Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 16/10/2016

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
=ΥΦΑΛΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ.. Στο 1.000.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του «Ύφαλου Τέχνης» στον Παγασητικό που σχεδιάζεται από το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο της ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον και την προσέλκυση πλήθος τουριστών.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.. Ο «Ύφαλος Τέχνης» είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, με στόχο τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στον Παγασητικό κόλπο, ο οποίος θα αποτελείται από γλυπτά εμπνευσμένα από τη μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την περιοχή της Θεσσαλίας: τον Ιάσωνα, τους Αργοναύτες και τους Κενταύρους. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την επιλογή είναι, όταν κάποιος θα επισκέπτεται τον ύφαλο να νιώθει πως, στην κυριολεξία, κάνει μια βουτιά στη Μυθολογία.

= ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ... Αγωγή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης από συκοφαντικές ανακοινώσεις κατέθεσαν προχθές στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου Ειδική Διαδικασία εναντίον του δημάρχου Βόλου κ. Θ. Θεοδώρου οι κ.κ. Κ. Βολιώτης εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και Στ. Λημνιός μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και πρώην δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, ο δήμαρχος Βόλου είχε εκφραστεί σέ ανακοινώσεις του δυσφημιστικά και εξύβριζε ονομαστικά τον καθένα εκ των δύο μελών της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ως φυσικά πρόσωπα. Οι ενάγοντες ζητούν χρηματική ικανοποίηση το ποσό των 20.000 ευρώ έκαστος. Η αγωγή προσδιορίστηκε να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ειδική Διαδικασία, στις 18 Νοεμβρίου 2016.

= ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟ... Ένας 27χρονος αλλοδαπός αραβικής καταγωγής χτυπήθηκε χθες το απόγευμα από άγνωστο άτομο στην παραλία του Βόλου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στη θάλασσα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ο 27χρονος είναι καλά στην υγεία του.

= ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ... Η Α΄ γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το νέο Ιεραποστολικό έτος, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, στις 10π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Όπως αναφέρεται από την Μητρόπολη Δημητριάδος, «κεντρικό θέμα των φετινών Συνάξεων θα είναι «Η Θεολογία του Αποστόλου Παύλου», γύρω από το οποίο εκλεκτοί εισηγητές, Κληρικοί και λαϊκοί, από τον Πανεπιστημιακό και Εκκλ/κό χώρο, θα καταθέσουν, καθόλη τη διάρκεια του έτους, τον πλούτο των γνώσεων και της εμπειρίας τους, δίδοντας αφορμή για γόνιμο διάλογο και προβληματισμό. 

=ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ... Ξεκίνησε χθες στη Μαγνησία η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου, είναι κατά μέσο όρο 0,06 € ακριβότερη απ’ ότι πέρυσι, λόγω αύξησης της τιμής του «μαύρου χρυσού» διεθνώς, ενώ ήδη οι πρώτοι Βολιώτες έκαναν τις παραγγελίες τους.  Σύμφωνα με τη γραμματέα της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου, ή τιμή του πετρελαίου πέρυσι ήταν στα 45 $ το βαρέλι και η πώλησή του στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει στα 0,85 €/λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου φέτος είναι στα 51 $ το βαρέλι και η τιμή πώλησης στη Μαγνησία είναι στα 0,93 ως 0,95 €/λίτρο, τόνισε η πρατηριούχος καυσίμων.

=ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ Πάνω από 1600 ξένους επισκέπτες θα φέρουν στο Βόλο δύο κρουαζιερόπλοια που το ένα κατέπλευσε ήδη στο λιμάνι χθές Σάββατο και το δεύτερο σήμερα Κυριακή. Πρόκειται για το “Astoria” με σημαία Πορτογαλίας, που κατέπλευσε στις 6 σήμερα το πρωί από τη Νάξο. Το πλοίο έχει πλήρωμα 265 άτομα και θα μεταφέρει 415 επιβάτες, ενώ θα αποπλεύσει στις 7 το απόγευμα για Θεσσαλονίκη. Στις 8 το πρωί της Κυριακής θα καταπλεύσει από το Ναύπλιο το με σημαία Ιταλίας κρουαζιερόπλοιο “Costa Neoclassica”, που έχει πλήρωμα 560 άτομα και θα μεταφέρει 1200 επιβάτες. Το πλοίο θα αποπλεύσει για τον Πειραιά, στις 7 το απόγευμα.

=Η ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΣΩΡΟ...  Για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου να προχωρήσει ο Δήμος σε αγορά του οικοπέδου στον Σωρό η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απόφαση της δημοτικής αρχής, χωρίς μάλιστα εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, να προβεί στην απευθείας αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου αποτελεί κατάφωρη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, και συνεπώς θα πρέπει να ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση..... 

=ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ... Παραδόθηκε σήμερα Σάββατο το έργο επίστρωσης με ελαστομερές υλικό στο γήπεδο μπάσκετ στην πλατεία Λαμπράκη στη Ν. Ιωνία από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν στις γειτονιές της πόλης, αλλά και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Όπως επισημαίνεται από τη Δημοτική Αρχή Βόλου, «η νεολαία και οι ανάγκες της και στον τομέα της άθλησης και της σωστής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου,  αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας». Βέβαια κάποιος θά πρέπει νά μαζέψει καί τά κουρέλια από τήν πρώην αστυνομία πού είναι απλωμένα στά συρματοπλέγματα.. (φωτο)

=ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ... Ασπάστηκε τα λείψανα των Αγίων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων και έκλεψε τη χάλκινη κολυμπήθρα των ενηλίκων!  23χρονος Βολιώτης καταγράφηκε προχθές από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του εσωτερικού χώρου του Ιερού Ναού να αρπάζει το ιερό σκεύος, να το σηκώνει ψιλά στους ώμους και να το βάζει στα πόδια. Αμεσα ειδοποιήθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τις έρευνες και χθες προχώρησαν στην εξιχνίαση της κλοπής.  Ο 23χρονος,  σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απασχολήσει στο παρελθόν την Αστυνομία με διάφορες υποθέσεις.  Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν, πήραν πίσω το ιερό σκεύος και το παρέδωσαν στην Εκκλησία.

=ΧΡΗΜΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΑΛΑ...  Το χρώμα του χρήματος για το γάλα, τα είδη ατομικής προστασίας και τα εμβόλια που δεν τους παρασχέθηκαν για διάστημα εννέα μηνών μέσα στο 2013, μολονότι τα δικαιούνταν αναμένεται να δουν σύντομα εργαζόμενοι του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ.  Σε έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής προχθες το μεσημέρι, αποφασίστηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2016, προκειμένου να αποδοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους εργαζόμενους. 

=ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ...  Τα παράπονά τους στο Δήμαρχο και… ηλεκτρονικά μπορούν να κάνουν οι Βολιώτες ήδη από χθες, οπότε και άρχισε να λειτουργεί η εφαρμογή novoville για την αναφορά προβλημάτων απευθείας στις δημοτικές υπηρεσίες μέσω κινητού τηλεφώνου. Μέσα σε 12 δευτερόλεπτα οι κάτοχοι smartphone μπορούν πλέον να καταχωρούν το πρόβλημα που εντοπίζουν στην πόλη ηλεκτρονικά στις δημοτικές υπηρεσίες και να ενημερώνονται για την εξέλιξη της αντιμετώπισής του

=ΑΛΜΥΡΟΣ...  Ο κομβικός ρόλος της περιοχής του Αλμυρού σε διαχρονική βάση, ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως, η χρήση των νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν στους επιστήμονες να διαπιστώσουν την ύπαρξη σημαντικών μνημείων στο υπέδαφος και η ιστορική διαδρομή 9.000 χρόνων, τίθενται στο επίκεντρο του Ε’ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, το οποίο ξεκίνησε προχθες με τη δέουσα επισημότητα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού.

=ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ...  Σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου του δήμου Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκε. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου στο Βελεστίνο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό στο Δήμο Ρήγα Φεραίου.   Στόχος της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η καλύτερη δυνατή προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων εν όψει του χειμώνα, ώστε να υπάρχει πρόληψη από τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

= ΣΚΟΠΕΛΟΣ... Τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο νησάκι των Γιούρων, με τα σπάνια ζώα που απαρτίζουν την πανίδα του νησιού, να κινδυνεύουν με αφανισμό, λόγω έλλειψης νερού και φροντίδας.  Το νησάκι του Θαλάσσιου Πάρκου, το οποίο ανήκει στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού, καθώς δεν υπάρχει πλέον φύλακας, με αποτέλεσμα τα ζώα να μη βρίσκουν νερό για να επιβιώσουν. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί ταυτόχρονα οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες επίσης ανήκουν στο δημόσιο.

=ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ... Την τελευταία στιγμή θα επιλέξει ο Στέφανος Ξηροφώτος τους ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν την 18αδα του αγώνα, με αντίπαλο τον Θεσπρωτό, στο πλαίσιο της Α’ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας. Έτσι ο κυανόλευκος τεχνικός δεν απέκλεισε κανέναν από την αποστολή, πλην του Μάριου Παπαδόπουλου που ταλαιπωρήθηκε από ίωση όλη την εβδομάδα, του Βαλάντη Κόκκα που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία κι έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας για τον αγώνα και του Γιώργου Παρασκευαΐδη που μία τενοντίτιδα τον κράτησε μακριά σε χαλαρούς ρυθμούς προπονήσεων και δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρει με τη συμμετοχή του στο παιχνίδι.

=ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ...Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία των παικτών του Ολυμπιακού Βόλου για το σημερινό  (16/10, 15.00) παιχνίδι Κυπέλλου με τον Απόλλωνα Λάρισας στο Πανθεσσαλικό. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων», Παναγιώτης Τζαναβάρας, δεν ανακοίνωσε την αποστολή του αγώνα, καθώς κάλεσε όλους τους παίκτες να βρίσκονται στο στάδιο  και θα ανακοινώσει την 18αδα λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.   Υπολογίζονται όλοι οι ποδοσφαιριστές, εκτός από τους τραυματίες Ντα Κόστα, Ζώνα, Τέλλο και Ναστέφσκι.

=ΕΠΣΘ.... Δύο παιχνίδια διεξήχθησαν, τελικά, χθές Σάββατο για την Α' ΕΠΣΘ στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Κι αυτό, καθώς δεν έγινε το ματς του Ηρακλή με τον Θησέα, καθώς δεν υπήρχε από πλευράς Ηρακλή η κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών του Ηρακλή. Η ομάδα του Θησέα παίρνει με 0-3 στα «χαρτιά» το παιχνίδι.... .ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ   Α! ΕΠΣΘ    Αγία Παρασκευή-Παγασητικός 1-2    Πρωτεσίλαος-Άρης Μελ. 1-2    Ηρακλής Β.-Θησέας 0-3 α.α.    Β' ΕΠΣΘ    1ος όμιλος   Δάφνη-Μακρινίτσα 0-2    Τοξότης-Α. Γαζής 0-2    Α.Ε. 2002-Πηλέας 1-2    Ιάσων Α.Μ.-Εθνικός 3-1    2ος όμιλος     Ν.Α. Νίκης-Δήμητρα 0-1    Αγχίαλος-Μικροθήβες 0-1     Μαγνησιακός-Αχιλλέας 3-0

ΕΛΛΑΔΑ

= ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ... Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών ταρακούνησε στις 23:14 του Σαββάτου τα Γιάννενα. O σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 12χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. «Σμήνος» μετασεισμικών δονήσεων, ορισμένες μεγέθους άνω των 4 βαθμών σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους. Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι.

= ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...Σοκαρισμένοι από την εικόνα που αντίκρισαν στην Ελλάδα δήλωσαν Γερμανοί βουλευτές, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη χώρα και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση με τους άνεργους, τους άστεγους και τους μετανάστες. Η αντιπροσωπεία των Γερμανών βουλευτών έμεινε έκπληκτη, καθώς η άποψη που είχαν σχηματίσει για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, ήταν εντελώς διαφορετική.   Η πρόσφατη επίσκεψη των Γερμανών βουλευτών διήρκεσε 4 ημέρες (10/10 με 13/10) και το πρόγραμμα συναντήσεων ήταν πολύ πυκνό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κέρστιν Γκρίζε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ενώ συμμετείχαν επίσης ο Άλμπερτ Στέγκεμαν και η Κρίστελ Φόσμπεκ-Κάιζερ από το Χριστιανοδημοκρατικό, η Βαλτράουντ Βολφ από το Σοσιαλδημοκρατικό, η Ασίζε Τανκ από τους Die Linke και ο Βόλφγκανγκ Στρένγκεμαν-Κουν από το κόμμα των Πρασίνων.

= ΣΥΡΙΖΑ... Από 151 μέλη θα αποτελείται η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στο 2ο συνέδριο του κόμματος. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ποσόστωση φύλου το 1/3 να είναι γυναίκες και να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 25% οι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διορισμένους σε διοικήσεις οργανισμών του Δημοσίου.Το Συνέδριο αποφάσισε να μην περιλαμβάνονται οι βουλευτές στην ποσόστωση του 25%, έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, παρά την ψήφιση αρχικά της αντίθετης πρότασης.

= ΤΣΙΠΡΑΣ... «Έχουμε σήμερα όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά. Και αυτό όχι από λάθος ή από αμέλεια, αλλά από πολιτική επιλογή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «διεκδικούμε άμεσα όσα προβλέπει η συμφωνία για το χρέος» καθώς και ότι δεν θα κάνει πίσω στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.   «Δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί, πρώτα θα "ανασχηματίσουμε" το κόμμα και μετά την κυβέρνηση»  δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας με δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Μην βιάζεστε, κάθε πράγμα στον καιρό του».

= ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ... Την πεποίθησή της ότι δεν μπορεί να φανταστεί κυβερνητικό ανασχηματισμό «και να μένουν εκτός ο Νίκος Φίλης, για να γίνει το χατήρι της Εκκλησίας, ο Ανδρέας Ξανθός που παλεύει για την Υγεία και ο Πάνος Σκουρλέτης που δίνει την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις» εξέφρασε η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στην ομιλία της στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΣΜΟΣ

= ΛΩΖΑΝΗ... Τέσσερις ώρες διήρκεσαν οι συζητήσεις κατά τη διεθνή διάσκεψη της Λωζάννης με θέμα τη Συρία, στην οποία συμμετείχαν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι κυριότερες περιφερειακές δυνάμεις που εμπλέκονται στη συριακή σύρραξη. Στη συζήτηση έπεσαν στο τραπέζι «μία σειρά από ιδέες» ωστόσο ο στόχος για τον τερματισμό της σφαγής και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας στη Συρία παραμένει μακρινός.

= ΗΠΑ... Για «στημένη από διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης» εκλογική διαδικασία έκανε λόγο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Χίλαρι Κλίντον, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι στην πρόσφατη μεταξύ τους τηλεμαχία ήταν υπό την επήρεια φαρμάκων και πρότεινε να γίνει έλεγχος για φαρμακευτικές ουσίες πριν από το επόμενο ντιμπέιτ.

= ΓΑΛΛΙΑ... Να μην τεθεί σε κίνδυνο η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ λόγω του Brexit ζήτησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Αποφάσισαν να φύγουν. Θεωρώ ότι η χειρότερη στάση θα ήταν η αμφισβήτηση της επιλογής τους ή η αμφισβήτηση των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

= ΑΓΓΛΙΑ... Δεκάδες, από τους εκατοντάδες, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται στη «ζούγκλα του Καλαί» θα γίνουν δεκτοί τις προσεχείς ημέρες στη Βρετανία, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, στο πλαίσιο διαδικασιών για την ένωσή τους με τις οικογένειές τους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

= ΣΥΡΙΑ... Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι και τη Ράκα, την ώρα που στη Λωζάνη διεξάγονται οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το συνεχιζόμενο λουτρό αίματος. Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται στη συνάντηση ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΣΟΙΜΠΛΕ... Ο γερμανός υπ. Οικονομικών αναγνώρισε ότι η Ελλάδα σημείωσε προόδους, καλώντας ωστόσο τη χώρα να μην παρεκκλίνει από τη μεταρρυθμιστική οδό. Παράλληλα απέρριψε εκ νέου κάθε συζήτηση για το χρέος πριν το 2018.

= ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ... Νέα παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκη, αυτή τη φορά για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρα, για τον οποίο λέει ότι πρέπει να απομακρυνθεί. «Εάν θέλει ας πάει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης» στην Εξεταστική Επιτροπή, απαντά η πλευρά Στουρνάρα.

= ΓΕΡΜΑΝΙΑ... Να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και όχι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έλεγχο της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

= ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ... Λόγω εργασιών αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών υποδοµών που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστηµάτων δεν θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή ∆ηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης στο σύστηµα «Πόθεν Έσχες» έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 20:00.

= ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ.. Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ανοικτή επιστολή των 36 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κάλεσαν να υπάρξει το ταχύτερο ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΙΤΑΛΙΑ... Ο Πάολο Ντιμπάλα εφάρμοσε τον δικό του «νόμο» στη «Γιουβέντους Αρένα». Η πρωταθλήτρια Ιταλίας βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ματς με την Ουντινέζε (από νεο λάθος του Τζίτζι Μπουφον), αλλά ο Αργεντινός σταρ την πήρε από το χέρι και με δύο γκολ την οδήγησε στη νίκη 2-1. Βασικός, όπως πάντα, με την ομάδα του Ούντινε ήταν ο Ορέστης Καρνέζης. Η Ρόμα είχε... Εντιν Τζέκο και έφυγε νικήτρια από το «Σαν Πάολο» (3-1), στο μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος.

= ΙΣΠΑΝΙΑ... Αυτή τη φορά το (περιορισμένο) rotation του Λουίς Ενρίκε δεν επηρέασε τη Μπαρτσελόνα, που συνέτριψε 4-0 τη Λα Κορούνια στο «Καμπ Νου» και επανήλθε στις νίκες. Ο τεχνικός των «μπλαουγκράνα» δεν χρησιμοποίησε τους Ινιέστα, Ζόρντι Αλμπα, Σέρζι Ρομπέρτο και έβαλε ως αλλαγή τον -προερχόμενο από τραυματισμό- Μέσι, ο οποίος λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι σκόραρε και διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Απίστευτη Ατλέτικο Μαδρίτης! Οι «ροχιμπλάνκος» του Ντιέγκο Σιμεόνε διέσυραν 7-1 την ουραγό Γρανάδα, παρότι βρίσκονταν πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης!

= ΓΑΛΛΙΑ... Με τον Εντινσον Καβάνι να σκοράρει ξανά (12 γκολ σε 10 ματς σε Γαλλία και Champions League) η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Ουραγό Νανσί και έπιασε τη Μονακό στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της Ligue 1.

= ΕΛΛΑΔΑΣτην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λιγκ βρίσκεται -προσωρινά- ο Ολυμπιακός που πέρασε από τη Νέα Σμύρνη με 2-0 επί του Πανιωνίου για την 7η αγωνιστική της διοργάνωσης. Ο Μποτία στο 15' και ο Μιλοβόγεβιτς στο 64' πέτυχαν τα γκολ των νικητών, που έφτασαν τους 12 βαθμούς, δύο περισσότερους από τον Παναθηναϊκό ο οποίος υποδέχεται αύριο την Ξάνθη.    Γεμάτη από ένταση, δύο αποβολές και «φωνές» από τις διαιτητικές αποφάσεις ήταν η αναμέτρηση της Νέας Σμύρνης που βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό κόντρα στον Πανιώνιο (Πανιώνιος - Ολυμπιακός 0-2) στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Κανένα πρόβλημα δεν συνάντησε ο Παναιτωλικός, ο οποίος συνέτριψε την Κέρκυρα (Παναιτωλικός - Κέρκυρα 4-0) στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Στην Τρίπολη, ο Αστέρας κατάφερε να βάλει... τέλος στον κατήφορο κερδίζοντας τον Πλατανιά (Αστέρας - Πλατανιάς 2-0). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: