Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΛΟΥ.. ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΛ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Σε επίπεδο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Μαγνησίας, ανοίγει αύριο, ο διάλογος για την «τύχη» του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου που έκλεισε το 2008 μετά από διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας και έκτοτε ρημάζει.
Η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου, έχει ενταχθεί από τη σημερινή δημοτική αρχή, στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων..
Στη συνεδρίαση του Συλλόγου, οι αρχιτέκτονες καλούνται να πουν τις απόψεις τους για το «σπίτι του πολιτισμού» που παραμένει κλειστό εδώ και μία σχεδόν επταετία, στερώντας από το Βόλο τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλα θεάματα.
Οπως είναι γνωστό, το Θέατρο έκλεισε το 2008, όταν στο πλαίσιο εργολαβίας για την αντικατάσταση των κουφωμάτων διαπιστώθηκαν φθορές στο φέροντα οργανισμό. Ακολούθησε μελέτη για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτιρίου, το κόστος ωστόσο -11 εκ. ευρώ- ήταν απαγορευτικό και το Θέατρο παραμένει ακόμη και σήμερα κλειστό.
Η δημοτική αρχή, έχει εντάξει το έργο στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να το ανακατασκευάσει με προϋπολογισμό σχεδόν στο μισό.
 Φαίνεται όμως ότι υπάρχει διχογνωμία γύρω από το έργο.
.Οπως είχε εξηγήσει ο κ. Φιλιππιτζής «το δημοτικό θέατρο είναι κατασκευής της δεκαετίας του ’60, με λειτουργικά και τελευταία με προβλήματα στατικής επάρκειας… Είναι οφθαλμοφανής η λανθασμένη προσέγγιση στην προσπάθεια ανανέωσης ενός παλιού, δυσλειτουργικού, ξεπερασμένου από τις σύγχρονες ανάγκες κτιρίου, που καλείται μάλιστα να παίξει «το ρόλο» του νέου συνεδριακού κέντρου, χωρίς τους απαιτούμενους χώρους, έχοντας μόνο μια τεράστια κεντρική αίθουσα», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιππιτζής.
Αντιθέτως ό πολιτικός μηχανικός, Κ. Χατζούλης, υποστήριζε ότι το θέατρο έκλεισε ελαφρά την καρδία.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν τίθεται θέμα στατικής ανεπάρκειας του κτιρίου, παρά μόνο αν αυτή εξεταστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα. «Το κτίριο νομοτελειακά διαθέτει την ίδια στατική επάρκεια με κάθε άλλο κτίριο που κατασκευάσθηκε την ίδια χρονική περίοδο και τίποτε λιγότερο, δεν θεωρείται κατεδαφιστέο, δεν χρήζει στατικής ενισχύσεως. Για να το εξηγήσω πιο απλά: Είμαστε έτοιμοι να γκρεμίσουμε αναιτιολόγητα τα σπίτια μας επειδή οι προδιαγραφές έχουν αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων; Προφανώς όχι... Ποιοι και γιατί έβγαλαν «άχρηστο» και ακατάλληλο το Θέατρο και προχώρησαν σε αδικαιολόγητες δαπάνες; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αρμοδίους και ενδεχομένως ακόμα και από τη δικαιοσύνη», ανέφερε στην ανοιχτή επιστολή του ο κ. Χατζούλης, προσθέτοντας ότι δεν προηγήθηκαν λήψη και θραύση δοκιμίων σκυροδέματος, λήψη και θραύση δοκιμίων οπλισμών, μέτρηση καθιζήσεων, στατική μελέτη υφισταμένου με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την εφαρμογή, έλεγχος ορθής εφαρμογής της αρχικής μελέτης
«Σε περίπτωση που οι ως άνω έλεγχοι τελεστούν και ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους, το κτίριο νομοτελειακά διαθέτει την ίδια στατική επάρκεια με κάθε άλλο κτίριο που κατασκευάσθηκε την ίδια χρονική περίοδο και τίποτε λιγότερο, δεν θεωρείται κατεδαφιστέο, δεν χρήζει στατικής ενισχύσεως», έλεγε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: