Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 22/7/2016

Μαγνησία

= ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ... Μια μεγάλη αγκαλιά άνοιξε ο Βόλος και υποδέχτηκε χθές δεκάδες Κυπρίους μοτοσυκλετιστές που συμμετέχουν στην «Πορεία Ελευθερίας» από το Βερολίνο μέχρι την Αμμόχωστο. Την εκδήλωση μνήμης για την 20η Ιουλίου 1974 ημέρα εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη θυσία του Σολομού Σολομού και του Τάσου Ισαάκ διοργάνωσαν η Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας, ο  Σύλλογος Ορμίνιο Πορταριάς, σε συνεργασία με τη ΜΟΤΟΛΕΒ και στις 8 μμ χθές έγινε στην παραλία του Βόλου η υποδοχή των μοτοσικλετιστών της Κύπρου ενώ το βράδυ στην πλατεία ταξιαρχών στην Πορταριά έγινε η κεντρική εκδήλωση. Η πορεία μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, που απαρτίζεται από μοτοσικλετιστές, ξεκίνησε το ταξίδι της στις 16 Ιουλίου από το Βερολίνο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι Σόφια , Προμαχώνα, Θεσσαλονίκη, ενώ προχθες, 20 Ιουλίου, συμβολική μέρα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, έφτασε στον Προμαχώνα. Χθές Πέμπτη, μέσω Βεργίνας, η πορεία έφτασε στο Βόλο και συνεχίζει για Αθήνα. Τους δεκάδες μοτοσυκλετιστές, υποδέχτηκαν πολλά μέλη της ΜΟΤΟΛΕΒ ενώ στην επιμνημόσυνη δέηση στην παραλία παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο ασκών χρέη Δημάρχου Βόλου κ. Θ. Θεοδώρου κ.α. Οι διοργανωτές, συγκινημένοι από την υποδοχή, ευχαρίστησαν τους Βολιώτες, βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και συνέχισαν για την Πορταριά...

= ΣΥΔΙΣΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ... Στροφή 180 μοιρών έκανε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας στο θέμα αποδοχής από τον ΧΥΤΑ Βόλου αποβλήτων από Τρίπολη. Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια, το Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ συμφώνησε ομόφωνα στην αναστολή της άδειας διάθεσης αποβλήτων... Το Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ παρότι αρχικά υπεραμύνθηκε της αρχικής του απόφασης, προχωρεί στην ανάκληση της άδειας, προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς το θέμα που προέκυψε, από νομική και διοικητική άποψη. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η δημοτική αρχή Βόλου έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει τελικά για το θέμα αυτό την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου στις 3 το μεσημέρι.

= ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ... Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Μαγνησίας εκφράζει τη συμπαράστασή του στη Γενική Γραμματέα του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας Εύη Καρυδάκη και στο πρώην συνάδελφο Τσαλούχα Θεόδωρο που δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για την συνδικαλιστική τους δράση για την απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις της τότε κυβέρνησης. Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Μαγνησίας καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να παραστούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 πμ στις 22 Ιουλίου 2016 ημέρα Παρασκευή έξω από τα Δικαστήρια του Βόλου

= ΑΛΜΥΡΟΣ... Χθές το απόγευμα λίγο πριν τις 20:00 σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση στην έξοδο της πόλης προς sovel κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού. Φαίνεται πως ΙΧ παραβίασε stop με μεγάλη ταχύτητα και χτύπησε διερχόμενο taxi. Στο ΙΧ επέβαιναν εκτός από τον οδηγό, ένας συνοδηγός και ένα παιδί. Ευτυχώς όμως φαίνεται πως δεν φέρουν σοβαρά τραύματα. Στο taxi επέβαιναν 3 άτομα και η οδηγός. Η οδηγός χτύπησε στα γόνατα, ο συνοδηγός στο πρόσωπο και ακόμη ένας τραυματίστηκε στον ώμο. Οι τραυματίες διεκομίσθησαν εντός δεκάλεπτου στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού και δυο εξ αυτών παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο Βόλου

= ΠΤΕΛΕΟΣ... Ελαιόδεντρα σε έκταση τριών στρεμμάτων και ξερά χόρτα έκαψε η φωτιά που ξέσπασε χθές στις 10 το πρωί στην περιοχή Λειχούρα στον Πτελεό. Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλμυρού που έσπευσε στο σημείο με τρία οχήματα και επτά πυροσβέστες που κατάφεραν περίπου στις 11;20 να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Τελικά λίγα λεπτά μετά τις 12 κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά.

= ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ... Επιθετική προς το χωριό ενέργεια, χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι των Σταγιατών, την απόπειρα της ΔΕΥΑΜΒ να τοποθετήσει χλωριωτή στην κεντρική δεξαμενή, κατηγορώντας τη διοίκηση της Επιχείρησης ότι σε καμιά από τις περιπτώσεις όπου εντόπισε μικροβιακό φορτίο, δεν προχώρησε στη βασική και επιβαλλόμενη από το νόμο υποχρέωση να εντοπίσει και να εξαλείψει την πηγή του προβλήματος, πιστή στο δόγμα «χλωριώνω και φεύγω». Οι κάτοικοι των Σταγιατών αντικρούουν ως ασύστολα ψεύδη τους ισχυρισμούς περί προπηλακισμού υπαλλήλου της Επιχείρησης και επαναλαμβάνουν ότι η «βίαιη πολιτική της δημοτικής αρχής σχετίζεται με τα σχέδια για ξεπούλημα του νερού των πηγών του Πηλίου».

= ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ... Με τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα είναι σύμμαχος στον Οργανισμό προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών και ανάπτυξης πτήσεων του Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και κατ’ επέκταση στην επιχείρηση ανάδειξής του σε Αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος, επέστρεψαν από την χθεσινή (Τετάρτη) τους συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Μαγνησίας και Φθιώτιδας και της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας.

= ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ... «Άρωμα» γυναίκας έχει φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια το 30ο Ανεπίσημο πρωτάθλημα μπάσκετ που πραγματοποιείται στο Ελικοδρόμιο της Ν. Ιωνίας και στο κλειστό γυμναστήριο της Ν. Ιωνίας. Έτσι, στην ομάδα «Μεταμόρφωση» συμμετέχουν οι νεαρές καλαθοσφαιρίστριες του Ολυμπιακού Βόλου .Βάλια Χούτα, Σταματία Διαμαντοπούλου, Χαρά Ντελή και Θώμη Βογιατζάκη (εκτελεί και χρέη κόουτς), ενώ στην ομάδα Old School η Εύη Χαβαλέ που πέρυσι αγωνίστηκε στη Νίκη.

Ελλάδα

= ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ... Στο στόχαστρο των εμπρηστών βρίσκεται το φυσικού κάλους πευκοδάσος 'Σελάκανο',ένας μεγάλος "πνεύμονας πρασίνου"της Κρητης στις Μάλες Ιεράπετρας, λένε κάτοικοι και φορείς της περιοχής που βλέπουν τον τόπο τους να καίγεται για τρίτο 24ωρο. Η φωτιά που εκδηλώθηκε πριν 3 νύχτες πήρε επικίνδυνες διαστάσεις λόγων των ισχυρών ανέμων έντασης έως και 10 μποφώρ, οι δε πυροσβέστες, στρατιώτες εθελοντές κάτοικοι της περιοχής έσωσαν το χωριό Μάλες και κατάφεραν να 'αναχαιτίσουν' κατά το δυνατόν τα ενεργά μέτωπα αποτρέποντας την γενικευμένη καταστροφή.

= ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ... Μέτρα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία, λαμβάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να μην επιτραπεί ή να μηδενισθούν οι πιθανότητες διείσδυσης σε ελληνικό έδαφος Τούρκων που εμπλέκονται στο πραξικόπημα, που εκδηλώθηκε στη γειτονική χώρα. Ενεργό ρόλο στην επιτήρηση διαδραματίζει η πολεμική Αεροπορία και συνδράμουν μονάδες της Αεροπορίας Στρατού που έχουν μετασταθμεύσει σε νησιά του Αιγαίου -διαθέτοντας θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό ατόμων στη θάλασσα- για το σκοπό αυτό

  • = ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ... Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, μετά από πολύωρη κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση. Η απλή αναλογική «πέρασε» με 179 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.
  • = ΒΟΥΛΗ... Οξύνθηκαν οι τόνοι στο κοινοβούλιο με αφορμή αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία υπονοούσε ότι υπήρξαν «παζάρια» της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή για τον εκλογικό νόμο.
  • = ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ... Ιστορική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή ημέρα γιατί η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικά ώριμη πρόταση νόμου που ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων και αποτελεί σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
  • = ΚΚΕ... Δριμύ κατηγορώ ότι μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα μεγάλα προβλήματα και να αποπροσανατολίσουν το λαό απηύθυνε ο Δ.Κουτσούμπας του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση. Ο λαός δεν νοιάζεται για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται. Υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής το ΚΚΕ, ποια άρθρα ψηφίζει, ποια όχι.
  • = ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ... Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννήματα με παρεμβολές της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου ξέσπασε στο παρά πέντε της έναρξης της ονομαστικής ψηφοφορίας για το εκλογικό νομοσχέδιο. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει στην επίθεση που της εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός που υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας την απλή αναλογική διαπράττει ιστορικό ατόπημα». Η κυρία Γεννήματα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για αναξιοπιστία υποστηρίζοντας ότι κάνει επιλεκτικές διαρροές από το περιεχόμενο των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών
  • = ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ... Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... Για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης την κυβέρνηση μιλώντας για τον εκλογικό νόμο. Η απλή αναλογική δεν πλήττει τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία, τόνισε, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας ή βραχύβιων κυβερνήσεων, με ιστορική αναδρομή στα χρόνια που εφαρμόστηκε. «Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε.

Κόσμος

  • = ΤΟΥΡΚΙΑ... Με την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εν μέσω ολικής εκκαθάρισης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει στο Reuters ότι υπήρξαν «σημαντικά κενά» και «ανεπάρκειες» στην ΜΙΤ και προαναγγέλλει «αναδιάρθρωση» των Ενόπλων Δυνάμεων. Μία νέα απόπειρα πραξικοπήματος είναι πιθανή, αλλά δεν θα ήταν εύκολη, λέει ο Τούρκος πρόεδρος και προσθέτει ότι το κίνημα Γκιουλέν θα αντιμετωπιστεί ως «άλλη μία αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση». Όσο για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να παραταθεί...
  • = ΟΗΕ... Οι 15 πρεσβευτές των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισαν την Πέμπτη τη μακρά διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Μπαν Γκι-μουν στον θώκο του Γενικού Γραμματέα, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έπειτα από μια πρώτη ψηφοφορία προηγείται ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
  • = ΓΑΛΛΙΑ... Ο δράστης που αιματοκύλισε τη Νίκαια ανήμερα της εθνικής επετείου της Γαλλίας σκοτώνοντας 84 ανθρώπους με το φορτηγό του είχε «λογιστική υποστήριξη» από τουλάχιστον πέντε συνεργούς και σχεδίαζε την επίθεση για μήνες, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού.
  • = ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ... Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πληροφορίες σχετικά με «ενδεχόμενη, επικείμενη απειλή» εναντίον Αμερικανών πολιτών σε συνοικίες της πόλης Τζέντα, όπου συχνάζουν πολίτες δυτικών χωρών.
  • = ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΑΝΤ - ΜΕΙ... Αναγνωρίζει ο Φρανσουά Ολάντ ότι η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας χρειάζεται χρόνο να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ, όμως επαναλαμβάνει πως το «κουμπί» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης πρέπει να πατηθεί το συντομότερο δυνατόν. «Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο» δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Τερίζα Μέι στο Παρίσι, αφότου ήλθαν για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω με τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία.

Οικονομία

  • = ΣΕΒ... Ορισμό κατώτατου μισθού μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, εφαρμογή κοινοτικής νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις, αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας του ΟΜΕΔ, «εκλογίκευση» της απεργιακής νομοθεσίας, ζητά μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ. Στο οικονομικό δελτίο του με τίτλο «Ελευθερία στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στα ΜΜΕ» ασκεί και κριτική στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών και για τη διαφήμιση.
  • = G20... Οι επιπτώσεις του Brexit και οι δυνατότητες ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κίνα το Σαββατοκύριακο, σημειώνει το Reuters. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου θα στρέψουν το βλέμμα τους στο νέο Βρετανό υπουργό και θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις για το πώς το Λονδίνο θα διαχειριστεί την έξοδό του από την Ευρώπη.
  • = ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ... Στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για όλες τις δημόσιες συμβάσεις προχωρά η κυβέρνηση που κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο, με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων, τη διασφάλιση της ακεραιότητας των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και της πλήρους ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος μέχρι την άνοιξη του 2017. Οι νέοι όροι για τις δημόσιες συμβάσεις.

Αθλητισμός

  • = ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ... Όλους τους διαθέσιμους παίκτες που έχει δήλωσε ο Ολυμπιακός στην ευρωπαϊκή του λίστα για τις αναμετρήσεις με την Χάποελ Μπερ Σεβά, στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Εκτός έμεινε μονάχα ο τραυματίας Ομάρ Ελαμπντελαουί, ενώ στη λίστα συμπεριλήφθηκε ο Βέργος, που δεν ήταν στις αποστολές της ομάδας ούτε στην Αυστρία, ούτε στο Βέλγιο.
  • = EUROPA LEAGUE... Με γκολ του Έρον Μάρκανεν στο 55’ η ΑΪΚ Στοκχόλμης νίκησε 1-0 στο Γιβραλτάρ τη Γιουρόπα και προκρίθηκε στον 3o προκριματικό γύρο του Europa League, όπου και θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με το πρώτο ματς στην Αθήνα την Πέμπτη 28 Ιουλίου και τη ρεβάνς στις 4 Αυγούστου στην έδρα της Χάμαρμπι (πλαστικός χλοοτάπητας), λόγω συναυλίας στο γήπεδο της ΑΪΚ! Αποκλείστηκε η Ομόνοι, πέρασε η ΑΕΚ Λάρνακας.
  • = PAOK... Ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με τον Απόλλωνα Λεμεσού στην Τούμπα, στο τελευταίο «τεστ» ετοιμότητας πριν από το ματς με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ για τα προκριματικά του Champions League. Ο «Δικέφαλος» έδειξε να έχει το μυαλό περισσότερο στον… Αίαντα και δεν έπιασε απόδοση αντίστοιχη με τα προηγούμενα φιλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: