Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 13/12/2016

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
=ΑΛΜΥΡΟΣ... Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τήν Κυριακή το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία του Αλμυρού. Τον τόνο για την έναρξη της εκδήλωσης έδωσε η Φιλαρμονική του δήμου Αλμυρού μαζί με μικρούς μαθητές ντυμένους αγγελάκια και Αη Βασίληδες, που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του δημαρχείου και ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα το ταξίδι τους στους δρόμους της πόλης και της αγοράς, παίζοντας και τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια.  Λίγο αργότερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μαζί με εκατοντάδες πολίτες, μικρούς και μεγάλους, αλλά και τις χορωδίες του δήμου Αλμυρού, την παιδική - νεανική του Δημοτικού Ωδείου και τη Μικτή Τετράφωνη που έψαλλαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τη συνοδεία της μαέστρου Μ. Σαμαρτζή.   Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη πλατεία κατακλύστηκε από κόσμο που με ιδιαίτερη θέρμη αγκάλιασε την εκδήλωση.


=ΑΣΤΕΡΙΑ ΑΓΡΙΑΣ...  Με τα φορτηγά και τις μπουλντόζες να βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους και τη λάσπη να κατακλύζει τις αυλές τους, οι κάτοικοι στα Αστέρια της Αγριάς περιγράφουν τις περιπέτειες που αντιμετωπίζουν από την ημέρα που αποφάσισαν να συγκρουστούν με τη δημοτική αρχή του Βόλου για να μην κατασκευαστεί στο πάρκο, που δηλώνουν ότι τους ανήκει, το αντλιοστάσιο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΜΒ.Δεν σεβάστηκαν αυτό το κομμάτι γης που με μεγάλο κόπο από αλάνα το κάναμε ένα στολίδι της περιοχής και όλα αυτά με δικές μας δαπάνες, και της ΑΓΕΤ. Και τώρα βλέπεις ένα έκτρωμα με όλη τη σημασία της λέξης. Φύγανε βρύσες, παγκάκια, πλακόστρωτο οδόστρωμα. Σαράντα ημέρες ο μισός οικισμός έμεινε χωρίς τηλέφωνο, μέσα στις λάσπες.Αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησαν ψευδή επιχειρήματα επικαλούμενοι ότι ο χρόνος για την αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου δεν επαρκεί και ότι συνεπώς το έργο κινδυνεύει με απένταξη. Εμείς αποκαλύψαμε ότι είχαν ζητήσει παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης . Το έργο συνεχίζεται και δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί.. Δεν τους εμπιστευόμαστε πλέον. Δεν γνωρίζουν όταν τους ρωτάμε πότε θα τελειώσει αυτό το χάλι. Μας ρωτούν πολλοί αν υπήρχε άλλος χώρος να γίνει, το έργο. Ήταν ανάγκη να γίνει αυτή η χαβούζα μέσα στο ιδιόκτητο πάρκο; Για τα τόσα ψέματα που έχουμε ακούσει ολόκληρο το καλοκαίρι, φάγαμε και τη μήνυσή τους. Αντί να τους μηνύσουμε εμείς αυτούς τους κυρίους που παραβίασαν τις δικαστικές αποφάσεις, καταθέτουν και μηνύσεις εναντίον μας. Για τα ατελείωτα ψέματά τους και τις παρανομίες ζητάμε να μετατραπεί το κατηγορητήριο με αυτεπάγγελτο τρόπο στα πρόσωπα που εκφράζουν τη διοίκηση του δήμου. Λειτουργούν αυθαίρετα και ασύδοτα ποδοπατώντας το δίκαιο αίτημά μας και περιφρονώντας τους πολίτες ενώ καταπατούν ιδιωτική περιουσία.


= ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ... Από την Δ/νση Αθλητισμού του Δήμου Βόλου, ανακοινώθηκε, ότι όπως κάθε χρόνο ξεκίνησαν και για την περίοδο 2016/2017 τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού σε συνεργασία και με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, «Αθλητισμός και Γυναίκα», «Αθλητισμός και τρίτη Ηλικία», «Αθλητισμός και Παιδί», «Αθλητισμός στην Εφηβεία», «Διάφορα» (όπου εντάσσονται η Μυϊκή Ενδυνάμωση και η Άσκηση με Βάρη), «Κολύμβηση Ενηλίκων».Για τους χώρους και τις ώρες διεξαγωγής των προγραμμάτων μπορεί κανείς να απευθύνεται στο τηλ. της Διεύθυνσης Αθλητισμού 2421071770 καθώς επίσης και στην σελίδα του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ: www.doepap.gr.

=ΔΕΥΑΜΒ...  Την απόφασή της για το κοινωνικό τιμολόγιο άλλαξε η ΔΕΥΑΜΒ, το Δ,Σ. της οποίας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, απόντος του εκπροσώπου των μειοψηφιών Μαργαρίτη Πατσιαντά. Το Δ.Σ. της Επιχείρησης ανακάλεσε την απόφαση που είχε ληφθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2016, αναφορικά με τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, διότι έπρεπε να προσαρμοστεί το κοινωνικό τιμολόγιο για ορισμένες κατηγορίες στον τύπο προσαρμογής του Δήμου Βόλου, ώστε να γίνει αποδεκτός και νομικά, σύμφωνα με τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Νίκο Τουρναβίτη. Ο υπηρεσιακός παράγοντας εξήγησε ότι στην κατηγορία των πολιτών με αναπηρία 80% και άνω δεν θα ισχύουν τα οικονομικά κριτήρια, ενώ ξεχωριστά φέτος δημιουργήθηκε και η κατηγορία των οικονομικά αδυνάτων. Τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ έρχονται για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που συνεδριάζει μεθαύριο Τετάρτη στις 6μ.μ.

= ΙΓΝΑΤΙΟΣ... Της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Σπυρίδωνος, στον εορτάζοντα Ναό της Νέας Ιωνίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πλήθους ευλαβούς λαού (11-12 Δεκεμβρίου).Στο κήρυγμά του στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μίλησε για την συμβολή του Αγίου στην 1η Οικουμενική Σύνοδο, όπου κατοχυρώθηκε δογματικώς η Θεότητα του Χριστού και η Τριαδικότητα της Θεότητος, απέναντι στην μεγάλη αίρεση του Αρείου. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο λαός μας ανταποκρίνεται στο αίτημα της αγάπης στην κρίσιμη εποχή μας, με πρωτοστατούσα την Εκκλησία μας, που δραστηριοποιείται σε όλους τους χώρους ανάγκης. Αναφέρθηκε στον ιερό θεσμό του Εράνου Αγάπης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει των Χριστουγέννων και κάλεσε τον λαό να συνεισφέρει από το υστέρημά του, για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα στους συνανθρώπους μας.

=ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΒΟΛΟΥ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ...Απευθείας αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου με τα αεροδρόμια του Λούτον και του Μάντσεστερ της Αγγλίας θα είναι στο εξής δυνατή, μέσω της εταιρείας Easy Jet. Η επίσημη ανακοίνωση της Εταιρίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Για το θέμα αυτό σε σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Βόλου αναφέρονται τα εξής: «Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την απόφαση της αεροπορικής εταιρίας Easy Jet να εντάξει στους προορισμούς της και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, στόχο για τον οποίο ως Δήμος Βόλου εργαστήκαμε σκληρά.. Δεν διεκδικούμε ούτε επαίνους, ούτε έπαθλα, πράττοντας απλά το καθήκον μας (σύντομα, μάλιστα, εκτιμούμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα και οι συνεννοήσεις με άλλες εταιρίες, που έχουν προχωρήσει) αλλά δεν επιτρέπουμε και την καπήλευση του αγώνα της πόλης μας από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο περιφερειάρχης Λάρισας. Άλλωστε την προβολή, όπως διακαώς την επιθυμεί, την έχει διοργανώνοντας πανηγυράκια με διάφορες ΜΚΟ (όχι των «αλληλέγγυων», άλλες…) και με πρόθυμους συνεργάτες, δυστυχώς εδώ στο Βόλο..

= Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ..Το χειμερινό του πρόσωπο αναμένεται να δείξει ο Δεκέμβριος, μετά το ευχάριστο διάλειμμα του Σαββατοκύριακου, καθώς αναμένεται νέο ψυχρό κύμα από σήμερα Τρίτη που θα κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του, την ερχόμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στη Μαγνησία.  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

=ΜΠΑΖΑΡ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ... Ο «Σκοπός Ζωής» προσκαλεί την τοπική κοινωνία στο μπαζάρ αγάπης και προσφοράς, που θα πραγματοποιείται στην αίθουσα του Γηροκομείου Βόλου στην παραλία του Βόλου (Αργοναυτών 14 με Κοραή). Στο Bazaar συμμετέχουν 30 καλλιτέχνες, δημιουργοί χειροποίητων έργων τέχνης, συνεργάτες του «Σκοπού Ζωής». Παράλληλα με την έκθεση γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στο χώρο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου και το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 10 π.μ. - 10 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.  Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για τις ανάγκες τοπικών ευπαθών ομάδων και συγκεκριμένα για: Τη «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Γηροκομείου Βόλου», το Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες» ατόμων με νοητική στέρηση και το Σωματείο ατόμων με κινητικά προβλήματα «Ιππόκαμπος».

=ΝΟΜΙΜΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ...  Δεκτή έγινε από την επιτροπή του άρθρου 152 η προσφυγή του Δήμου Βόλου κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την οποία είχε απορριφθεί απόφαση της οικονομικής επιτροπής για την παραχώρηση μέρους της πλατείας Ρήγα Φεραίου για τη λειτουργία του Χωριού του Αϊ Βασίλη. Η λειτουργία του χωριού κρίθηκε νόμιμη και αναμένεται να καθαρογραφτεί η απόφαση και να κοινοποιηθεί επίσημα στο Δήμο.

=ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ...  Στη Μαγνησία καταγράφηκαν μέχρι και το Νοέμβριο δεκάδες κλήσεις για βοήθεια. Γυναίκες κατά κύριο λόγω, νέες, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, κατήγγειλαν εξυβρίσεις, απειλές, σωματική βία.  Σε ορισμένες από τις υποθέσεις, πλην, όμως, αξιοσημείωτες, δράστες ήταν παιδιά οικογενειών που σήκωσαν τα χέρια στους και χτύπησαν τους ίδιους τους γονείς τους.  Στις πλέον σοβαρότερες υποθέσεις, όπως αυτή πριν από μερικές μέρες στην Πορταριά, όπου ηλικιωμένος βρέθηκε από τους αστυνομικούς ημίγυμνος έξω από το σπίτι του σε βάτα, αιμόφυρτος, ο δράστης μετά τη δίκη του οδηγήθηκε στη φυλακή.  Τις περισσότερες καταγγελίες δέχτηκε το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου. Οι αστυνομικοί του Τμήματος επελήφθησαν σε τουλάχιστον δεκαεφτά υποθέσεις. Συνέλαβαν τους δράστες, σχημάτισαν δικογραφίες. Στο ακροατήριο των Δικαστηρίων εκτυλίχθηκαν απερίγραπτα οικογενειακά δράματα.

=ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΒΟΛΟΥ...  Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, κατέθεσε ο Αγγελος Αγραφιώτης πρώην Πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου.  Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Αγραφιώτης σε ανακοίνωσή του, η μήνυση κατατέθηκε «με αφορμή τα αναφερόμενα στην πρόσφατη εκδήλωση του Πλούταρχου, την οποία διοργάνωσε η προσωρινή διοίκηση της ΦΑΒ, ΟΛΑ τα έσοδα της οποίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΦΑΒ, θα πήγαιναν για την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος.  Αντίθετα το κατάστημα που φιλοξένησε την εκδήλωση, δημοσιοποίησε πως, ΜΕΡΟΣ των εσόδων θα διατίθεντο για την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος.

=ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ ΚΑΙ ΑΓΧΙΑΛΟ Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΕΠΑ Θεσσαλίας συζητήθηκαν οι επιμέρους λεπτομέρειες για την έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών ς για το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής στη Θεσσαλία την περίοδο 2017 – 2021.Οι νέες  περιοχές ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, οι οποίες αναμένεται να τροφοδοτηθούν εντός του 2017 είναι: οΤύρναβος, η Ελασσόνα, η Καλαμπάκα και το Βελεστίνο.   Για την περίοδο 2018-2021 ο προγραμματισμός της εταιρείας στοχεύει στηντροφοδότηση των περιοχών: Αγιάς, Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου, Δήμου Τεμπών, Νέας Αγχιάλου και Φαλάνης.

=ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ...  Στέφανος Ξηροφώτος Απ' όσο είδα τα αποτελέσματα είμαστε στους πέντε βαθμούς από το Ολυμπιακό. Επτά από τον Απόλλωνα. Είναι νωρίς ακόμα έχει πολύ δρόμο το πρωτάθλημα. Στόχος είναι να διεκδικήσουμε την άνοδο. Αυτοί οι τρεις βαθμοί ήταν απολύτως απαραίτητοι γι' αυτό κι εμείς στο τέλος ρισκάραμε για να τους πάρουμε και με την αλλαγή του Μαλακασιώτη στο 85', βάλαμε δεύτερο επιθετικό. Δεν μας έκανε το "Χ". Αλλά με βάση την εικόνα μας δεν αξίζαμε τη νίκη.    Ακόμη και το Χ που ήταν το δίκαιο αποτέλεσμα δεν μας βόλευε. Ο στόχος εξακολουθεί να είναι η διεκδίκηση της ανόδου... Δεν αντέξαμε σε μια βδομάδα τρεις αγώνες και σήμερα δεν εμφανιστήκαμε καλοί. Ίσως δεν είχαμε ανάσες από εναλλακτικές λύσεις. Σίγουρα τα παιδιά που έχουμε χρειάζονται κάποιες βοήθειες. Είναι ανάγκη να γίνουν δυο – τρεις συγκεκριμένες μεταγραφές. Έχουμε ήδη μιλήσει με την διοίκηση ότι χρειαζόμαστε τρεις μεταγραφές σε συγκεκριμένες θέσεις. Απλά περιμένουμε να τελειώσει και το τελευταίο παιχνίδι για να επικεντρωθούμε σ' αυτό

=ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ... Ο Τίμος Καβακάς στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα με τον Εθνικό Φιλιππιάδας.... Παίξαμε με μια ομάδα, η οποία για οκτώ παιχνίδια ήταν αήττητη. Μια ομάδα, η οποία είχε ομοιογένεια και έπαιξε αθλητικά. Αυτό βοήθησε και εμάς. Δεν παρασύρομαι σε καμία περίπτωση. Έχουμε να βελτιώσουμε πολλά πράγματα. Αυτά που ζητάω εγώ, ως προπονητής, αποτυπώθηκαν κατά διαστήματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ως Ολυμπιακός Βόλου θα πρέπει να μεγαλώσουμε το χρόνο της πίεσής μας και να έχουμε καλύτερο τέμπο καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Χρειάζεται χρόνος. Κι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, ούτε θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από μία νίκη. Είναι ορατό ότι έχουμε αδυναμίες. Έχουμε όμως και πολλά καλά διαστήματα. Σήμερα κάναμε πάρα πολλές τελικές προσπάθειες και παίξαμε επιθετικά. Συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθειά τους και το άνετο αποτέλεσμα, αλλά εμείς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, με βάση αυτά που οραματιζόμαστε για την ομάδα.


ΕΛΛΑΔΑ

=ΜΥΤΙΛΗΝΗ... Τρεις νεαροί πρόσφυγες-μετανάστες, ο Σοφιάν 19 χρονών από το Ιράκ και ο Καντίρ 19 χρονών με τον Καμίλ, και οι δυο από την Αλγερία, βρίσκονταν σήμερα τα χαράματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης λίγα μέτρα από το σημείο όπου το ΙΧ αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το θάνατο δυο παιδιών, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

= ΣΥΡΙΖΑ... Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και το ίδιο περιμένει και από τους θεσμούς.

= ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ...Διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ... «Με κανέναν τρόπο δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία κόμματος με οποιαδήποτε μορφή της Χρυσής Αυγής» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως θα παραιτηθεί αν το κόμμα και η κυβέρνηση θεωρούν πως προκάλεσε μείζον θέμα.

= ΚΥΠΡΟΣ... «Στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, στις 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη, θα πρέπει να είναι παρόντα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε σε δηλώσεις του στην πρεσβεία της Κίνας, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

= Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ..Σφοδρά πυρά αντάλλαξαν η Νέα Δημοκατία και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου για τη Χρυσή Αυγή και την αποποινικοποίηση του καψίματος της ελληνικής σημαίας. Οι δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριου Λαζαρίδη, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ για τις δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή συνιστούν πρόκληση αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει, η ταύτιση του κινήματος των πλατειών και του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα με τη ΧΑ, όπως και η προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη νεοναζιστική οργάνωση,  παραπέμπουν στην αθλιότερη εκδοχή της ανυπόστατης θεωρίας των δύο άκρων, με την οποία πορεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, όταν  προσπαθούσε να προσεταιριστεί νεοναζιστές μέσω του τότε γενικού γραμματέα της κυβέρνησης , κ. Μπαλτάκου.  Το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση ήταν και είναι ξεκάθαρο, όπως είναι και απέναντι σε όλους όσοι έστρωσαν το έδαφος για την άνοδό της  αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:  Ο κ. Μητσοτάκης από την άλλη είναι αυτός που ακολουθεί πιστά το δρόμο που χάραξε ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας σε περίοπτη θέση στη ΝΔ,  γνωστούς ακροδεξιούς σαν τους κυρίους Βορίδη και Γεωργιάδη.


ΚΟΣΜΟΣ

= ΠΓΔΜ... Το VMRO-DPMNE, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, κέρδισε τις 51 από τις 120 κοινοβουλευτικές έδρες κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας.

= ΓΑΛΛΙΑ... H διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατηγορείται από τη γαλλική Δικαιοσύνη ότι επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κατά την έναρξη της δίκης την Δευτέρα.

= ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ....Ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ορκίστηκε την Δευτέρα ένατος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Σε μια σχεδόν προγραμματική ομιλία, δεσμεύτηκε να διαμεσολαβήσει για την διευθέτηση ένοπλων συγκρούσεων και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον διεθνή οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 71 χρόνια.

= ΗΠΑ...  Μέσω Twitter επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ να σχολιάσει το κόστος των πανάκριβων μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, υποσχόμενος εξοικονόμηση «δισεκατομμυρίων δολαρίων» όταν αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

= ΙΤΑΛΙΑ... Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα άναψε το απαιτούμενο πράσινο φως στη σύνθεση της κυβέρνησης που του παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι. Πολλές ομοιότητες με την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΕΚΤ... Σύντομα η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διευκολύνοντας το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων και επιταχύνοντας την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, εντός του 2017.

= ΔΝΤ... Κείμενο με το οποίο υποστηρίζει ότι δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα ανάρτησε το βράδυ της Δευτέρας το ΔΝΤ στο ιστολόγιό του. Το κείμενο υπογράφεται από τον διευθυντή έρευνας Mωρίς Όμπστφελντ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν και επαναλαμβάνει την άποψη του ΔΝΤ για την ανάγκη τα πρωτογενή πλεονάσματα να μην ξεπεράσουν το 1,5% του ΑΕΠ.

= ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ... Το καζίνο Λουτρακίου ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η από 25.10.2016 απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που επιτρέπει την αθρόα τοποθέτηση και λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT («φρουτάκια») ανά την Ελλάδα.

= ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ... Πρόστιμα ύψους 658.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια, διότι πραγματοποίησαν ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής.

= ΣΕΒ... Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για εφάπαξ παροχές προς χαμηλοσυνταξιούχους, συνιστά -εν μέσω της διαπραγμάτευσης- πράξη υψηλού πολιτικού ρίσκου και αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, που μιλά για σταδιακή επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη. Σε σχέση δε με το Eurogroup αναφέρει ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί και μετά το 2018, δημιουργώντας ανησυχίες στην αγορά για αύξηση της υπερφορολόγησης και εξασθένιση της αναπτυξιακής δυναμικής που διαμορφώνεται.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΙΤΑΛΙΑ... Μόνη στη δεύτερη θέση της Serie A βρίσκεται πλέον η Ρόμα που «ξεφορτώθηκε» την... παρέα της Μίλαν, νικώντας 1-0 στο «Ολύμπικο». Από μια κεφαλιά του Κώστα Μανωλά στο χώρο του κέντρου, ο Ράτζα Νάινγκολαν πήρε τη μπάλα και με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 62΄. Με νίκη συνέχισε και η Φιορεντίνα. Οι «βιόλα» επικράτησαν 2-1 της Σαουσόλο στη Φλορεντίνα με σκόρερ τον Νίκολα Κάλινιτς.

= ΙΣΠΑΝΙΑ... Η Ατλέτικο Μαδρίτης βρίσκεται σε κακό «φεγγάρι» κι αυτό φαίνεται πλέον κάθε εβδομάδα. Οι «ροχιμπλάνκος» ηττήθηκαν 3-0 από τη Βιγιαρεάλ στο «Μαδριγάλ» και όλα δείχνουν ότι θα κλείσουν το 2016 εκτός τετράδας αφού προς το παρόν έχουν κατρακυλήσει στην 6η θέση. Τριγκέρος και Τζόναθαν Ντος Σάντος στο πρώτο ημίχρονο τα γκολ για το «Κίτρινο Υποβρύχιο», ενώ ο Σοριάνο «υπέγραψε» τον θρίαμβο στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων.

= ΠΑΣ ΓΑΝΝΙΝΑ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2.. Με τον Όσκαρ Καρντόσο να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στη σεζόν (68') και τον Σεμπά να κάνει το 2-0 στο 92', ο Ολυμπιακός πέρασε από την δύσκολη και λασπωμένη έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα, στο ματς που ολοκλήρωσε την 14η αγωνιστική της Super League και πήρε μια νίκη, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στη συνέχεια, καθώς διατήρησε τη διαφορά στη βαθμολογία από τους διώκτες του. Οι γηπεδούχοι αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 41΄, λόγω αποβολής του Λίλα με 2η κίτρινη κάρτα.

= ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ... Την τέταρτη Χρυσή Μπάλα πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη για το 2016 από το France Football. Δίκαιη ανταμοιβή για τον Πορτογάλο σούπερ σταρ που οδήγησε τη χώρα του στη «Γη της Επαγγελίας» με την κατάκτηση του EURO 2016, έστω κι αν ο ίδιος αποχώρησε νωρίς από τον τελικό με τη Γαλλία λόγω τραυματισμού. Ομως σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά ήταν φύσει και θέση ηγέτης της Πορτογαλίας, ενώ μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε πανηγυρίσει με τη Ρεάλ Μαδρίτης την κατάκτηση του Champions League.

= ΑΕΚ... Την πρώτη της μεταγραφή αναμένεται να ολοκληρώσει την Τρίτη η ΑΕΚ, υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Άστριτ Ατζντάρεβιτς. Ο Σουηδός μεσοεπιθετικός βρίσκεται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν ενταχθεί στους «κιτρινόμαυρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: