Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 14/12/2016

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
 =ΛΑΘΟΣ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ Ν. ΑΑΓΧΙΑΛΟΥ -ΛΟΝΔΙΝΟΥ....
Η απόσταση από τον θρίαμβο μέχρι το φιάσκο αποδεικνύεται πως είναι μικρή στην περίπτωση του Δήμου Βόλου και της EasyJet. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με το Λονδίνο με πτήσεις της Εταιρίας EasyJet, σε νέα ανακοίνωση του Δήμου Βόλου, αναφέρεται ότι η Εταιρία γνωστοποίησε πως εκ παραδρομής συμπεριλήφθηκε ο Βόλος στους προορισμούς της για το 2017.Δεν γνωρίζουμε ούτε πως διέρρευσε η πρόθεση της εταιρίας, ούτε βέβαια πως μπορεί να συνέβη ένα τέτοιο λάθος, από την πλευρά μας, ωστόσο, συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε η Νέα Αγχίαλος να ενταχθεί τελικά στα προγράμματα της εταιρίας.Ελπίζουμε ότι τελικά θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, τεχνητά ή μη.
                 Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την απόφαση της αεροπορικής εταιρίας Easy Jet να εντάξει στους προορισμούς της και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, στόχο για τον οποίο ως Δήμος Βόλου εργαστήκαμε σκληρά, με συναντήσεις και συνεννοήσεις με τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο του Βόλου, όπως καλώς γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων της περιοχής μας, που είχαν την απαραίτητη ενημέρωση. Δεν διεκδικούμε ούτε επαίνους, ούτε έπαθλα, πράττοντας απλά το καθήκον μας (σύντομα, μάλιστα, εκτιμούμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα και οι συνεννοήσεις με άλλες εταιρίες, που έχουν προχωρήσει) αλλά δεν επιτρέπουμε και την καπήλευση του αγώνα της πόλης μας από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο περιφερειάρχης Λάρισας...

= ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΒΟΛΟΥ... Το Σωματείο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βόλου παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία από την εκδήλωση με τον Γιάννη Πλούταρχο στις 5/12/2016, στο νυχτερινό κέντρο PREMIERA full of live VOLOS . Διατέθηκαν 850 κάρτες εισόδου, έκαστη αξίας 20,00ευρώ. Συνολικά από την διάθεση των καρτών το Σωματείο εισέπραξε 17.000,00ευρώ εκ των οποίων τα 5.580,00ευρώ αποδόθηκαν κατόπιν συντάξεως ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης μεταξύ του κέντρου διασκέδασης και του Σωματείου, προκειμένου να παραχωρήσει η επιχείρηση το χώρο και τον εξοπλισμό για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Η εκδήλωση απέφερε στη Φιλόπτωχο α)το ποσό των 11.420 ευρώ από την πώληση καρτών εισόδου και β)το ποσό των 820,00 ευρώ από τη λαχειοφόρο. Η Φιλόπτωχος Αδελφότης διαθέτει αυτά τα χρήματα αποκλειστικά στο Ορφανοτροφείο Βόλου, προκειμένου να το ενισχύσει οικονομικά, σύμφωνα με ανακοίνωση.

= ΕΚΑΒ... Αν και πέρασαν τρεις εβδομάδες από τη μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Βόλου στη Λάρισα τα προβλήματα που υπάρχουν εξακολουθούν να δημιουργούν δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα την άσκοπη ταλαιπωρία πληρωμάτων και ασθενών, καθώς παρουσιάζονται δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των περιστατικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου Κώστα Χατζησταματίου, τα πληρώματα των ασθενοφόρων παραπονούνται για το γεγονός ότι επειδή οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Λάρισας δεν γνωρίζουν καλά τους δρόμους στη Μαγνησία κάνουν εκτροπή στα κινητά των πληρωμάτων, γεγονός που δυσχεραίνει την σωστή εξυπηρέτηση των περιστατικών. Ακόμη, δεν λειτουργεί το σύστημα tetra που είχε προμηθευτεί το ΕΚΑΒ στο Βόλο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η συνεννόηση γίνεται με το παλιό σύστημα των ασυρμάτων.

=ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΥΡΟΥ...  Δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για υπεξαίρεση στην Υπηρεσία, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου χθες σε υπάλληλο του δήμου Αλμυρού. Η υπόθεση συνέβη στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2012 - 31ης Δεκεμβρίου 2013. Είχε οδηγηθεί στην Ανάκριση καθώς η αρχική έρευνα εντόπισε ότι το ποσό της υπεξαίρεσης ήταν άνω των 30.000 ευρώ. Ωστόσο, στην πορεία της διερεύνησης το αδίκημα μετατράπηκε από κακουργηματικού χαρακτήρα σε πλημμεληματικού, καθώς το ποσό της υπεξαίρεσης μειώθηκε στις 23.000 ευρώ.  Η υπάλληλος, η οποία, έχει τιμωρηθεί και πειθαρχικά, κάθισε χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου και δικάστηκε.

= ΑΡΠΑΓΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ... Με την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου συνελήφθη ένας 37χρονος Βολιώτης, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η πρώην σύζυγός του. Ειδικότερα, ο 37χρονος που ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή κατηγορείται ότι με το πρόσχημα πως θα πάει το 3χρονο παιδί του στον παιδικό σταθμό, το πήρε από το σπίτι της πρώην συζύγου του που έχει την επιμέλειά του, και το έφερε στο Βόλο όπου διαμένουν οι γονείς του.  Μετά τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του, ο 37χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου όταν έφτασε στο Βόλο με το παιδί.  Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Βόλου, ενώ στην πόλη ήρθε και η μητέρα του παιδιού ώστε να πάρει το παιδί της.

=ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ''ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ'' Αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης διεξαγωγής παράνομου στοιχηματισμού και του τυχερού παιχνιδιού «φρουτάκια», που αποκαλύφτηκε στο Βόλο το 2012. Η συζήτηση της υπόθεσης προσδιορίστηκε να γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, καθώς ο βασικός κατηγορούμενος- εγκέφαλος των εγκληματικών οργανώσεων ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να παραστεί στη δίκη.Υπενθυμίζεται ότι εναντίον 79 ατόμων έχουν σχηματιστεί κακουργηματικές διώξεις. 

=ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ...Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΦΥΚΕ διοργανώνουν για την Παρασκευή 16-12-2016 από τις 15.00 έως και τις 22.00 στο 8ο  Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Η υγεία του παιδιού και του εφήβου. Λοιμώξεις – Λοιμώδη Νοσήματα, Εμβολιασμοί- Πρόληψη», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στον πεζόδρομο του Βελεστίνου.  Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου ολοκληρώνει το έργο του για το έτος 2016, συμβάλλοντας για άλλη μία φορά στη μετάδοση της γνώσης για την πρόληψη και τη φροντίδα της υγείας.

= ΑΛΜΥΡΟΣ... Με παρεμβάσεις – ερωτήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης, οι σύμβουλοι Νίκος Τσανής και Δημήτρης Τσούτσας,επισήμαναν ότι με την πρώτη, μικρή σε έκταση, και από μέρες προαναγγελθείσα κακοκαιρία, υπήρξε αποκλεισμός της Ανάβρας πέραν της μισής μέρας λόγω χιονόπτωσης, και την επομένη εκτροχιασμός λεωφορείου του ΚΤΕΛ στο δρόμο προς Πτελεό εξαιτίας του παγετού, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό.  «Δήμος και Περιφέρεια χάθηκαν στη μετάφραση περί του ποιος είχε την ευθύνη να στείλει έγκαιρα εκχιονιστικό μηχάνημα κατάλληλα εξοπλισμένο, και ποιος θα ‘εριχνε αλάτι στα επικίνδυνα σημεία, ενώ αντέδρασαν άμεσα με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για να συγκαλύψουν την ανεπάρκεια τους σε ανακοίνωση του Τ.Σ. Ανάβρας.  Προφανώς, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Δήμος Αλμυρού, επιδεικνύοντας πλήρη ασυνεννοησία και εγκληματική αδιαφορία, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι θεωρούν την περιοχή του Αλμυρού περιοχή Β΄ κατηγορίας» ανέφεραν.

=ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ...  Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου έρχεται το θέμα με δημοτικό κατάστημα στη Λαμπινού που φέρεται να νοικιάστηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών σε δύο διαφορετικούς επιχειρηματίες: στον πρώτο κατόπιν δημοπρασίας, και στον δεύτερο με απευθείας ανάθεση. Ενώ ο πρώτος έτρεχε να βγάλει άδεια λειτουργίας, ο δεύτερος δούλευε κανονικά το μαγαζί. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα βγήκε στην επιφάνεια μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε στην Εισαγγελία Βόλου, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έχει κληθεί να καταθέσει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο που ψήφισε την ενοικίαση του νοικιασμένου καταστήματος. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, ο θιγόμενος επιχειρηματίας, Χρήστος Κωστάκης, που είδε το μαγαζί που νοίκιασε σε δημοπρασία να το δουλεύει άλλος επιχειρηματίας, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου, Ν. Φορτούνα και του αρμοδίου αντιδημάρχου, Μιλτ. Παπαϊωάννου. Σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αποφασίστηκε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων –πλην της μείζονος μειοψηφίας- να εκπροσωπήσει ο δικηγόρος που ορίστηκε, ο κ. Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος. Ο κ. Ζαχαρόπουλος ζήτησε χθες και πήρε αναβολή για την κατάθεση του υπομνήματος που θα πρέπει να υπογραφεί από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου διαψεύδει ως συκοφαντική την ιστορία με την ενοικίαση νοικιασμένου καταστήματος που αναφέρεται σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας και προσθέτει πως όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο είναι παραπλανητικά. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Νοτίου Πηλίου «κανείς δεν νοίκιασε νοικιασμένο μαγαζί γιατί εκμισθώθηκαν δύο δημοτικά ακίνητα περίπτερα» και σημειώνει πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη

=ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ...  Στα αποδυτήρια της ομάδας  βρέθηκε ο πρόεδρος της διοίκησης ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου κ. Σάκης Τζήμας, θέλοντας να μιλήσει στους ποδοσφαιριστές  μετά το άτυχο αποτέλεσμα της περασμένης αγωνιστικής στο Ελευθεροχώρι.  Αφού τους τόνισε πως το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει σε καμία περίπτωση για την Νίκη, ακόμα και μετά από την απρόσμενη ήττα , εξέφρασε τα παράπονά του για την κακή τους εικόνα.  Τους επέστησε για μία ακόμα φορά την προσοχή, ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί ανάλογη εικόνα της ομάδας στο μέλλον!   Τον κ. Σάκη Τζήμα στα αποδυτήρια συνόδευσε και ο κ. Βασίλης Βενέτης.

=ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ...  Εκδρομή στη Νεοκαισάρεια διοργανώνει ο σύνδεσμος των Austrian Boys, όπου ο Ολυμπιακός Βόλου την Κυριακή στις 15:00 θα αντιμετωπίσει τον τοπικό Αχιλλέα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί των ερυθρολεύκων, παράλληλα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας τους και τη βεβαιότητά τους πως στο τέλος θα πανηγυρίσουν όλοι μαζί την άνοδο.Το κόστος συμμετοχής για την εκδρομή είναι 10 ευρώ ανά άτομο και οι δηλώσεις θα γίνονται μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές για την εκδρομή, ο Σύνδεσμος των Austrian Boys θα είναι ανοιχτός Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή από τις 6.30 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ".

= ΜΙΚΤΗ ΕΠΣΘ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΠΛΩΝ... Διοργάνωση φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου για ιερό σκοπό, προγραμμάτισε ο ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ και η ΕΠΣ Θεσσαλίας, οι οποίοι στις 19 του μήνα, στις 12 το μεσημέρι, θα φιλοξενήσουν την Εθνική Ομάδα Ενόπλων και Σωμάτων Ασφαλείας. Η φιλική ποδοσφαιρική συνάντηση θα γίνει στο ΕΑΚ Βόλου «Τάκης Συνετόπουλος» παρουσία μαθητών σχολείων της πόλης μας... Ο σκοπός διεξαγωγής του αγώνα είναι ιερός, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ της 14χρονης Μαρίας, που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Η τιμή του εισιτηρίου έχει οριστεί στα 3€ και θα πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε σ΄ αυτή την προσπάθεια, ακόμη κι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τον αγώνα.  Όμως, όσοι θα μπορέσουν να βρεθούν στο ΕΑΚ την επόμενη Δευτέρα θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν γνωστούς έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται με την Εθνική Ενόπλων, όπως είναι οι Φορτούνης, Καπίνο, Φετφατζίδης, Βλαχοδήμος, Ανέστης κ.α

ΕΛΛΑΔΑ
= ΠΟΕΔΗΝ... Στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας της Αττικής, έπειτα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ... Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί την Τετάρτη τη Θεσσαλονίκη, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

= Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ... Κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου τάσσεται πρωτοβουλία πολιτών, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Απόστολος Δοξιάδης καθώς και συνταγματολόγοι, πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, μηχανικοί και εκπαιδευτικοί.

= ΠΑΡΙΣΙ... Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, το βράδυ της Τρίτης στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

= ΚΥΠΡΟΣ... Κλίμα εκατέρωθεν δυσφορίας, από διαφορετική όμως προσέγγιση, αναδύεται σε Αθήνα και Λευκωσία με αφορμή τις δηλώσεις που αποδίδονται στον καθηγητή Αγγελο Συρίγο, εντείνοντας στην πραγματικότητα τους ψιθύρους των τελευταίων ημερών περί διαφορετικών προσεγγίσεων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

= ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ... Την αξιοπιστία των στοιχείων στα οποία βασίζει το ΔΝΤ την κριτική του προς το ελληνικό πρόγραμμα αμφισβητούν ευρωπαϊκοί κύκλοι... Ειδικότερα, χαρακτηρίζεται ως «παραπλανητικός» ο ισχυρισμός του ΔΝΤ ότι το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων εξαιρούνται από τη φορολόγηση του εισοδήματος, καθώς εάν συνοψιστούν ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2015, ένα πρόσωπο με αποδοχές στο 67% του μέσου όρου και δύο παιδιά έχει φορολογική επιβάρυνση ύψους 15% στην Ελλάδα, η οποία είναι διπλάσια από αυτή της Πορτογαλίας και τουλάχιστον κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας.

ΚΟΣΜΟΣ
= ΚΑΙΡΟ... Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή βομβιστική επίθεση της Κυριακής στο παρεκκλήσι του Πέτρου και Παύλου, ακριβώς δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, στο Κάιρο. Είκοσι πέντε νεκροί και 49 τραυματίες ο απολογισμός της πλέον αιματηρής επίθεσης με στόχο τη μειονότητα των χριστιανών κοπτών εδώ και χρόνια στην Αίγυπτο. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Τρίτη ότι την επίθεση διέπραξε υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

= ΣΥΡΙΑ... Με τη νίκη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και της στρατιωτικής του συμμαχίας με τη Ρωσία και το Ιράν λήγει η μάχη για το Χαλέπι, σκηνικό της χειρότερης ανθρωπιστικής τραγωδίας του 21ου αιώνα. Οι αντάρτες αναμένεται να αρχίσουν να αποσύρονται από το ανατολικό Χαλέπι τα ξημερώματα της Τετάρτης στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας με τη μεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας. Δικλείδες ασφαλείας ζητούνται από ΟΗΕ και Δύση για την απομάκρυνση των αμάχων εν μέσω αναφορών για μαζικές εκτελέσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

= ΙΤΑΛΙΑ... Ο Τυνήσιος καπετάνιος του πλοίου που ναυάγησε τον Απρίλιο του 2015 στα ανοικτά των ιταλικών ακτών, παρασύροντας στον θάνατο σχεδόν 700 ανθρώπους, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και εμπορία ανθρώπων και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 18 ετών στη δίκη του στην Κατάνια της Ιταλίας.

= ΙΤΑΛΙΑ... Η Ιταλία βρίσκεται ενώπιον τραπεζικής κρίσης, η προσφυγική κρίση πιέζει και η χώρα χρειάζεται νέο εκλογικό νόμο. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να δώσει λύσεις ο νέος πρωθυπουργός.

= ΙΤΑΛΙΑ... Την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού Κοινοβουλίου απέσπασε με 368 «ναι» έναντι 105 «όχι» η νέα κυβέρνηση υπό τον Πάολο Τζεντιλόνι, με το Κίνημα 5 Αστέρων (Μ5S) του Μπέπε Γκρίλο και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά να απέχουν της ψηφοφορίας.Την Τετάρτη ακολουθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία όπου αναμένεται ότι η πλειοψηφία θα είναι οριακή. Οικονομία και Ευρώπη οι κύριες προτεραιότητες του πρωθυπουργού που διαδέχεται τον Ματέο Ρέντσι μετά το ηχηρό «όχι» των Ιταλών στη συνταγματική μεταρρύθμιση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΔΝΤ... Το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 δηλαδή μετά το τρίτο πρόγραμμα, κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

= ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ... Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν την Τρίτη την «Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης». Σε αυτό το πλαίσιο, αναρτήθηκε η ελληνική σημαία στη Γουόλ Στριτ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης των εργασιών του NYSE.

= ΤΟΜΣΕΝ... Ο Τόμσεν δυναμιτίζει για άλλη μια φορά το κλίμα στις σχέσεις Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, με το άρθρο του, μέσω του οποίου ουσιαστικά επιρρίπτει τις ευθύνες για τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το Ταμείο στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς αυτή επιμένει ,για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Κομισιόν, ESM και ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλον να επιπλήξουν το Ταμείο, το οποίο εκτός των άλλων, κατηγορούν και για αναξιόπιστα στοιχεία σε ότι αφορά το φορολογικό και τις συντάξεις.

= ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ... Η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω blogs διαμήνυσε η ελληνική πλευρά προς το ΔΝΤ κατά την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς του Π.Τόμσεν, στάση που συμμερίζονται και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Το Ταμείο δεν ήθελε να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση, αλλά να καταγράψει τη θέση του «απολογήθηκε» η Βελκουλέσκου. Πυκνό και δύσκολο το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων των επόμενων ημερών.

= ΤΡΑΠΕΖΕΣ... Περαιτέρω μείωση εμφάνισε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) αλλά και από την ΕΚΤ τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στα 68,5 δισ. ευρώ έναντι 71,8 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Ειδικά από ELA, ο δανεισμός από τον τον οποίο είναι ακριβότερος, η εξάρτηση των τραπεζών μειώθηκα κατά 1,3 δισ. ευρώ, στα 45 δισ. ευρώ.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΑΓΓΛΙΑ... Με γκολ του Άσλεϊ Γουίλιαμς στο 86' η Ένερτον επικράτησε με 2-1 της Άρσεναλ στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Premier League και έκανε... δώρο Χριστουγέννων στην Τσέλσι που παρέμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας με ένα ματς λιγότερο από του Κανονιέρηδες. Το σκορ για την Άρσεναλ είχε ανοίξει ο Αλέξις Σάντσες στο 20' για να ισοφαρίσει ο Κόλεμαν στο 44' πριν από την ανατροπή του σκορ από τον Γουίλιαμς. Νέα ήττα για την πρωταθλήτρια Λέστερ που παραπαίει εντός των συνόρων, αυτή τη φορά από τη Μπόρνμουθ, χάρη σε τέρμα του Μαρκ Πόου στο 34'.

= ΙΣΠΑΝΙΑ... Το όνειρο του Μουρτάζα Αχμάντι να συναντήσει το «είδωλό» του έγινε πραγματικότητα. Ο εξάχρονος, ο οποίος συγκέντρωσε επάνω του όλα τα φώτα μέσω του διαδικτύου φορώντας ένα μπλουζάκι του Λιονέλ Μέσι φτιαγμένο από πλαστική σακούλα, εκπλήρωσε τη μεγαλύτερη ίσως επιθυμία που είχε στο πολύ μικρό διάστημα που βρίσκεται στη ζωή. Να συναντήσει από κοντά τον κορυφαίο παίκτη της Μπαρτσελόνα και για πολλούς του κόσμου.

= ΑΓΓΛΙΑ... Νέο συμβόλαιο, διάρκειας 3.5 ετών, που θα τον κρατήσει στο «Στάμφορντ Μπριτζ» έως το καλοκαίρι του 2020 υπέγραψε στην Τσέλσι η Θέσαρ Αθπιλικουέτα. Ο 27χρονος Ισπανός ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει αύριο εναντίον της Σάντερλαντ την 200ή εμφάνισή του με την μπλε φανέλα, εφόσον επιλεγεί από τον Αντόνιο Κόντε για το αρχικό σχήμα.

= ΑΕΚ... Ένα περίεργο περιστατικό συνέβη κατά τη σημερινή παρουσίαση του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ, Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, καθώς, την ώρα που όλοι περίμεναν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς να βρίσκεται στο πάνελ μαζί με τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ο έμπειρος εκτελεστικός διευθυντής, αποχωρούσε από τα γραφεία με την ατάκα «γεια σας και ευχαριστώ για όλα»! Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωσή της διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Μπάγεβιτς φεύγει από την Ένωση.

= ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ... Όπως όλα δείχνουν, στη Ρίο Άβε θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γκονζάλο Πασιένσια. Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής που έχει παραχωρηθεί δανεικός από την Πόρτο στον Ολυμπιακό και αντιμετώπισε πρόβλημα στην καρδιά του, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Πορτογαλία, βρίσκεται στη φάση της αποκατάστασης, με τους γιατρούς να δηλώνουν πως είναι έτοιμος να ξαναπαίξει μπάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: