Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα της Ελλάδας και εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης, σε ένα πολύ διαφορετικό τόνο από αυτόν που συνηθίζει όταν αναφέρεται
στη χώρα μας.
στη χώρα μας.
Ο κ.Γιούνκερ αρνήθηκε ότι ζήτησε από την Ελλάδα να εφαρμόσει κάποια σκληρά μέτρα που παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. «Θα ήταν τεράστιο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε σε έντονο ύφος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξησή αυτή δεν ήταν κάτι που ζητήθηκε από τους θεσμούς.
«Δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι δεν έχει επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή, αφού οι συνομιλίες δεν κατέληξαν πουθενά.
«Δεν υποστηρίζω, και το γνωρίζει ο πρωθυπουργός, την αύξηση στο ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα ήταν μεγάλο λάθος αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να κάνει αυτές τις αυξήσεις. Αντίθετα, είπε ο κ.Γιούνκερ, πρότεινα στην ελληνική κυβέρνηση να αντικαταστήσει τα μέτρα αύξησης του ΦΠΑ με ισοδύναμα, μεταξύ των οποίων η μείωση των αμυντικών δαπανών.
Επιπλέον, είπε ότι πρότεινε στον κ.Τσίπρα ένα πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, με επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι ο διάλογος εντός και εκτός Ελλάδος θα ήταν ευκολότερος αν η κυβέρνηση έλεγε επακριβώς αυτό που η Κομισιόν προτείνει, ως ένας εκ των τριών θεσμών, και συμπλήρωσε: «Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε πράγματα στον ελληνικό λαό που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που είπα στον Ελληνα Πρωθυπουργό».
Απαντώντας μετά από λίγη ώρα η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επανέλαβε τα μέτρα που προτάθηκαν από τους θεσμούς, διευκρινίζοντας ότι δεν ειπώθηκε ποτέ ότι τα μέτρα αυτά προτάθηκαν από την Κομισόν και τον κ.Γιούνκερ.
«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σακελλαρίδης.
Απαντώντας επί της ουσίας στα όσα είπε ο κ.Γιούνκερ, τόνισε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών».
Και συμπληρώνει, θέλοντας να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης ότι «είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι προτάσεις αυτές φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις των θεσμών, ενώ ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι νέες προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στη διαπραγμάτευση και από τις δύο πλευρές – εννοώντας την Ελλάδα και τους θεσμούς – προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να καταλήξει αίσια η διαπραγμάτευση, ώστε να ληφθεί μια απόφαση από το Eurogroup της Πέμπτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου