρατών» στις αγορέςαπέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την ιλιγγιώδη πτώση της τουρκικής λίρας.«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ' έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί ως όπλο μια βόμβα και έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία και χρησιμοποιούν τα επιτόκια σαν όπλο για να το επιτύχουν». Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 7% από την αρχή της χρονιάς, με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα και μια σειρά φονικών επιθέσεων. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ.Στα 6,2 δισ. ευρώ ανήλθε πέρυσι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, χάρη στην ισχυρή οικονομία και το χαμηλό κόστος δανεισμού, με τον Β.Σόιμπλε να δηλώνει ότι επιθυμεί το πλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί για απόσβεση χρέους. Η θέση του αυτή δεν αναμένεται να ικανοποιήσει καθόλου τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εδώ και καιρό καλούν το Βερολίνο να χρησιμοποιήσει τα ισχυρά δημόσια οικονομικά του για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

ΣΕΒ.Η αναδιανομή του εισοδήματος που παράγεται αποκλειστικά από τους άλλους, χωρίς δανεικά, έχει πάντα ημερομηνία λήξης επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ασκώντας κριτική για την υπερφορολόγηση και την υπερρύθμιση της οικονομίας και συνδέοντας τις με τις πολιτικές εξελίξεις.

ΑΔΜΗΕ.Αναβλήθηκε η συζήτηση για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ που επρόκειτο να γίνει στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, ύστερα από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ. Η συζήτηση για το θέμα του ΑΔΜΗΕ θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου σε νέα γενική συνέλευση.

ΕΚΤ.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την οποία εφαρμόζει από φέτος, έκρινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, Παρασκευή, και πρόσθεσε ότι κάθε αλλαγή πολιτικής αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση.

ΑΔΜΗΕ.Αίρεται το βράδυ της Πέμπτης η απαγόρευση εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία και Βουλγαρία μετά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τις ενισχυμένες προμήθειες LNG, δήλωσε ο ΑΔΜΗΕ. «(Η απαγόρευση) θα αρθεί αυτόματα τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μπλάνας στο Reuters.

ΑΝΕΡΓΙΑ.Στο 23% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, οριακά μειωμένη κατά 0,1 μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και 2,5 μονάδες κάτω σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015. Σύμφωνα με τα νεότερα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3,69 εκατομμύρια. Στον αντίποδα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα άτομα που δεν αναζητούν εργασία ανήλθαν αθροιστικά σε 4,35 εκατομμύρια.  Σημαντική πτώση καταγράφηκε στη νεανική ανεργία, η οποία έπεσε στο 44,2% από το 48,8% που ήταν τον Οκτώβριο του 2015.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΙΤΑΛΙΑ.Σούπερ πρόκριση με μεγάλη ανατροπή πήρε η Μίλαν για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας, επικρατώντας της Τορίνο στο «Σαν Σίρο» με 2-1. Η «γκρανάτα» προηγήθηκε με τον Μπελότι στο 27΄ αλλά δέχθηκε δύο γκολ σε τρία λεπτά, αρχικά από τον Κούτσκα στο 60΄ και ύστερα από τον Μποναβεντούρα στο 63΄ και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

ΠΑΟ.Ο Παναθηναϊκός συνάντησε αντίσταση στο πρώτο ημίχρονο από τον αξιόμαχο Κισσαμικό, νίκησε όμως τους Κρητικούς στο «Απόστολος Νικολαΐδης» 3-0 με τις κεφαλιές των Μπεργκ στο 50΄, Λέτο στο 74΄ και το πέναλτι του Αργεντινού στο 90΄, «κλειδώνοντας» την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας ενόψει της ρεβάνς στις 24 Ιανουαρίου.

ΠΑΟ-ΑΕΚ.Ο Γιώργος Κομίνης από τον σύνδεσμο Θεσπρωτίας, ορίσθηκε από την αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να διευθύνει το αθηναϊκό ντέρμπι για την 11η αγωνιστική της Super League, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή (19:30) στο «Απόστολος Νικολαϊδης», ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.Παίκτης του Ολυμπιακού θα πρέπει να θεωρείται ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο Ιρανός επιθετικός, που κάνει πολύ καλό πρωτάθλημα με τον Πανιώνιο, αποδέχθηκε τον πρόταση των πρωταθλητών και αναμένεται να ενταχθεί άμεσα στο δυναμικό των «ερυθρολεύκων».

ΑΕΚ.Νέα αναβολή παίρνει η επιστροφή του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στην αγωνιστική δράση. Ο Ουκρανός αμυντικός της ΑΕΚ, που χθες αισθάνθηκε εκ νέου ενοχλήσεις στον προσαγωγό, θα κινηθεί με ατομικό πρόγραμμα και θεραπεία τις επόμενες ημέρες, αφού γίνεται φανερό ότι δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί από το Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: