Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 21/11/2016

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
=ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ 2 ΜΩΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ... Τη φροντίδα δύο νεογνών που άφησαν οι Ελληνίδες μητέρες τους λόγω οικονομικής αδυναμίας έχει αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου και ήδη κάνει ενέργειες προκειμένου να προωθηθούν στις αρμόδιες δομές.Κατά καιρούς στο Νοσοκομείο Βόλου έχουν φιλοξενηθεί για αρκετές ημέρες νεογνά, αλλά αυτή τη φορά το ιδιαίτερο είναι πως και οι δύο πρεριπτώσεις προέκυψαν σχεδόν στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός των ημερών τα δύο νεογνά, που βρίσκονται στην αρμόδια μονάδα του ‘’Αχιλλοπούλειου’’ εδώ και περίπου 40 ημέρες, θα έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες δομές, καθώς το Νοσοκομείο Βόλου δεν μπορεί να κρατήσει για περισσότερο από κάποιο χρονικό διάστημα τα παιδιά...Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τις περιπτώσεις παιδιών των οποίων οι γονείς τα αφήνουν στο Νοσοκομείο για να προωθηθούν σε κοινωνικές δομές- ιδρύματα ανά την Ελλάδα και να φιλοξενηθούν εκεί, ενώ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί και η διαδικασία της υιοθεσίας. Και συνήθως πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες, όπου οι μητέρες, ελληνικής η αλλοδαπής καταγωγής, λαμβάνουν την απόφαση να αφήσουν τα παιδιά τους στο Νοσοκομείο.

= ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ...Το ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ – Ενωτική Πρωτοβουλία της Προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυς Καπούλα είναι ο νικητής των εκλογών του ΤΕΕ. Με μια ισχυρή πλειοψηφία 21 εδρών η νυν Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας ουσιαστικά διασφάλισε την επανεκλογή της. Η κ. Καπούλα έλαβε 233 ψήφους καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό ψήφων που έχει λάβει υποψήφιος διαχρονικά στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Η Αναγέννηση Μηχανικών κατέλαβε 8 έδρες, η ΔΗΣΥΜ κατέγραψε υποχώρηση 2 εδρών από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και κατέλαβε 5 έδρες, ενώ 5 έδρες κατέλαβε και η παράταξη Αυτόνομοι Μηχανικοί Μαγνησίας, όσες δηλαδή είχαν και στις εκλογές του 2013. Τις υπόλοιπες έδρες καταλαμβάνουν η Πανεπιστημονική με τρεις έδρες, η Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών με δύο έδρες και η Συνεργασία Μηχανικών επίσης με δύο έδρες.


=ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑ.. Δεκάδες πιστοί μετέβησαν χθές στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στην Άνω Γατζέα για να ακούσουν τον πάτερ Γεώργιο Δεληκώστα που μεταφέρθηκε εκεί από την εκκλησία Παναγία Τρύπα στη Γορίτσα. Το ποίμνιο μετέβη στην Άνω Γατζέα με αυτοκίνητα, ακόμα και με μισθωμένα λεωφορεία, για να παρακολουθήσει τη λειτουργία του παπά τους. Σημειώνεται πως την περασμένη Κυριακή στην εκκλησία Παναγία Τρύπα είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες πιστοί για να αποχαιρετήσουν τον πάτερ Γεώργιο στην τελευταία του λειτουργία στην ενορία τους. Εκεί είχαν δηλώσει πως θα τον ακολουθήσουν στη νέα ενορία στην οποία μετατέθηκε από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

=ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ...Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου, προσκαλεί τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου σε ομιλία με θέμα: «Φορολογικές Υποχρεώσεις των Συλλόγων Γονέων τη Δευτέρα 21/11/2016 και ώρα 6.30 μμ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Βόλου  (Συγκρότημα Μουρτζούκου, είσοδος από οδό Επτά Πλατανίων).  Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Αλέκο Κεχαγιά, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας.

=ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ...  Μόλις το 1/3 των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών του Νομού Μαγνησίας έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς σε ορισμένες ειδικότητες, όπως παθολόγοι, παιδίατροι, οι 200 επισκέψεις του κάθε μήνα που είναι με πολύ φθηνό κόστος για τον πάσχοντα, εξαντλούνται μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Παράλληλα υπάρχουν και ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση, όπως οι γαστρεντερολόγοι, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και οι ασθενείς πληρώνουν αρκετά χρήματα για να εξεταστούν. Το αποτέλεσμα είναι στην αρχή του κάθε μήνα, οι ουρές από νωρίς το πρωί ή και νωρίς το μεσημέρι των πολιτών στα ιατρεία να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Από τους 450 ελευθεροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία, μόλις οι 140 περίπου είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας με πιο φθηνό κόστος για τον ασθενή...

=ΑμεΑ...  Ευτυχώς που υπάρχει η παραλία… θα έλεγε κανείς αν ήθελε να περιγράψει το χάρτη προσβασιμότητας για άτομα με κινητικές αναπηρίες στο Βόλο. Ο οδικός χάρτης με τα σημεία πρόσβασης για άτομα με κινητικές αναπηρίες στην πόλη, που κατέγραψε και απεικόνισε η ομάδα «Προσβάσιμες Πόλεις», που βρέθηκε στο Βόλο το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου, είναι ενδεικτικός του αποκλεισμού των ΑμεΑ από βασικές καθημερινές λειτουργίες στην πόλη… Η ομάδα «Προσβάσιμες Πόλεις», ένωσε τις δυνάμεις της με το σωματείο κινητικά αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», με την ομάδα του Freemobility του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου και  τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων κι άρχισε να βάζει… κόκκινες «καρφίτσες» στο χάρτη του Βόλου, για να καταδείξει τα προσβάσιμα για ΑμεΑ σημεία.


= ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ.. Tη σεζόν 2016-2017 ξεκίνησε και επίσημα ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Βόλου Ιάσωνας, με τον αγιασμό που έγινε το πρωί της Κυριακής στη παραλία στις Πλάκες Γορίτσας, στον χώρο του συλλόγου.   Δεκάδες κολυμβητές έδωσαν το παρόν, ενώ ο πρόεδρος του Ιάσωνα κ.Βλάσης Παχιός ευχήθηκε καλά μπάνια σε όλους και για τον φετινό χειμώνα.



=ΤΑ ΕΙΔΟΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.. Την μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Παναγίας μας τιμά η Εκκλησία σήμερα Δευτέρα 21/11.  Επίκεντρο του εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα είναι ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Άνω Βόλου, όπου .  Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Της Ιεράς Πανηγύρεως θα προεξάρχει ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


=ΚΑΙΡΟΣ...  Νέο ψυχρό κύμα αναμένεται αυτή τήν εβδομάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια στα ορεινά. Η καινούργια ψυχρή εισβολή, η δεύτερη κατά σειρά για τη νέα χειμερινή σεζόν, αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της από τήν Τετάρτη   με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να κυμαίνονται γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου... Στην περιοχή της Μαγνησίας θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Πηλίου.

=ΑΝΑΒΡΑ...  Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Τοπική Κοινότητα Ανάβρας. Οι κάτοικοι του χωριού είναι εξαγριωμένοι, καθώς χοίροι μπαίνουν μέσα στον οικισμό και προκαλούν ζημιές. Η ελλιπής επιτήρησής τους από κτηνοτρόφους έχει αποτελέσει θέμα τόσο του τοπικού συμβουλίου, όσο και του δήμου Αλμυρού.  Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται στην περιοχή από το καλοκαίρι και μετά και έχουν γίνει επανειλημμένως συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους. Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκουν γουρούνια ακόμη και μέσα στις αυλές τους. Διαμαρτύρονται, καθώς προκαλούν ζημιές στους κήπους και στην περιουσία τους.

=ΚΑΡΛΑ.... Το «πάγωμα» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της αξιοποίησης των δημοσίων εκτάσεων της Κάρλας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου προκειμένου να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών , ήταν… η μεγάλη ευκαιρία για να αρχίσουν να «αλωνίζουν» μικροκαλλιεργητές που χωρίς να πάρουν καμία άδεια, άρχισαν να σπέρνουν «καταπατώντας» ουσιαστικά εκτάσεις που δεν τους ανήκουν. Σημειώνεται ότι πρόκειται για εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων που θα μπορούσαν εφόσον το υπουργείο αποφασίσει να παρέμβει δραστικά, να αξιοποιηθούν βάσει της πρότασης που είχε γίνει από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου για την παραγωγή ζωοτροφών όπως καλαμπόκι, κριθάρι, τριφύλλι, που θα διατίθενται δωρεάν ή σε συμβολική τιμή στους κτηνοτρόφους, με σκοπό να στηριχθεί ο κλάδος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας... Υπολογίζεται εξάλλου ότι εάν δοθεί το πράσινο φως, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα μπορεί να διαθέσει από 6.000 μέχρι 10.000 τόνους ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της περιοχής, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες 30 περίπου χωριών σε ποσοστό ζωοτροφών 30% - 50%.

=Β! ΕΠΣΘ...Συνεχίζει να είναι πρώτος στον πρώτο όμιλο της Β’ ΕΠΣΘ ο Πηλέας παρά τη νέα απώλεια βαθμών μετά την ισοπαλία με 1-1 στο ΕΤΒΑ κόντρα στα Λεχώνια, έχοντας πλέον 13 πόντους. Στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν η Μακρινίτσα (έχει και ματς λιγότερο και έφερε λευκή ισοπαλία με τον Εθνικό) και ο Πανιώνιος, που δείχνει πολύ ανεβασμένος και το πιστοποίησε και στο διπλό με τον Κένταυρο Νοτίου Πηλίου. Στον δεύτερο όμιλο πρώτος πλέον είναι ο Μαγνησιακός, που μετά τη νίκη του στο Αϊδίνι επί του Αγροτικού με 0-1 και την ήττα της Δήμητρας στις Μικροθήβες με 1-0, ξεπέρασε την ομάδα της Ευξεινούπολης κατά ένα βαθμό

= Α! ΕΠΣΘ...Μόνος πρώτος έμεινε και μάλιστα με ένα ματς λιγότερο ο Γ.Σ. Αλμυρού μετά τη νίκη του εντός έδρας στο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής επί του Διαγόρα Στεφανοβικείου με 1-0. Στη δεύτερη θέση προωθήθηκε ο Σαρακηνός, που υπολείπεται κατά δύο βαθμούς από την κορυφή, μετά το διπλό στα Κανάλια επί του Απόλλωνα με 1-2. Επίσης, ο Διαγόρας υποχώρησε στην τρίτη θέση, αποκτώντας συγκάτοικο τον Πύρασο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ 9ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
Αγ. Παρασκευή-Πύρασος 1-2 (33' Καραγιάννης- 52', 59' Μαλισσόβας) Α.Ε. Διμηνίου-Άρης 0-1 (37' Κάρρος) Πρωτεσίλαος-Αίας 0-1 (82' Χειλάς) Γ.Σ. Αλμυρού-Διαγόρας 1-0 (61’ Κωτσιαρίδης) Θησέας-Παγασητικός 2-2 (86’, 89’ Βλάχος-31’ Β. Μιχαλόπουλος, 49’ πεν. Μυλωνάς) Ηρακλής Β.-Ακρόπολη 2-1 (47’, 58’ Ασλάνογλου-60’ Τσουκάλης) Σκιάθος-Σκόπελος 1-2 (39’ Νικολαΐδης-42’, 51’ Συνοδινός) Απόλλων-Σαρακηνός 1-2 (27’ Φώτου-9’ Νιαώτης, 85’ Βαλωτής) Η
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 9ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
1.ΓΣ Αλμυρού 21 (20-6) 2. Σαρακηνός 19 (14-10) 3. Διαγόρας 18 (16-4) 4. Πύρασος 18 (16-5) 5. Ηρακλής 17 (17-8) 6.Πρωτεσίλαος 15 (11-6) 7. Άρης Μ. 15 (11-8) 8. Αίας 14 (12-16) 9. Ακρόπολη 10 (9-12) 10. Α.Ε. Διμηνίου 10 (7-10) 11. Παγασητικός 7 (9-13) 12. Αγία Παρασκευή 6 (11-21) 13. Θησέας 6 (12-16) 14. Σκιάθος 5 (5-13) 15. Σκόπελος 6 (8-15) 16. Απόλλων Καν. 3 (6-21) Δύο αγώνες λιγότερους έχει η Σκόπελος και έναν λιγότερο οι Παγασητικός, Άρης Μελ., Γ.Σ. Αλμυρού και Ακρόπολη.

ΕΛΛΑΔΑ


= ΕΦΥΓΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ...Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε στις 23:18 , στο Νοσοκομείο 'Ερρίκος Ντυνάν', όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.  Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 'με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια'. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από 'αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως'. Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΔΩ

=ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ...  Το περιβάλλον εντός του οποίου καλείται να επιχειρήσει πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) είναι ολοένα και πιο απαιτητικό. Παρά τη σαφή υποβάθμιση του αριθμού και της εμπειρίας του προσωπικού της τουρκικής αεροπορίας (το 60% των πιλότων που υπηρετούσαν πριν από τις 15 Ιουλίου είτε έχει απολυθεί είτε έχει φυλακιστεί), τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται έξαρση των προκλήσεων. Μόνο εντός του Νοεμβρίου (έως τις 18/11) έχουν γίνει 11 εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε τουρκικά και ελληνικά F-16, ενώ όλο τον χρόνο είχαν προηγηθεί 39. Την ημέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν στην Αθήνα, τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 προχώρησε ακόμη και σε υπερπτήση πάνω από την Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών.

= ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...Συνεχίζονται από τη Δευτέρα οι στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

= ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΚΡΗΤΗΣ...Καλά είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, καθώς οι πρώτες εξετάσεις έπειτα από το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη δεν έδειξαν παθολογικό πρόβλημα  

= ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ...Να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει από τις αρχές Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία για το προσφυγικό, κάλεσε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οποίος επισκέφθηκε τη Χίο συνοδευόμενος από τον βουλευτή του νησιού Νότη Μηταράκη.

= ΚΥΠΡΟΣ... Για επικείμενη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφα Ακιντζί όσον αφορά στο εδαφικό, κάνει λόγο η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», που δημοσιεύει μάλιστα και σχετικό χάρτη.

ΚΟΣΜΟΣ

= ΓΑΛΛΙΑ... Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προηγείται με μεγάλη διαφορά (43,5%), σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία. Δεύτερος έρχεται ο Αλέν Ζιπέ με ποσοστό 27,6% και ακολουθεί ο Νικολά Σαρκοζί με 22,1% -αποτελέσματα που εφόσον οριστικοποιηθούν αφήνουν εκτός της κούρσας για τον β' γύρο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.

= ΓΑΛΛΙΑ... Η Κατρίν Ντενέβ, η Ζιλιέτ Μπινός και άλλες προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών της Γαλλίας υπερασπίζονται τον αντιδημοφιλή πρόεδρο της χώρας σε άρθρο τους που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα Journal du Dimanche υπό τον τίτλο «Σταματήστε τις επιθέσεις στον Ολάντ».

= ΓΕΡΜΑΝΙΑ...«Παρούσα» στις εκλογές του 2017 δήλωσε και επισήμως η Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαιώνοντας ότι διεκδικεί τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Στέλνοντας μήνυμα που θέλει να ακουστεί και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού στη σκιά της εκλογής Τραμπ, η Μέρκελ τόνισε ότι στόχος της είναι η συνοχή της κοινωνίας και θα δώσει αγώνα για τις δημοκρατικές αξίες, την ελευθερία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό προς όλους απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού. Χαιρετίζει την ανακοίνωση Μέρκελ για νέα θητεία το αδελφό κόμμα CSU και οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας.

= ΠΟΥΤΙΝ ΟΜΠΑΜΑ... Τετράλεπτη συνομιλία είχαν Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του APEC στην Λίμα του Περού -την τελευταία διεθνή σύνοδο στην οποία παρίσταται ο Ομπάμα πριν παραδώσει στον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον Πούτιν πως Ουάσινγκτον και Μόσχα πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωση της βίας στη Συρία, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες του Μινσκ για το Ουκρανικό.

= Ε.Ε.... Σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας ζητά ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Τάσσεται υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της εσωτερικής κατάστασης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και δεν φοβάται συνέπειες για τη συμφωνία για το Προσφυγικό εκτιμώντας ότι η Άγκυρα έχει συμφέρον να παραμείνει σε ισχύ. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη να ενταχθεί στην ΕΕ «με κάθε κόστος», λέγοντας ότι μπορεί αντίθετα να γίνει μέλος του μπλοκ της Σανγκάης -με κύριες δυνάμεις τη Ρωσία και την Κίνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΘΕΣΜΟΙ... Με την επίδοση στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών του σχεδίου συμφωνίας ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά. Tο ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

= ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ... Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, δηλώνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν δύο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση.

= ΣΟΙΜΠΛΕ... Την Κομισιόν για τις προτάσεις της για αύξηση των δαπανών φαίνεται πως επικρίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

= ΘΕΣΜΟΙ... Επιδόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των Θεσμών το σχέδιο συμφωνίας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, για το δημοσιονομικό κενό υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017, ενώ για το 2018 οι Θεσμοί εμμένουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν από την αρχή.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΓΑΛΛΙΑ... Η Μπορντό πήρε την ισοπαλία, εκτός έδρας, με 1-1 κόντρα στην Γκινγκάμπ, για την 13η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Ιγκόρ Λέβτσουκ στο 22ο λεπτό, για να ισοφαρίσει η Γκινγκάμπ στο 90' με τον Τζίμι Μπράιαντ. Με τον Ρολάντο να βρίσκει δίχτυα στο 81΄ η Μαρσέιγ κατάφερε να υπερασπιστεί την έδρα της με 1-0, απέναντι στην Καέν.

= ΙΣΠΑΝΙΑ... Σημαντική νίκη πέτυχε η Εσπανιόλ στην έδρα της Αλαβές με 1-0, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η ομάδα της Βαρκελώνης πήρε τη νίκη χάρη στο γκολ του Ζεράρδ Μορένο στο 81ο λεπτό του αγώνα. Η Βαλένθια έχασε την ευκαιρία να απομακρυνθεί απο τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας αφού αναδείχθηκε ισόπαλη στην έδρα της 1-1 με την ουραγό Γρανάδα. Η Σοσιεδάδ συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία της στο ισπανικό πρωτάθλημα, επικρατώντας εκτός έδρας με 3-1 της Σπόρτινγκ Χιχόν και πανηγυρίζοντας την 4η διαδοχική νίκη της.

= ΓΕΡΜΑΝΙΑ... Η Χοφενχάιμ έχασε την ευκαιρία να ανέβει στην τρίτη θέση της κατάταξης, αφού αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 στην έδρα της με το Αμβούργο, το οποίο βρίσκεται στο... βυθό της βαθμολογίας. Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης έφυγε με το "διπλό" απο την έδρα της Βέρντερ Βρέμης, επικρατώντας με 2-1 στην αναμέτρηση με την οποία "έπεσε η αυλαία" της 11ης αγωνιστικής του γερμανικού πρωταθλήματος.

= ΑΓΓΛΙΑ... Τη... μοναξιά της κορυφής απολαμβάνει από την Κυριακή η Τσέλσι, καθώς νίκησε εκτός έδρας με 1-0 τη Μίντλεσμπρο και έτσι εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο τη «λευκή» ισοπαλία της Λίβερπουλ στο Σαουθάμπτον. Το «χρυσό» γκολ σημείωσε ο Ντιέγκο Κόστα στο 41ο λεπτό.

= ΙΤΑΛΙΑ... Σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται η Φιορεντίνα, λίγες ημέρες πριν την αναμέτρηση της Φλωρεντίας κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League. Οι «βιόλα» ήταν καταιγιστικοί και διέλυσαν με 4-0, εκτός έδρας, την Εμπολι, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Στο μεταξύ, η Ρόμα, με τον Κώστα Μανωλά να αγωνίζεται σε όλο το ματς, «σκόνταψε» στο Μπέργκαμο κόντρα στην Αταλάντα, χάνοντας στο τελευταίο λεπτό με 2-1, ενώ συναρπαστικό ήταν το ματς στη Γένοβα μεταξύ της Σαμπντόρια και της Σασουόλο, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 3-2 αν και έχαναν με 2-0.

Δεν υπάρχουν σχόλια: