Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 22/5/2016

ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ

Μαγνησία

= Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ... Με κάθε επισημότητα θα υποδεχτεί η Μαγνησία τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος θα βρίσκεται στο Βελεστίνο σήμερα το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαΐου και το πρωί της Δευτέρας 23 Μαΐου στο Συνεδριακό της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα. Η επικείμενης επίσκεψης του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην περιοχή μας είναι με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 40χρονα του Συλλόγου Περιβολιωτών και της Πανθεσσαλικής Ιερατικής Σύναξης που διοργανώνεται για πρώτη φορά καί παρουσίασε χθες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι ο Μακαριότατος αποδέχθηκε την πρόσκληση που απηύθυναν από κοινού η «Μαγνήτων Κιβωτός» και οι Περιβολιώτες και θα παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με τη συνδρομή του δήμου Ρήγα Φεραίου και τοπικών φορέων... 

ΚΑΙΡΟΣ... Αμείωτες συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι στο Νομό Μαγνησίας.Πλημμυρίδα προβλημάτων... Διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ρεμάτων σε Αλμυρό και Πήλιο... Πολλές κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια Από την καταιγίδα που ξέσπασε λίγο πριν τις 8 χθές βράδυ «φούσκωσε» ο χείμαρρος Ξηριάς ενώ στη Νέα Αγχίαλο σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. Έντονη είναι και η βροχόπτωση στο δρόμο Βόλου-Λάρισας με δυνατούς κεραυνούς. Προβλήματα σημειώνονται και σε περιοχές του Πηλίου όπου έχουν υπερχειλίσει οι χείμαρροι και τα νερά εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα σταματήσουν από το μεσημέρι της Κυριακής.

= ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ...Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Valis Resort στην Αγριά, όπου φιλοξενήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, προχώρησαν φοιτητές του ΜΑΣ και της ΕΑΑΚ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι λιγοστοί φοιτητές –περίπου 15 στον αριθμό- ανέρτησαν πανό στην είσοδο του ξενοδοχείου από την πλευρά της Εθνικής Οδού Βόλου- Τσαγκαράδας και αποχώρησαν χωρίς να σημειωθούν εντάσεις.

= ΕΛΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ... Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας καταγγέλλει την απόλυση του Δ. Κουτσιφέλη, προέδρου του σωματείου εργαζομένων στην ΔΕΥΑΜΒ και εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της επιχείρησης.«Η επιχειρούμενη απόλυση, δεν είναι μόνο αποτρόπαια πράξη, όπως κάθε απόλυση εργαζομένου, αλλά καταπατά βάναυσα στοιχειώδη δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, νόμους και το Σύνταγμα της χώρας και προφανώς θα ακυρωθεί. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στο σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ και προσωπικά στο Δ. Κουτσιφέλη» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

= ΔΕΥΑΜΒ... Σε νέες αλλαγές ενός διευθυντή, του Μιλτιάδη Φαναριώτη, τριών προϊσταμένων – ο αντικαταστάτης του Δ. Κουτσιφέλη αλλάζει – και ενός υπεύθυνου γραφείου, προχώρησε  η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, με ψήφους της πλειοψηφίας και σε συνεδρίαση που δεν ήταν ανοιχτή για δημοσιογράφους. Η Διοίκηση τονίζει ότι οι αλλαγές έγιναν για το καλό της Επιχείρησης, ενώ οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι νεοεισερχόμενοι σε θέσεις ευθύνης δεν πληρούν τα προσόντα, ενώ προσθέτουν ότι γίνεται επίθεση στη συνδικαλιστική ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων, όπου πρόεδρος, αντιπρόεδρος και ταμίας είναι στη διάθεση της υπηρεσίας.

= ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ... Ακόμα ένας μετασεισμός σημειώθηκε στο Βόλο μετά τους δύο σεισμούς που «κούνησαν» χθες την περιοχή. Σήμερα στις 5:54 το πρωί σημειώθηκε σεισμός έντασης 2,6 ρίχτερ 16 χιλιόμετρα νότια του Βόλου, στον Παγασητικό κόλπο. Το εστιακό του βάθος ήταν 5 χιλιομέτρων.Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά με τους προγενέστερους που σημειώθηκαν χθες..

= ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ... Τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην Αλόννησο ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε, ζητώντας από την κυβέρνηση «να μην ισχύσει η επέκταση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στο σύνολο των υπόλοιπων νησιών, από 1 Ιουνίου 2016, όπως έχει προγραμματισθεί».

= ΤΡΙΚΕΡΙ... Τέσσερις υπάλληλοι εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας συνελήφθησαν χθες από αστυνομικούς του Α.Τ. Μηλεών. Πρόκειται για δύο 38χρονους, έναν 31χρονο και έναν 36χρονο οι οποίοι εντοπίστηκαν χθες στο Τρίκερι να εκτελούν εργασίες για λογαριασμό της εταιρείας που εργάζονται. Συγκεκριμένα οι τέσσερις άνδρες προχωρούσαν σε εγκατάσταση κεραίας χωρίς να έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια αρχή

= ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ... Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Συνέλευση θα παρουσιαστεί πρόταση ανάληψης του ποδοσφαιρικού τμήματος από ανθρώπους που μετείχαν στη διοικούσα επιτροπή ποδοσφαίρου της αγωνιστικής περιόδου που μόλις ολοκληρώθηκε, πλαισιωμένους από επιχειρηματίες της περιοχής και ανθρώπους που θέλουν να συνδράμουν από διάφορα πόστα.

= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ... Τις προσεχείς μέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση των ανθρώπων του Ερασιτέχνη με τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ για το θέμα του γηπέδου, έτσι ώστε να υπογραφεί το συμφωνητικό και να τελειώσει ένα σημαντικό ζήτημα για την ομάδα.Ο Ερασιτέχνης έχει ζητήσει επίσημα από τον Δήμο Βόλου το κυρίως γήπεδο του ΕΑΚ, καθώς και το βοηθητικό για τις ανάγκες της ομάδας και η δημοτική αρχή πρόκειται να παραχωρήσει...Ο Ολυμπιακός αναμένεται να καταβάλει ένα ποσό μηνιαίως, το οποίο θα αφορά τη συντήρηση της εγκατάστασης και θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ΕΑΚ.

Ελλάδα

= ΠΑΤΡΑ... Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19.05 το απόγευμα του Σαββάτου κοντά στην Πάτρα, σύμφωνα με εκτίμηση του συστήματος αυτόματων λύσεων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Πάτρας, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 5 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή στην πόλη της Πάτρας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή

= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ... Πτώσεις δέντρων σε τρία σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης και ένα στην Τούμπα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στην πόλη. Συγκεκριμένα, στις οδούς Τσιμισκή, Πλάτωνος και Στρ. Δουμπιώτη (κέντρο), όπως και στην Πεστών, οι πτώσεις δέντρων προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σε σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία για αποκατάσταση. Αποκαταστάθηκε η κίνηση στην περιφερειακή οδό, μετά τη σύγκρουση δύο Ι.Χ. που σημειώθηκε το πρωί σε σημείο πριν το τούνελ, στα Κωνσταντινοπολίτικα. Από παρακαμπτήριες οδούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Γιαννιτσά, λόγω προβλημάτων από τη βροχόπτωση

= ΟΣΥ... Σε πολυτέλεια κινδυνεύει να μετατραπεί η κυκλοφορία καθαρών λεωφορείων λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των καθαριστριών, οι οποίες παραμένουν απλήρωτες από τον εργολάβο που έχει αναλάβει για λογαριασμό των ΟΣΥ την καθαριότητα των οχημάτων. Την ίδια στιγμή, σε κίνδυνο τίθεται το πρόγραμμα δρομολογίων της εταιρείας, η οποία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των οχημάτων της σε καύσιμα...

  • = ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ... Συλλαλητήρια στο Σύνταγμα προγραμματίζουν για το απόγευμα της Κυριακής η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκέντρωση στην Ομόνοια θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
  • = ΒΟΥΛΗ... Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στην Ολομέλεια η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει αυξήσεις έμμεσων φόρων, αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, τη δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την θέσπιση του «κόφτη». Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
  • = ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ... Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, οι Κύπριοι για τις βουλευτικές εκλογές που γίνονται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πολυκομματική Βουλή με πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ.
  • = ΤΣΙΠΡΑΣ... Προθεσμία μέχρι την Κυριακή, οπότε ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, έναντι του παγώματος των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων.
  • = ΔΕΝΔΙΑΣ... «Πάρτε πίσω το υπερΤαμείο. Για το Θεό. Κι αν χρειάζεστε βοήθεια θα έρθουμε κι εμείς να πείσουμε τους ξένους ότι αυτό δεν γίνεται», κάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις, δεν το δέχθηκε ποτέ και αιτιολογώντας πως μέσω αυτού εκχωρείται η περιουσία της πατρίδας σε άδηλο έλεγχο χωρίς λογοδοσία στο Κοινοβούλιο.

Κόσμος

= ΡΩΣΙΑ... Πολυάριθμοι Ρώσοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων αναμένεται να συνοδεύσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην επικείμενη επίσκεψή του στη χώρα μας, στις 28 Μαϊου. Πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι που πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος εδώ και έξι μήνες σε χώρα της Ε.Ε. -και το μόνο προγραμματισμένο για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σηματοδοτεί δε μία προσπάθεια σύσφιξης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων σε μία λεπτή περίοδο στις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη, τόσο εξ αιτίας της Ουκρανίας όσο και του συριακού ζητήματος.

= ΣΥΡΙΑ... "Από τον Μάρτιο 2011, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βασανιστήρια ή εξαιτίας κακομεταχειρίσεων, ιδιαίτερα της απουσίας φαρμάκων και τροφής, στα κέντρα κράτησης του καθεστώτος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο αριθμός αυτός αναφέρθηκε από πηγές στο καθεστώς.

  • = ΑΥΣΤΡΙΑ... Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι αυστριακοί για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Τη μάχη στον δεύτερο γύρο δίνουν ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ και ο Πράσινος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν. Ο πρώτος προηγείται, ο δεύτερος προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα.
  • = ΑΓΓΛΙΑ... Το ποσοστό των βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν να παραμείνει η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρία έρευνας αγοράς Opinium για την εφημερίδα Observer.
  • = ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ... Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε στο πέρασμά του ο τροπικός κυκλώνας Ροάνου από τις ακτές του Μπαγκλαντές, ο οποίος ανάγκασε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις σφοδρές καταιγίδες και τις καταρρακτώδεις βροχές.
  • = ΑΙΓΥΠΤΟΣ... Η Αίγυπτος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα πρώτα ευρήματα των ερευνών για το μοιραίο αεροσκάφος της EgyptAir, το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο. Οι έρευνες για τα «μαύρα κουτιά» συνεχίζονται, ενώ το μυστήριο παραμένει. Οι Γάλλοι πάντως είδαν συναγερμό για καπνό στο αεροσκάφος, χωρίς να σπεύδουν να βγάλουν συμπέρασμα.
  • = ΜΕΞΙΚΟ... Οριστικοποιείται η απόφαση της μεξικανικής κυβέρνησης για την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί. Πάντως, η όλη διαδικασία μέχρι τελικά ο Γκουσμάν να πατήσει σε αμερικανικό έδαφος θα αργήσει ακόμα.

Οικονομία

  • = ΤΑΙΠΕΔ... Διαφήμιση του ΤΑΙΠΕΔ  για το Ποσείδι Χαλκιδικής δημοσιεύεται στον τελευταίο Economist. Πρόκειται για έκταση 160 στρεμμάτων περίπου, με θαλάσσιο μέτωπο μήκους 370 μ., στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Ο διαγωνισμός για την έκταση -μία από τις πολλές του τελευταίου προγράμματος αξιοποίησης- προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2014, πάγωσε το Φεβρουάριο του 2016 και ξανάρχισε στο τέλος του περασμένου Απριλίου.
  • = ΜΕΡΚΕΛ... Την εντολή να κλείσει την διαμάχη με την Ελλάδα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια γρήγορα και αθόρυβα και μάλιστα με τους δικούς της όρους, έλαβε από την καγκελάριο Μέρκελ ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung».
  • = ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ... «Δεν θέλω να προβλέψω ποια θα είναι η λύση που θα δοθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπλήρωσε όμως ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη ρύθμιση που θα συμφωνηθεί για το χρέος.

Αθλητισμός

= ΕΛΛΑΔΑ... Η ΑΕΚ επικράτησε 89-84 του Άρη, στον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα της σειράς των μικρών τελικών στο ΟΑΚΑ και έκανε το σκορ 2-0. Θέλει ακόμα μία νίκη για να κατακτήσει την τρίτη θέση. Με έξι παίκτες, τρεις από κάθε ομάδα, έτρεξαν τα τελευταία δευτερόλεπτα, αφού οι διαιτητές αποφάσισαν την εκκένωση των πάγκων, μετά από εισβολή όλων στο παρκέ. Ο καυγάς, ανάμεσα στον Ντόμινικ Ουότερς και τον Ντούσαν Σάκοτα 14.1 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ανάγκασε του διαιτητές στην απόφαση να αποβάλλουν τους παίκτες από τους πάγκους!

  • = ΑΓΓΛΙΑ... Τη διαδικασία της παράτασης χρειάστηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να κάμψει το εμπόδιο της Κρίσταλ Πάλας (Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2) και να κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας και να «σώσει» έτσι στο φινάλε μια κακή σεζόν. 
  • = ΓΕΡΜΑΝΙΑ.. Σε έναν αγώνα που τα είχε όλα, με πολλές χαμένες ευκαιρίες Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ χρειάστηκαν τη διαδικασία των πέναλτι (Μπάγερν Μονάχου - Μπορούσια Ντόρτμουντ 0-0 πεν: 4-3) για να στεφθεί ο Κυπελλούχος. 
  • = ΙΤΑΛΙΑ... Η Μίλαν αποδείχθηκε πολύ σκληρός αντίπαλος για τη Γιουβέντους στον τελικό Κυπέλλου Ιταλίας, όμως η πρωταθλήτρια Ιταλίας κατάφερε με γκολ του Μοράτα στην παράταση (Μίλαν - Γιουβέντους 0-1) να την κερδίσει, να πάρει το τρόπαιο και να πανηγυρίσει το νταμπλ. 
  • = ΓΑΛΛΙΑ... Για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Παρί Σεν Ζερμέν τα... σήκωσε όλα στη Γαλλία! Οι πρωτευουσιάνοι κατέκτησαν και φέτος το τρεμπλ, καθώς μετά το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ, πανηγύρισαν και το Κύπελλο. Η ομάδα του Λοράν Μπλάν νίκησε στον τελικό που έγινε «Σταντ Ντε Φρανς» 4-2 την Μαρσέιγ, στο τελευταίο ματς του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς με τη φανέλα της Παρί, με τον Σουηδό σούπερ σταρ να συμπληρώνει εννέα τίτλους στα τέσσερα χρόνια θητείας του στην ομάδα και 50 γκολ σε 51 αγώνες τη φετινή σεζόν