Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 13/2/2016

Μαγνησία

=Την ανάγκη εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας που μπορεί να χωρέσει ακόμη και στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου προκειμένου να λυθούν προβλήματα καθημερινότητας για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, αναδεικνύει η εφαρμογή την οποία ανέπτυξε ομάδα τεσσάρων ερευνητών στην οποία συμμετέχει και ένας Βολιώτης.  Ο Γιώργος Μανίνης, που γεννήθηκε στ Βόλο και κατάγεται από τον Αη Γιάννη Πηλίου, ανέπτυξε με την ομάδα του ustwo που έχει έδρα στο Λονδίνο την καινοτόμο εφαρμογή Wayfindr η οποία βοηθάει άτομα με προβλήματα όρασης να κινηθούν απρόσκοπτα μέσα σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους χρησιμοποιώντας τις ηχητικές κατευθύνσεις που δίνονται από το κινητό τους τηλέφωνο.

Να διερευνηθεί η αλήθεια των καταγγελιών στις οποίες προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ζητά η δημοτική αρχή Βόλου με έγγραφο αίτημα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αναπόδεικτους και αστήρικτους ισχυρισμούς.

Για φθηνές συκοφαντίες, που μοναδικό σκοπό έχουν, αφενός να καλύψουν την απραξία και την απουσία επιχειρημάτων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Βόλου στην πολιτική κριτική που δέχεται για τη «δράση» της, αφετέρου να πλήξουν την ίδια ηθικά και πολιτικά στην τοπική κοινωνία και στον επαγγελματικό της χώρο, κάνει λόγο σε δήλωσή της η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου. Με αφορμή υποτιμητικές αναφορές στην επαγγελματική της ιδιότητα από τον Αχ. Μπέο και στελέχη της δημοτικής αρχής,

Ανώνυμη καταγγελία εναντίον του Α. Μπέου, των αντιδημάρχων Λιβογιάννη και Πέγιου και μελών της αντιπολίτευσης του Δήμου Βόλου κατατέθηκε από ομάδα αγνώστων ατόμων,  στην Εισαγγελία Βόλου. Η κλήση απεστάλη σε 30 περίπου άτομα, τα οποία καλούνται να εμφανιστούν την 1η Μαρτίου για να εξεταστούν σε προκαταρκτική έρευνα απέναντι στους ισχυρισμούς ανώνυμου μηνυτή. Ο μηνυτής υπογράφει «Πολίτες που διαβάζουν τη Διαύγεια και εφημερίδες». Η καταγγελία κατατέθηκε γιατί ο δήμο αποφάσιζε διοργανώσεις γιορτών και παραχωρήσεις χώρων σε ιδιώτες, διαδικασίες που η Αποκεντρωμένη έκρινε ως παράνομες. Παρ΄όλα αυτά σύμφωνα με την καταγγελία, οι παραχωρήσεις χώρων τους ιδιότητες γίνονταν κανονικά  και από κανέναν δεν υπήρχε παρέμβαση για να σταματήσει η παρανομία....

=Ο ΙΜΑΣ έχασε χθες τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει εναντίον των εργαζομένων υποστηρίζοντας ότι με τις κινητοποιήσεις τους θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της παραγωγής στο εργοστάσιο. Η συζήτηση έγινε στο Πρωτοδικείο Βόλου και αφού ακούστηκαν τα επιχειρήματα των δύο πλευρών τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφτηκαν μαζί με το αίτημα της εταιρείας να τοποθετηθεί θερμαστής στο προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Ακόμη ένας νέος άνθρωπος έφυγε χθες από τη ζωή μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Πρόκειται για τη Βάσω Κουτσού που κατοικούσε στη Νέα Ιωνία, ήταν παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης

Ελλάδα

  • Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να προκαλεί το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
  • Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι αγρότες χθές στην πλατεία Συντάγματος, ενώ τα τρακτέρ παρήλασαν έξω απο τη Βουλή. Νέο ραντεβού στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τους 15.000. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και η ΑΔΕΔΥ.  Τρακτέρ έξω από τη Βουλή – Ένταση, επεισόδια και χημικά – Γ. Κατρούγκαλος: Έτοιμοι για να συζητήσουμε  
  • Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕE, γίνεται όμως σε μία στιγμή που βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο για την Αθήνα το προσφυγικό και το θέμα της αξιολόγησης του προγράμματος.
  • Σε κόλαση είχε μετατραπεί την τελευταία πενταετία η ζωή για δύο ανήλικα αδέλφια από την Πέλλα, τα οποία φαίνεται ότι βασανίζονταν και κακοποιούνταν σεξουαλικά από την ίδια τη μητέρα τους και τον σύντροφό της. Η δικογραφία περιλαμβάνει βιασμό και ασελγείς πράξεις σε βάρος των παιδιών, σβήσιμο τσιγάρων στα σώματά τους, εγκλεισμό σε υπόγειο δίκην «τιμωρίας» και κάψιμο με καυτό λάδι στα πόδια.

Κόσμος

  • Επιστολή με την οποία ζητούν κοινή δράση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού υπογράφουν τα μέλη του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αντικαγκελάριος της Γερμανίας) και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας). Στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν «ψευδολύση» την αποπομπή μιας χώρας από τη Σένγκεν, ενώ ζητούν από την Ελλάδα να παρακάμψει τη γραφειοκρατεία και προχωρήσει όσα της έχουν ζητηθεί από την ΕΕ.
  • Δύο έφηβες ηλικίας 15 ετών σκοτώθηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε σε λύκειο στην Αριζόνα, γνωστοποίησε η τοπική αστυνομία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «μεμονωμένο περιστατικό».
  • Στο αεροδρόμιο της Κούβας βρίσκεται ήδη ο Πάπας Φραγκίσκος, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο. Μετά την προγραμματισμένη στάση του στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας, που θα διαρκέσεις 3,5 ώρες, ο Πάπας θα αναχωρήσει για το Μεξικό, όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη.
  • Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θέλουν να κηρυχθεί μέσα σε μία εβδομάδα, να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, εκτίμησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.
  • Σε ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ που προτίθενται να δεχθούν εθελοντικά αριθμό προσφύγων, ανεξαρτήτως ενός μόνιμου μηχανισμού κατανομής, στρέφεται η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρώντας να βρει διέξοδο στην προσφυγική κρίση. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει νέα συνάντηση με τη «συμμαχία των προθύμων», παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα. Την αντίθεσή της στο σύστημα των ποσοστώσεων επανέλαβε η Πολωνή πρωθυπουργός έπειτα από συνάντηση με την Μέρκελ στο Βερολίνο.

Οικονομία

  • Ο σχηματισμός επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για ταχεία έξοδο από τη νέα υφεσιακή διαταραχή, δεδομένης της υποτονικής ιδιωτικής καταναλώσεως, ως αποτέλεσμα των φορολογικών επιβαρύνσεων, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
  • Ως επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης εκλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης την ανακοίνωση ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 είναι 1,6%, ο οποίος είναι ο ψηλότερος των τελευταίων επτά ετών.
  • Ολοκληρώθηκε, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση της ΠΝΠ με κατεπείγουσες ρυθμίσεις υπουργείων. Από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στηρίχθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τα «κόκκινα δάνεια», με την οποία δίνεται και παράταση μέχρι τις 30/5/2016 για την επικαιροποίηση εκκρεμών εγγράφων στην αίτηση υπαγωγής δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη.

Αθλητισμός

  • «Ζωντανή» στη μάχη που δίνει για να βγει στο Champions League της νέας περιόδου έμεινε η Ρόμα, μετά το 3-1 στην έδρα της Κάρπι, στο δεύτερο χρονικά ματς της 25ης αγωνιστικής στη Serie A.
  • Την ευκαιρία να ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας έχασε η Σπόρτινγκ Χιχόν. Αν και προηγήθηκε 2-0 στην έδρα της επί της Ράγιο Βαγεκάνο οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν στο δεύτερο μέρος να φτάσουν στην ισοφάριση.
  • Σε... τροχιά Champions League μπήκε η Μάιντς, μετά τη σημερινή μεγάλη νίκη επί της Σάλκε με 2-1 στην πρεμιέρα της 21ης αγωνιστικής της Bundesliga. Όσο για τη Σάλκε δείχνει να βρίσκεται σε κακή κατάσταση μετά το χειμερινό «διάλειμμα» που έκανε το γερμανικό πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: