Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ hotspots ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι με βάση το ΠΔ 59 του 2018 το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την  1η Οκτωβρίου 2019, προβλέπεται η διασπορά 1000 μεταναστών στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Αγχιάλου, όπου περιλαμβάνονται και οι παραθεριστικοί οικισμοί,
Μεγάλης Βελανιδιάς, Κριθαριάς, Χρυσής Ακτής, Άη Γιώργη Κυνηγών και της ίδιας της Νέας Αγχιάλου. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ετοιμάζονται για δυναμικές αντιδράσεις διαμαρτυρίας, καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξει σημαντική αλλοίωση του πληθυσμού, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές, δεν υπερβαίνουν τους 100. 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σε απόσυρση του θέματος που αφορούσε στη «Λήψη απόφασης για την υποχρεωτική αναθεώρηση – αντιστοίχιση χρήσεων γης του ν. 4269/2014, όπως εγκρίθηκε το Γ.Π.Σ. Ν. Αγχιάλου με το νέο Π.Δ/μα 59/2018 χρήσεων γης» και μεταξύ άλλων αφορούσε στις νέες χρήσεις, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων και ευάλωτων ομάδων, καθώς και άλλες χρήσεις όπως δημιουργία καζίνο (!), υποχρεώθηκε η δημοτική αρχή Βόλου.
Το θέμα, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στην 14η τακτική δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, ωστόσο αποσύρθηκε,.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
 «επειδή από διάφορες πλευρές επιχειρείται η δημιουργία ενός κλίματος ανησυχίας και αναταραχής σχετικά με ενδεχόμενη προοπτική δημιουργίας Hot Spot (κέντρο φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων) στην πόλη του Βόλου, επαναλαμβάνουμε την διαβεβαίωση που έδωσε ο Δήμαρχος, κ. Αχιλλέας Μπέος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αν υπάρξει, από την Κυβέρνηση, αίτημα στο προσεχές μέλλον αυτό θα εξεταστεί προσεκτικά και η αποδοχή του θα γίνει κάτω από ρητούς όρους και προϋποθέσεις, που θα συντείνουν στην διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της πόλης, όπως μέχρι σήμερα πράξαμε. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιο κέντρο στον κεντρικό ιστό της πόλης και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί στον Βόλο μια νέα Μόρια».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ

Η κάθε δημοτική ενότητα να αναλάβει να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο πληθυσμιακό ποσοστό που της αναλογεί και φυσικά πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για δημιουργία hotspot να γίνει διαβούλευση με τους κατοίκους. Αυτό αποφάσισαν σύλλογοι και φορείς της Ν. Αγχιάλου που συγκεντρώθηκαν χθες και συζήτησαν το θέμα με αφορμή την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. για την περιοχή τους χωρίς καμία διαβούλευση.  Στη συγκέντρωση μίλησαν ο δημοτικός σύμβουλος Θεολόγος Διαμαντένιας παρουσία και του Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλου. Όπως ανέφερε ο κ. Διαμαντένιας στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να έλθει το θέμα προς συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο Ν. Αγχιάλου αρχικά και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Εμείς είμαστε ανοιχτοί να τους υποδεχτούμε, αλλά στο μέτρο που μας αναλογεί ως δημοτική ενότητα στο Δήμο Βόλου. Τι θα πει δεν έχει ΓΠΣ η Αισωνία και η Αγριά για να αναθεωρηθεί και να δημιουργηθούν κι εκεί hotspots. Επιπλέον δεν γνωρίζουν ακόμη που θα γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις αλλά γενικά αναφέρουν περιοχές. Επιπλέον με την αναθεώρηση του ΓΠΣ δεσμεύουν οικόπεδα ιδιωτών εν αγνοία τους. Ενημέρωσαν πρόσφατα ιδιοκτήτη οικοπέδου  και έτρεχε να βγάλει άδεια οικοδομής ο άνθρωπος». Ο κ. Διαμαντένιας επισήμανε ότι αυτό που ζητούν οι σύλλογοι είναι να γίνει ένα Τοπικό Συμβούλιο και να παραστεί και ο μελετητής και να παρουσιάσει τις θέσεις του και να γίνει διαβούλευση.
 Για τεχνητή ένταση και πολεμική εναντίον της δημοτικής αρχής κάνει λόγο η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Μποντού-Τοκαλή.