Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 12/2/2016

Μαγνησία

=Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν κάτοικοι της Ν. Ιωνίας, που πρόσφατα διαπίστωσαν ότι βανδαλίστηκε το άγαλμα της Ελευθερίας, στο σημείο σύμβολο της πόλης, στην πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας και μάλιστα χωρίς να το αντιληφθεί κανείς…Όπως ανέφεραν, πρόκειται για το πιο ιερό σημείο της Ν. Ιωνίας, σημείο στο οποίο γιορτάζεται η Ανάσταση, κάθε Πάσχα, και στις τέσσερις όψεις της βάσης απεικονιζόταν παραστάσεις από τη Μικρασιατική καταστροφή. Το θέμα είναι ότι ουδείς γνωρίζει πότε οι βάνδαλοι έκλεψαν την παράσταση στην πρόσοψη του αγάλματος, ενώ ο αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων Βόλου και Ν. Ιωνίας Δημ. Λιβογιάννης δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.  Οι συμπολίτες επισημαίνουν ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη Νέα Ιωνία και ότι το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής στρέφεται αποκλειστικά στο Βόλο.

Έκκληση στους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, να επανεξετάσουν τη μορφή του αγώνα τους, μέσα από άλλες μορφές κινητοποιήσεων, κάνει η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Με σχετική ανακοίνωση μάλιστα, προτείνει το ίδιο το ΚΤΕΛ τρόπους όπως ο αποκλεισμός εφοριών και υπουργείων, που δεν θα επιδεινώνουν όπως τα μπλόκα, την ήδη δραματική κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

=Μετά από περίπου 40 χρόνια ενασχόλησης με την Παθολογική Ανατομική, ο Γιώργος Κοντογεώργος καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στη λίστα με τους καλύτερους παθολογοανατόμους παγκοσμίως.  Με καταγωγή από τη Λαμία, αλλά κάτοικος Αγριάς Βόλου επί σειρά ετών,  ο Γ. Κοντογεώργος έχει διατελέσει διευθυντής του Παθολογοανατομικού τμήματος του Νοσοκομείου «Γεννηματά» στην Αθήνα για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει συνεργαστεί με το Εργαστήριο Ιστολογίας και το τμήμα Παθοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Εκλέχθηκε πρόεδρος στη Διεθνή Ακαδημία Παθολογικής Ανατομικής και κέρδισε βραβείο «Παπανικολάου» το 1992. Έχει εκδώσει 160 επιστημονικές εργασίες, 300 περιλήψεις σε συνέδρια και 14 κεφάλαια σε βιβλία.

Εκδήλωση προς τιμήν του Asa K. Jennings, του αφανή ήρωα που με τις ενέργειές του έσωσε περίπου 300.000 Έλληνες στη Σμύρνη, το 1922, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο Βόλου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο εγγονός του Roger Jennings, ο οποίος θα έλθει για τον σκοπό αυτό από την Αμερική.

Έφυγε σε ηλικία 36 ετών, νικημένη από τον καρκίνο, η Βολιώτισσα Μαρία Τσιαμπούρη, η οποία ζούσε και εργαζόταν ως δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. Η άτυχη γυναίκα είχε «χτυπηθεί» από τον καρκίνο πριν από τρία χρόνια και, παρά τη γενναία μάχη που έδωσε, κατέληξε χθές βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της.

Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης από το Δήμο Βόλου με τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον της εργαζόμενης Θάλειας Στάχτου καταγγέλει και καταδικάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει τις διώξεις. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:    Συνεχίζεται η εργολαβία ποινικών διώξεων και εκφοβισμού της Δημοτικής Αρχής Βόλου ενάντια σε όσους τολμούν να αντιδράσουν, σε όσους τολμούν να διαφωνήσουν και να κρίνουν τις ενέργειές της. Η συνδικαλιστική δράση στο Δήμο Βόλου, ποινικοποιείται με πειθαρχικές διώξεις και με μηνυτήριες αναφορές με μόνο στόχο την τρομοκράτηση του συνόλου των εργαζομένων.

=Δεκτή έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας η προσφυγή των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Ελένης Ανδρέου – Μεϊκοπούλου, Ι. Αποστολάκη, Κ. Γαργάλα, Μ. Δραμητινού, Φωτεινής Κοκκινάκη και Ι. Μολοχίδη κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με τις οποίες αντικαταστάθηκαν από τα Νομικά Πρόσωπα και τις Επιχειρήσεις του Δήμου, μετά την ανεξαρτητοποίησή τους από τους «Δρόμους Συνεργασίας».

Ελλάδα

  • Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Προηγήθηκε έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια με την κυβέρνηση να δηλώνει πως πρόθεσή της είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συνταγματική εκτροπή λόγω ουσιαστικής κατάργησης του ΕΣΡ και απόπειρα δημιουργίας νέου συστήματος διαπλοκής.
  • «Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα. Είστε το πιο παλιό από το παλιό» απάντησε στην σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει το θεσμικό Grexit και έθεσε ερώτημα στην κυβέρνηση γιατί δεν ορίζει ανώτατο αριθμό κομμωτηρίων, σούπερ μάρκετ και κινηματογράφων.
  • Την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέφρασε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. «Ήταν διαπλεκόμενα τα κανάλια; Έτσι θεωρείτε; Αφού ήταν διαπλεκόμενα, γιατί ξημεροβραδιαζόσασταν εκεί; Εσείς τι θα φέρετε; Αγίους;» είπε μεταξύ άλλων.
  • Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφορικά με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, «την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους».
  • «Πυροτέχνημα» και «στάχτη στα μάτια του κόσμου» χαρακτήρισε την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή. «Στην πραγματικότητα με ακραία αντιδημοκρατικό και ευθέως αντισυνταγματικό τρόπο επιχειρείτε να στήσετε μια βολική για εσάς διαπλοκή» πρόσθεσε.

Κόσμος

  • O πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος έφθασε στην Κούβα, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, όπου την Παρασκευή αναμένεται να έχει μιας ιστορικής σημασίας συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο.
  • Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε όλες τις δυνάμεις να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρουν μια λύση στον πόλεμο στη Συρία, προειδοποιώντας ότι μια χερσαία επιχείρηση ξένων δυνάμεων στη χώρα αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει «έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο».
  • To NATO, το οποίο μέχρι σήμερα αρνείτο να συμμετάσχει ευθέως στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, «εξετάζει το ενδεχόμενο» να ενταχθεί στον συνασπισμό, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Άστον Κάρτερ.
  • Ενώπιον δικαστηρίου της Αλικαρνασσού στη νοτιοδυτική Τουρκία οδηγήθηκαν δύο Σύροι διακινητές κατηγορούμενοι για το ναυάγιο του περασμένου Σεπτεμβρίου στο οποίο χάθηκε ο Αϊλάν Κούρντι, το αγοράκι που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων.
  • Να συνδράμουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και να μην επιστρέφονται, παράνομα, πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία επισημαίνει με ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία.

Οικονομία

  • Με παρέμβασή του, μέσω του προσωπικού του blog, ο Πολ Τόμσεν ζητά από την Ελλάδα μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ ως το 2018, στα οποία αναπόφευκτα θα περιλαμβάνονται και περικοπές των συντάξεων.
  • Θετικές αναφορές για «καλή συνεργασία» μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, καθώς και «αρκετή πρόοδο επί της ουσίας» έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε όμως ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να υπάρξει συμφωνία, υπογραμμίζοντας τους τομείς του ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από το Πάσχα των Καθολικών.
  • Τη διαγραφή των μετοχών οκτώ εταιρειών αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Επίσης, το Χ.Α αποφάσισε την άρση της επιτήρησης των μετοχών της εταιρείας «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε».

Αθλητισμός

  • Με τη δύσκολη πρόκριση της Μαρσέιγ επί της ερασιτεχνικής Τρελισάκ, ολοκληρώθηκε η φάση των «16» του Κυπέλλου Γαλλίας. Η ομάδα του Μίτσελ επικράτησε 2-0 εκτός έδρας με σκόρερ τον Ρομέν Αλεσαντρινί στο 33΄ και τον Στίβεν Φλέτσερ στο 87΄.
  • Με τη νίκη της Λάτσιο 5-2 επί της Βερόνα στο «Ολίμπικο» άνοιξε η αυλαία της 25ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Οι Μάτρι (44΄), Μάουρι (50΄), Φελίπε Αντερσον (69΄), Κεϊτά (82΄) και Καντρέβα (90΄ με πέναλτι) πέτυχαν τα γκολ των «Λατσιάλι» ενώ ο Λεάντρο Γκρέκο στο 72΄ και ο Λούκα Τόνι στο 79΄ ήταν οι σκόρερ της Ελλάς Βερόνα, με την οποία βασικός και αναντικατάστατος εξακολουθεί να είναι ο Βαγγέλης Μόρας.
  • Μετά τη Μπαρτσελόνα και η Σεβίλη εξασφάλισε εύκολα τη συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας. Το σκορ του πρώτου αγώνα (4-0) δεν άφηνε περιθώρια ελπίδας στη Θέλτα, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 στο Βίγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: