Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Επετειακή εκδήλωση στο Βόλο από το Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης


Επετειακή εκδήλωση διοργανώνει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Βόλου ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α) με ομιλητή τον δημοσιογράφο, ιστορικό και συγγραφέα Δημοσθένη Κούκουνα και θέμα: «Η αλήθεια για την απαράγραπτη γερμανική οφειλή που αφορά το κατοχικό δάνειο».
Ο Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος του οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ και αρχισυντάκτης - διευθυντής σύνταξης σε αθηναϊκές εφημερίδες. Εχει ασχοληθεί επί σαράντα και πλέον χρόνια με την ιστορική έρευνα της κατοχικής περιόδου και έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα με αιχμή το βιβλίο του «Η ελληνική οικονομία κατά την κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια» (2012)
.
Ο Δημοσθένης Κούκουνας «πρόσφατα συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Βολιώτη δημοσιογράφου Γιάννη Μαντίδη, που αφορά τη δολοφονία της οικογένειας Τοπάλη από τους Γερμανούς και τους ντόπιους δωσίλογους», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.
Ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος, που ιδρύθηκε από την ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας στην πόλη μας που θα υπερασπίζεται τη μνήμη, την ιστορία, την προσφορά και τις θυσίες της Εθνικής Αντίστασης. Τα ιδρυτικά του μέλη, που προέρχονται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κομματική εκμετάλλευση της προσφοράς της Εθνικής Αντίστασης.
«Ο Σ.Ι. Μ.Ε.Α αναγνωρίζει ότι αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής έκαναν διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και μεμονωμένα άτομα, αλλά το κύριο βάρος στην προσφορά και στις θυσίες είχε το ΕΑΜ. Επιλέχθηκε η 25η Νοεμβρίου για την εκδήλωση, αφού αυτή είναι η επίσημη μέρα εορτασμού, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η Βουλή το 1982, μετά από πρόταση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ», όπως επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση του Συλλόγου.
Της κεντρικής ομιλίας του Δημοσθένη Κούκουνα θα προηγηθεί ολιγόλεπτη παρουσίαση των σκοπών του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: