Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΖΑΓΟΡΑ.. Με οχτώ συνολικά μηχανήματα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, επιχειρεί στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου να κρατήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο της περιοχής, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου, αλλά και από τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση στον ορεινό όγκο του Πηλίου.
 Τέσσερα μηχανήματα και ένας φορτωτής επιχειρούν συνεχώς και μετακινούν βράχια και κατολισθητικό υλικό από το οδικό δίκτυο, προκειμένου η κυκλοφορία των οχημάτων να πραγματοποιείται με ασφάλεια. Τρία εξ αυτών βρίσκονται στην είσοδο της Ζαγοράς όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη κατολίσθηση, ενώ άλλα τρία μηχανήματα έχουν ριχθεί στη μάχη του αποχιονισμού. 
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ.. Ανακούφιση στο Νοσοκομείο Βόλου. Αρνητικά και τα δέκα δείγματα που εστάλησαν  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, για να ελεγχθεί αν είναι ύποπτα για κορονοϊό. Τα δείγματα αφορούσαν στα εννιά νέα περιστατικά  που προσήλθαν στο Νοσοκομείο, ενώ το δέκατο αφορούσε σε  άτομο το οποίο νοσηλεύονταν προληπτικά σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΦΑΗΛ.. Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά το ταξίδι της ελπίδας για τη Βοστώνη, όπου υποβλήθηκε σε ειδική θεραπεία, ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ επέστρεψε νικητής στην Ελλάδα.  Το αγοράκι ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και πρέπει να προστατευθεί από τον κορωνοϊό.  Οι γονείς του ανήρτησαν στα social media ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο ευχαριστούν όλους όσους βοήθησαν για να καλυφθεί το τεράστιο ποσό που χρειαζόταν για τη μετάβαση του παιδιού τους στη Βοστώνη των ΗΠΑ.  Όπως είπαν, ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ είναι καλύτερα ήδη και ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Όσον αφορά στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία κορωνοϊού, απηύθυναν έκκληση σε όλους να μείνουν στο σπίτι και να κάνουν υπομονή.

ΜΑΚΡΥΡΡΑΧΗ.. Νεκρός στο σπίτι του στη Ζαγορά, βρέθηκε χθές το μεσημέρι ένας 54χρονος άνδρας από παθολογικά αίτια.  Ο άτυχος άνδρας, εντοπίστηκε νεκρός από τον γιο του και πιθανολογείται ότι οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.  Πρόκειται για τον Κυριαζή (Ζάκο) Τσιτσιρίκο, που διατηρούσε μίνι μάρκετ επί σειρά ετών στην κεντρική πλατεία της Μακρυρράχης και ένα καλοκαιρινό μπαρ στους Αγίους Σαράντα. Ο 54χρονος, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του.  Η εγκληματική ενέργεια αποκλείστηκε και προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Βορείου Πηλίου.
ΤΣΙΟΡΔΑΣ... 71 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο κ. Σ. Τσιόδρας, ενώ τα συνολικά ανέρχονται στα 892. Συνολικά 26 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, οι 25 με υποκείμενα νοσήματα. Όσον αφορά στους νεκρούς, οι 21 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες, με μέση ηλικία τα 73 έτη.  Ακόμη 57 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ 54 είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνδρες με υποκείμενα νοσήματα.  Τέλος, 42 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν αφού διαγνώστηκαν με τον νέο κορωνοϊό, πήραν εξιτήριο. Αναφερόμενος στον θάνατο του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη ο κ. Τσιόδρας είπε πως έπασχε από θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, επιπλοκή που πρόσφατα μόνο έχει συσχετιστεί με τον νέο ιό και δεν αφορά μεγάλο ποσοστό ασθενών με τον κορωνοϊό. Στον ασθενή μάλιστα, από την ομάδα των γιατρών στην Κρήτη, χορηγούταν αντιπηκτική αγωγή, όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.  Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι παρ' όλο που δεν υπάρχουν για την ώρα σημάδια εκθετικής αύξησης της νόσου στην Ελλάδα, δεν είμαστε σε κατάσταση εφησυχασμού. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι η οικονομική κάμψη και οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας  θα είναι χειρότερες από την ύφεση του 2008. «Οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΕ. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει «πολύ απότομη κάμψη στο εμπόριο». Άλλωστε έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει πολύ χειρότερα προβλήματα απ΄ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, η οποία είχε προβλεφθεί να μειωθεί κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκε κατά 13,5%. Οι λιανικές πωλήσεις δεν ήταν 4% χαμηλότερες, αλλά 20,5%. Η επένδυση σε ακίνητα μειώθηκε κατά 24%, έξι φορές μεγαλύτερη μείωση από την προβλεπόμενη. Αυτό ανάγκασε τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους.