Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 23/12/2016

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
= ΝΕΑ ΜΗΝΥΣΗ ΜΠΕΟΥ Από το «δικό» του σάιτ, ο  κ. Αχιλλέας Μπέος δημοσιοποίησε την υποβολή μήνυσης κατά του εκδότη της εφημερίδας «Μαγνησία», κ. Αρχιμήδη Καρεκλίδη, τονίζοντας μάλιστα στην ανάρτηση, ότι ζήτησε να μην συλληφθεί. Ο κ. Καρεκλίδης   προσήλθε αυτοβούλως στο Α.Τ. Βόλου στις 4 περίπου το απόγευμα, όπου και συνελήφθη. Ο εκδότης της «Μαγνησίας», την Πέμπτη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΣΤΡΑ,
έδωσε απαντήσεις στα όσα αναφέρθηκε ο κ. Μπέος, υποστηρίζοντας ότι η εφημερίδα του, όλο το χρονικό διάστημα επί δημαρχίας Μπέου, δέχθηκε οικονομικό εκβιασμό, διότι δεν της δίνονταν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια οικονομική ζημιά για την επιχείρηση του. Ο κ. Μπέος θεώρησε συκοφαντικές τις αναφορές του εκδότη της «Μαγνησίας» και υπέβαλλε μήνυση εναντίον του. Η εφημερίδα είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη και έχει κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα που υποχρεώνουν τον δήμο Βόλου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να κατανέμουν ως ο Νόμος ορίζει τις ανακοινώσεις με βάση την ίση κατανομή. Όπως αναφέρει η απόφαση, αν παραβούν την απόφαση του δικαστηρίου, θα επιβάλλει κάθε φορά ποινή φυλάκισης ενός μηνός και πρόστιμο 1.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από εντολή Εισαγγελέα ο κ. Καρεκλίδης αφέθηκε ελεύθερος.

=ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Βόλου για τα δήθεν νέα έργα της ΔΕΥΑΜΒ που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, από την παράταξη «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:  «Ήταν να το ζήσουμε κι αυτό! Η δημοτική αρχή, σε ένα διάλειμμα ανάμεσα στα αυτόφωρα σε βάρος δημοσιογράφων, θυμήθηκε και τη ΔΕΥΑΜΒ. Και με ανακοίνωσή της κομπάζει, όχι γιατί κατάφερε να εντάξει κάποια νέα έργα της ΔΕΥΑΜΒ στο ΕΣΠΑ, αλλά γιατί ξαναεντάσσει αυτά που παρέλαβε ενταγμένα και σε πλήρη εξέλιξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή! Και που αναγκάζεται να τα ξαναεντάξει, γιατί ενώ τα έργα αυτά έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού, σέρνονται ακόμη από παράταση σε παράταση, με συνέπεια να κατατάσσονται σε κατηγορία phasing. Φυσικά, η εκ νέου ένταξή τους γίνεται σε βάρος άλλων έργων που θα έπρεπε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως το αποχετευτικό δίκτυο της Ν. Αγχιάλου και η β΄φάση του αποχετευτικού δικτύου Αγριάς, τα οποία έχουν πλήρη ωριμότητα από πλευράς μελετών

= Ο ΚΑΙΡΟΣ Αρκετά συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στον Βόλο σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, με αραιές νεφώσεις, με την θερμοκρασία στους 2 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από δυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.

= ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΣ ΚΑΙ ΕΒΟΛ Τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτα Πρίντζου, που πρόσφερε εξοπλισμό για τις ανάγκες των υπηρεσιών, έγινε σήμερα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας παρουσία αξιωματικών, υπαξιωματικών και αστυνομικών υπαλλήλων.  Η προσφορά της συνεταιριστής οργάνωσης προς την Αστυνομία ήταν 20 κράνη και προσωπίδες με φίλτρα στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, πέντε κράνη για τους δικυκλιστές στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και 24 στολές, στην Ομάδα ΔΙΑΣ, όπως και τρία καλύμματα αυτοκινήτων και τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συνολικής αξίας 45.000 €.  Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας και ο ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας ευχαρίστησε τον κ. Πρίντζο, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που τον διακρίνει η ανθρωπιά κι η αλληλεγγύη του.

=ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ Κοντά στους μικρούς ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στην Παιδιατρική του «Αχιλλοπούλειου», βρέθηκαν χθες οι «Φίλοι του νοσοκομείου ΒόΚλου», χαρίζοντας δώρα και χαμόγελα ενόψει Χριστουγέννων, συνεχίζοντας έτσι τις προσπάθειές τους προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» ο ξενώνας φιλοξενίας για τη διευκόλυνση των συνοδών των ασθενών, από το Πήλιο, τα νησιά των Βορείων Σποράδων ή την ευρύτερη περιφέρεια της Μαγνησίας.  Οι εθελοντές του φιλανθρωπικού σωματείου, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή βάση ακούραστα στο πλευρό των νοσηλευόμενων του Νοσοκομείου, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εορταστική επίσκεψη στους μικρούς ασθενείς με μια αγκαλιά παιχνίδια και πολλές ευχές.

=ΒΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΝ Χιλιάδες ευχές θα “φωτίσουν” την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.00 το απόγευμα τον ουρανό του Βόλου, καθώς για δεύτερη χρονιά, ο Δήμος Βόλου κι ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, σε συνεργασία με πέντε Ιδρύματα, διοργανώνουν την “Βραδιά των φαναριών”, στο Ηρώο στην παραλία!   Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Βόλου, «ένα φως, μια ευχή,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

=ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του νέου έτους, το προσωπικό όλων των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας πραγματοποίησε εθελοντική συγκέντρωση τροφίμων, ειδών και δώρων (τρόφιμα, είδη ρουχισμού, παιχνίδια, βιβλία, σχολικά είδη κ.α.).  Τα είδη που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν σε κοινωφελή ιδρύματα και φορείς των κατά τόπους νομών, ως μια συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους.

= ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Άκρως πετυχημένη ήταν η εορταστική εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας –Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων φιλανθρωπικού χαρακτήρα.. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα από το χορευτικό τμήμα της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ίωνες» και τραγούδια από τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου που καταχειροκροτήθηκαν από τους πολυάριθμο ακροατήριο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του «Ξενία».Δώρα μοιράστηκαν από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη στα παιδιά της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου και φυσικά στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, για τα οποία ήταν αφιερωμένη η συγκεκριμένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

=ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΑΡΤΟΠΑΙΚΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου για την καταπολέμηση της διεξαγωγής παράνομων τυχερών παιγνίων, εντοπίστηκε χθες το βράδυ στο Βόλο, κλειστός χώρος, ιδιοκτησίας 39χρονου, τον οποίο είχε μετατρέψει σε κατάστημα – χαρτοπαικτική λέσχη, στερούμενος σχετικής αδείας και διεξήγαγε σ’ αυτόν το παράνομο τυχερό παιχνίδι «POKER».  Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας επτά άτομα, ηλικίας από 22 έως 49 ετών, και συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης του χώρου και έξι ακόμη άτομα που συμμετείχαν στο παράνομο παίγνιο «POKER», με παιγνιόχαρτα και μάρκες, που αντιστοιχούσαν σε χρηματικά ποσά.

=ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες στο Πήλιο, με το ύψος του χιονιού να ξεπερνάει πλέον το 1 μέτρο στις Αγριόλευκες λόγω των αλλεπάλληλων φαινομένων που προηγήθηκαν. Η χιονόπτωση ξεκίνησε στις 3.30 τα ξημερώματα ενώ τα φαινόμενα σημείωσαν, προς στιγμήν, ύφεση χθες το μεσημέρι.  Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, το μέτωπο της χιονόπτωσης εκτείνονταν σε κοντινή απόσταση από την Πορταριά και μέχρι το Καράβωμα, επηρεάζοντας τις ανατολικές περιοχές του Πηλίου. Παράλληλα σημειώθηκε χιονόπτωση στην περιοχή της Ανάβρας σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό και στο Κεραμίδι, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν προβλήματα, ενώ το οδικό δίκτυο παρέμεινε καθαρό, με τη συνδρομή μηχανημάτων.

=ΑΛΜΥΡΟΣ Σήμερα Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016, κάλεσμα απευθύνει η Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού. «Ελάτε να τραγουδήσουμε και να διασκεδάσουμε με τον Φώτη Τάμπα στις 21:00 στην κεντρική πλατεία» προτρέπει.

=ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου από τις 12.00 μ.μ έως και τις 14.00 μ.μ μαθητές όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων του Δήμου Ρήγα Φεραίου κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία και τους δρόμους του Βελεστίνου αναζητώντας το χαμένο σκούφο του Αη-Βασίλη λαμβάνοντας μέρος σε ένα ξέφρενο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Μέσα από γρίφους, παιχνίδια και δοκιμασίες υπό τον ήχο χριστουγεννιάτικων μελωδιών και τη συνοδεία εκπαιδευτικών και γονέων οι μαθητές, οργανωμένοι σε ομάδες,  προσπάθησαν να βρουν το χαμένο σκούφο και κατόπιν να βρουν τον Αη - Βασίλη που τους περίμενε στο ρολόι του Βελεστίνου να του φορέσουν το σκούφο του και να φωτογραφηθούν.

=ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Χριστούγεννα πλησιάζουν, μέρες γιορτινές, και η μανούλα του 30χρονου Θεσσαλονικιού Γιώργου Καραμιχαηλίδη, που στις 30 Αυγούστου 2016 εξαφανίστηκε από το αλιευτικό καταφύγιο όρμου Βότση Αλοννήσου, και έκτοτε δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής, ψάχνει να βρει τον γιο της απελπισμένα.   Η μητέρα του αγνοούμενου, Ματούλα Κουτρώτσιου, επισκέφτηκε χθες –τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση- τα Δικαστήρια Βόλου και συνομίλησε με την Εισαγγελέα. Εξερχόμενη από το δικαστικό μέγαρο δεν άντεξε, απεύθυνε δραματική έκκληση. Με λυγμούς μπροστά στις κάμερες παρακάλεσε όποιος γνωρίζει κάτι να μιλήσει, έστω και ανώνυμα…  «Ήρθα σήμερα στο Βόλο με το δικηγόρο μου και μία ομάδα ερευνητών, για να δούμε τι θα γίνει επιτέλους με αυτό το παιδί, για το οποίο δεν ενδιαφέρεται κανείς πια, λες και δε χάθηκε ένας άνθρωπος απ’ αυτό το νησί» είπε η κ. Κουτρώτσιου.

=ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ «Θέλαμε την πρόκριση» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το ματς Κυπέλλου στο Κίτρος, ο Στέφανος Ξηροφώτος, δείχνοντας πως κανένας αγώνας για τη Νίκη δεν περνάει σε δεύτερη μοίρα, για όποια διοργάνωση κι αν πρόκειται. Ο Βολιώτης τεχνικός συμπλήρωσε πως η ομάδα με την κατάλληλη ενίσχυση μπορεί να ανταπεξέλθει και στις δύο διοργανώσεις.   «Ήταν ένα ματς Κυπέλλου, από το οποίο εμείς θέλαμε το αποτέλεσμα και την πρόκριση. Η Πύδνα είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα και η κάτοχος του Κυπέλλου από την περσινή διοργάνωση. Πετύχαμε τον στόχο μας έχοντας μία πάρα πολύ καλή απόδοση στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του παιχνιδιού. Συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές μου.

= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ. Μετά και την αποχώρηση του Θανάση Τέλλου, ενός ποδοσφαιριστή που ήταν από τους βασικούς στον Ολυμπιακό Βόλου, μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, η διοικούσα επιτροπή ποδοσφαίρου θα κινηθεί και για την απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού. Κι αυτό, καθώς στην ομάδα υπάρχουν δύο έμπειροι στόπερ, οι Γιάννη Κωστόπουλος και Παναγιώτης Ζώνας, αλλά και ο νεαρός Βασίλης Γκίτζιας, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί ούτε λεπτό στο φετινό πρωτάθλημα.   Από εκεί και πέρα οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού εξετάζουν αρκετές περιπτώσεις παικτών, προκειμένου να έρθουν στην ομάδα και να την ενισχύσουν και σίγουρα θα αποκτηθούν τουλάχιστον άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές.

ΕΛΛΑΔΑ

= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγορεί πως διχάζει συστηματικά τον ελληνικό λαό εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως ο πρωθυπουργός βάζει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και δρομολογεί καινούργια μέτρα περικόπτοντας παράλληλα συντάξεις ενώ αυξάνει και τους φόρους. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον πρωθυπουργό της αιώνιας λιτότητας, ο οποίος και έχει καταδικάσει τη χώρα σε φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και οπισθοχώρησης.

= ΣΥΡΙΖΑ Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε 3.370 λέξεις για να μας πει, πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον χωρίζει άβυσσος. Συμφωνούμε απόλυτα! επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου   ΟΙ ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «μας χωρίζει άβυσσος γιατί οι χαμηλοσυνταξιούχοι σήμερα πήραν την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ η ΝΔ τους γύρισε την πλάτη της μόλις… φτερνίστηκαν οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών». Ακόμα, πηγές της κυβέρνησης δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι «μας χωρίζει άβυσσος γιατί η κυβέρνηση μάχεται για την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης και η ολιγομελής ελίτ συμφερόντων που συσπειρώνεται γύρω του, χαρακτηρίζουν “ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς».

= ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Σημαντική αύξηση των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα  εγχώριες τραπεζικές πηγές.  Συγκεκριμένα από την έναρξη του 2016 στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας έχουν εισρεύσει καταθέσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάθε μήνα παρατηρείται αύξηση των καταθέσεων σε ρευστό χρήμα ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

= ΤΡΟΧΑΙΑ Ενισχυμένα μέτρα λαμβάνονται από τις Υπηρεσίες Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων. Θα ισχύσει και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

= ΑΣΤΕΓΟΙ Δύο θερμαινόμενες αίθουσες, καθώς και ομάδες επιτόπιας φροντίδας στους δρόμους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν, διαθέτει ο δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων.

= ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η πληθυσμιακή συγκέντρωση σε μεγάλα αστικά κέντρα, η κοινωνική και τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και ο υπερ-καταναλωτισμός, έχουν σταδιακά οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση την ποσότητα των παραγόμενων στερεών αποβλήτων.

= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νόμιμη και συνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης στο σταθμό Βενιζέλου και απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του δήμου Θεσσαλονίκης ως αβάσιμούς.

= ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Μία εμπλοκή τουρκικών και ελληνικών μαχητικών σημειώθηκε την Πέμπτη, ενώ τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 19 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

ΚΟΣΜΟΣ

= ΗΠΑ Σε ενίσχυση και επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ «μέχρι ο κόσμος να έρθει ξανά στα σύγκαλά του» καλεί ο Ντόναλντ Τραμπ -ένδειξη ότι ενδέχεται να υποστηρίξει κοστοβότερες προσπάθειες για την εκσυγχρονισμό του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

= ΗΠΑ Αφού συνέβαλε σημαντικά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η πρώην διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του, Κελιάν Κόνγουεϊ, χρίστηκε τώρα σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι θα κληθεί να αναλάβει έναν ρόλο μείζονος σημασίας και να προσδώσει μια όσο το δυνατόν πιο συναινετική εικόνα στην επόμενη κυβέρνηση.

= ΗΠΑ Επιβάτης απομακρύνθηκε από αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας JetBlue Airways στο διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης αφού ενεπλάκη σε φραστική αντιπαράθεση με την Ιβάνκα Τραμπ, γράφει ο ιστότοπος TMZ.

= ΤΟΥΡΚΙΑ Εν μέσω των μαζικών διώξεων και συλλήψεων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές σε συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές θα κατασκευάσουν 175 νέες φυλακές το 2017, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στις τουρκικές φυλακές μετά την απόπειρα.

= ΓΑΛΛΙΑ Ο Μανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και επικρατέστερος υποψήφιος στην εσωκομματική διαδικασία των Σοσιαλιστών για την ανάδειξη του υποψήφιου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2017, χτυπήθηκε από μια βόμβα... αλευριού που εκτόξευσε διαδηλωτής την ώρα που ο πολιτικός επισκεπτόταν χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο.

= ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ζούμε στην ίδια κατάσταση θλίψης από τις απώλειές μας από την Συνθήκη της Λωζάννη, είμαστε ένα θλιμμένο έθνος όπως τότε με τη Συνθήκη της Λωζάννης' είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εγκαίνια Οργανισμού στο Μπέστεπε. 'Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που η Γη και η περιοχή μας αλλάζουν θα βρεθούμε ξανά στην κατάσταση που βρεθήκαμε με την Συνθήκη των Σεβρών, αν σταματήσουμε', είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.   'Ζούμε μια κατάσταση θλίψης αντίστοιχη με αυτή που είχαμε από τις απώλειές μας με την Συνθήκη της Λωζάννης και θέλω να μιλήσω ανοιχτά', επισήμανε και πρόσθεσε: 'Η Τουρκία δίνει την μεγαλύτερη μάχη της μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Σε αυτόν τον αγώνα, ένα έθνος, μια σημαία και μια πατρίδα είναι τα μόνα για τα οποία μαχόμαστε'

= ΙΑΠΩΝΙΑ Αντιμέτωποι με μια τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει ανεξέλεγκτη πάνω από 140 κτίρια, είναι κάτοικοι και πυροσβέστες στην πόλη Itoigawa της Ιαπωνίας.  Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η φωτιά ξεκίνησε από ένα εστιατόριο στις 10.30 (τοπική ώρα), και γρήγορα εξαπλώθηκε σε διπλανά κτίρια, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.  Ευτυχώς, παρά το μέγεθος της καταστροφής, έχουν αναφερθεί μόλις δύο τραυματισμοί: μιας γυναίκας που αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του καπνού και ενός άνδρα που τραυματίστηκε μετά από πτώση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝΠαρατείνεται – αναστέλλεται μέχρι και τις 9 Μαρτίου 2017 η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές της Κορινθίας. Επίσης παρατείνεται μέχρι και τις 28 Μαΐου 2017 η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου.

= ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Οι άνδρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να συμπληρώσουν τις 10.000 ημέρες ασφάλισης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων, με βάση το άρθ. 40 του Ν. 3996/2011, προκειμένου να λάβουν μειωμένη σύνταξη, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης και η αίτηση για σύνταξη έχει υποβληθεί έως την 31/12/2013, σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος.

= ΟΠΑΠ Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε εκ νέου σήμερα, Πέμπτη, ότι οι συμβάσεις που είχε συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο με τον ΟΠΑΠ σε σχέση με την εκμετάλλευση τυχερών παιγνίων και ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων με κερματοδέκτη δεν συνιστούσε κρατική ενίσχυση μη συμβατή προς την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως των σχετικών αποφάσεων την οποία υπέβαλαν επτά καζίνο.

= ΕΦΚΑ Το σύνολο των 629,6 εκατ. ευρώ, που αφορά το έκτακτο βοήθημα των χαμηλοσυνταξιούχων διατέθηκε και πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων, διαβεβαίωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ. Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας οι συνταξιούχοι δεν το έλαβαν, απέδωσε το πρόβλημα σε διαδικαστικό θέμα των ΕΛΤΑ, και διαβεβαίωσε ότι αύριο Παρασκευή το επίδομα θα φτάσει στα χέρια των δικαιούχων.

= ΘΕΣΜΟΙ Έφτασε το e-mail των θεσμών με τα ερωτήματα και τα σημεία στα οποία ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τον μποναμά Τσίπρα, όπως ζήτησε ο Ευ.Τσακαλώτος ώστε να απαντήσει συγκεκριμένα. Διαβουλεύσεις και με τους δανειστές για την απάντηση-κείμενο δεσμεύσεων του Τσακαλώτου, που αναμένεται να σταλεί πριν τα Χριστούγεννα. Ορόσημο για την απόφαση ξεπαγώματος των μέτρων για το χρέος το EWG της 12ης Ιανουαρίου. Αισιοδοξία στην Αθήνα, αν και οι κόντρες με Σόιμπλε και ΔΝΤ δυναμιτίζουν το κλίμα.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΙΤΑΛΙΑ Η Ρόμα νίκησε δύσκολα στο «Ολίμπικο» και μάλιστα με ανατροπή την Κιέβο (3-1), μειώνοντας τη διαφορά από τη Γιουβέντους στους τέσσερις βαθμούς, με παιχνίδι περισσότερο. Αντίθετα, η Νάπολι αν και προηγήθηκε δύο φορές στο «Αρτέμιο Φράνκι» απέναντι στη Φιορεντίνα έφυγε με ένα βαθμό από την Τοσκάνη και μάλιστα με πέναλτι στις καθυστερήσεις (3-3), ενώ σε εξίσου εντυπωσιακό παιχνίδι η Κάλιαρι βρήκε τον... Παράδεισο επιστρέφοντας από την «κόλαση» του 1-3 απέναντι στη Σασουόλο, μέσα στο «Σαντ΄ Ελία», επικρατώντας με το «αγγλικό» 4-3!

= ΓΑΛΛΙΑ Πάνω απο 35.000.000 ευρώ είναι έτοιμη να... ακουμπήσει στο τραπέζι η Παρί Σεν Ζερμεν για να πάρει τον Γιούλιαν Ντράξλερ από τη Βόλφσμπουργκ. Η μεταγραφή πρέπει να θεωρείται ήδη «κλεισμένη» αφού στις πληροφορίες των τελευταίων ημερών προστέθηκε δημοσίευμα της έγκριτης Equipe που αναφέρει ότι το κόστος της μετακίνησης θα αγγίξει στα 36 εκατομμύρια.

= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Με σημαντική οικονομική ζημιά έκλεισε η σεζόν 2015-16 για την ΠΑΕ Ολυμπιακός, μετά την ανακοίνωση του ισολογισμού του συλλόγου, αφού όπως προκύπτει από τα νούμερα, οι Πειραιώτες «μπήκαν μέσα» κατά 8,6 εκατ. ευρώ. Αυτό αναφέρεται στην επίσημη δήλωση των οικονομικών στοιχείων των «ερυθρυλευκων» στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η «τρύπα» έχει να κάνει κατά βάση με το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έκανε «ηχηρές» πωλήσεις, όπως σε άλλες σεζόν (π.χ. την προηγούμενη χρονιά το έσοδα ήταν 30εκ. ευρώ, έναντι 14 τώρα). Παράλληλα, ο Ολυμπιακός έχασε αρκετά έσοδα και από πωλήσεις εισιτηρίων, ενώ υπήρξαν και μειώσει στις τιμές των μπλοκ διαρκείας.

= FOOTBALL LEAGUE Με νίκη συνέχισε η Λαμία τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα της Football League, αφού, στο πλαίσιο της 7ης ημέρας, επικράτησε 1-0 (47΄ Όμο) της Καλλιθέας και συνεχίζει να προηγείται στην κατάταξη με 19 βαθμούς. Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες, αφού αποβλήθηκαν με 2η κίτρινη ο Γκίνι (62΄) για την Καλλιθέα και ο Ντουρμισάι (64΄) για τη Λαμία.

= ΦΙΦΑ Από την 42η θέση της παγκόσμιας κατάταξης που διατηρεί η FIFA, αποχαιρετά το 2016 η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έμεινε σταθερό στην συγκεκριμένη θέση με 674 βαθμούς, ενώ στην πρώτη τριάδα βρίσκονται η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Γερμανία. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία παρέμεινε στην 8η θέση της κατάταξης και το Βέλγιο έμεινε στην 5η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: