Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 16/11/2017

ΕΛΛΑΔΑ

=ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΦΟΝΙΑΣ. Πρωτόγνωρες είναι οι συνέπειες στη Δυτική Αττική μετά τον κατακλυσμό που έπληξε το Θριάσιο Πεδίο έως και τα σύνορα με την Κορινθία. Οι τεράστιες ποσότητες ύδατος που έπεσαν απότομα στους ορεινούς όγκους του όρους Πατέρα και των Γερανείων γέμισε τους χειμάρρους και τα ρέματα και σάρωσε τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο αφήνοντας πίσω μόνο καταστροφή.
 Η τραγωδία είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά από τον πρώτο απολογισμό σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί είναι τουλάχιστον 15. Δέκα από τους νεκρούς είναι άνδρες και πέντε είναι γυναίκες. Δεκαεπτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ένα εκ των οποίων είναι διασωληνομένο και δύο ακόμα που είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οκτώ εκ των υπολοίπων τραυματιών έχουν λάβει εξιτήριο.  Μεταξύ των νεκρών είναι και πολλοί υπερήλικες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παλέψουν με τα στοιχεία της φύσης.
= ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ. Εθνικό πένθος κήρυξε  για τους νεκρούς από τις πλημμύρες στην Αττική ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος. «Η κήρυξη εθνικού πένθους αυτή την ώρα είναι τo λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκφράζω βαθιά θλίψη και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων». Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε την πυροσβεστική για το έργο της και ευχήθηκε «κουράγιο» σε όσους συνεχίζουν τις προσπάθειες στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.
= ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ε.Ε. Την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε η Περιφέρεια Αττικής έπειτα από υποβολή κατεπείγοντος σχετικού αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω της οικείας Διαχειριστικής Αρχής, με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου. Το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, θα προωθηθεί μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει και θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ. Στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου) άρχισε ήδη η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που θα κορυφωθεί σήμερα Πέμπτη, στην Ολομέλεια. Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση αναβάλλεται λόγω εθνικού πένθους η σημερινή συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα. Με εντολή του Προέδρου της Βουλής η σημαία στο ελληνικό κοινοβούλιο θα κυματίζει μεσίστια.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.  Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα, μεταβαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Τομεάρχη Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
= ΚΚΕ. Οι φτωχές εργατικές - λαϊκές οικογένειες πνίγονται κάθε χρόνο, κάθε φορά, είτε στην Αττική είτε σε όλη την Ελλάδα, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα να θρηνούμε συνεχώς θύματα, συνανθρώπους μας, να καταστρέφονται σπίτια, δηλαδή περιουσίες, που ο καθένας χτίζει με τους κόπους και με τον ιδρώτα μιας ζωής.. 
= ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ο καθηγητής Δ. Παπανικολάου ήταν αποκαλυπτικός σε σχέση με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις πληγείσες περιοχές, τονίζοντας πως το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές, με βάση προηγούμενες καταστροφές. Βασική άσκηση - για το θέμα των πλημμυρών - ήταν η περιοχή της Μάνδρας. Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα. 
ΚΟΣΜΟΣ
= ΜΑΚΡΟΝ. Μέχρι το τέλος του 2021 η Γαλλία σκοπεύει να έχει κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας νωρίτερα απόψε στην Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Βόννη. Ο κ. Μακρόν πρόσθεσε ότι η χώρα του θα στραφεί δυναμικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα
= ΑΛΑΜΠΑΜΑ. Ακόμη μια γυναίκα έσπασε τη σιωπή της την Τετάρτη και κατηγόρησε τον Ρόι Μουρ, υποψήφιο γερουσιαστή των ρεπουμπλικάνων στην Αλαμπάμα, ότι την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά πριν από περίπου 25 χρόνια, γράφει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος AL.com.
= ΜΕΞΙΚΟ. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος μιας από τις χειρότερες σφαγές μεταναστών στην ιστορία του Μεξικού, η οποία πιστεύεται πως συνδεόταν με τον μακρόχρονο πόλεμο μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών, συνελήφθη την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διηύθυνε η ομοσπονδιακή αστυνομία.
= ΣΥΡΙΑ. Διπλή ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης επί των ανταγωνιστικών σχεδίων απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καταρτίσει ΗΠΑ και Ρωσία για τη συνέχιση της διεθνούς έρευνας όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
= ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ. Mπροστά σε απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις βρίσκεται η Ζιμπάμπουε, με τον στρατό να προβαίνει σε καθοριστικούς για το μέλλον της χώρας ελιγμούς. Ύστερα από τέσσερις, περίπου, δεκαετίες τα βλέμματα στρέφονται στις ραγδαίες αλλαγές που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα, ενώ οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα θέτουν στο επίκεντρο την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ζιμπάμπουε.
= ΚΙΝΑ. Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του στρατηγού της Ζιμπάμπουε Κονσταντίνο Τσιουένγκα στο Πεκίνο και μια ημέρα μετά το πραξικόπημα στη χώρα, η Κίνα διαψεύδει τις εικασίες για πιθανή ανάμειξής της στο συμβάν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Κοινή πεποίθηση ότι θα υπάρξει άμεση λύση στο ζήτημα της διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και αυτοί θα αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου, προέκυψε κατά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συμβολαιογράφων, στο υπουργείο Οικονομικών. Ποια αιτήματα έκανε αποδεκτά η κυβέρνηση.
= ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Την ύπαρξη ορίου στις καταθέσεις για τη διανομή του μερίσματος, το οποίο προσδιόρισε περίπου στα 9.000 ευρώ, προανήγγειλε ο Ευ.Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. Επανάλαβε ότι το μέρισμα θα πιάσει μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Απαντώντας δε με δριμύτητα στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για «καταστροφή» της μεσαίας τάξης, τόνισε ότι αυτό που έπνιξε τη μεσαία τάξη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα χρήματα των Panama Papers.
= ΘΕΣΜΟΙ. Η κατάθεση στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου του νέου προϋπολογισμού και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου ήταν μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης των θεσμών με κυβερνητικά στελέχη. Στη τηλεδιάσκεψη που έγινε εν όψει της επανέναρξης των συζητήσεων στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου συμμετείχαν οι Ευ.Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Δημ.Λιάκος και Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
= ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. Υπό τις σημερινές συνθήκες, η φυγή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού (brain drain) είναι δύσκολο να ανακοπεί χωρίς μόνιμη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία και χωρίς ειδικές δράσεις, τόνισε ο διοικητης της ΤτΕ Γ.Στουρναρας, αποκαλύπτοντας ότι σωρευτικά, το διάστημα 2008-2013, 427.000 μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας έφυγαν από τη χώρα. Σύμφωνα με τον ιδιο, σημαντική πρωτοβουλία για την επιστροφή των νέων επιστημόνων είναι η ανάπτυξη κέντρων αριστείας.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 83-90. Με ένα τεράστιο «διπλό» εξιλεώθηκε ο... αγριεμένος Ολυμπιακός για τις δύο απανωτές ήττες από την Μπαρτσελόνα και τον Παναθηναϊκό στην Euroleague. Πιο συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες, παίζοντας με ψυχή και πάθος το βράδυ της Τεταρτης στην κατάμεστη «Ούλκερ Σπορτς Αρίνα», κατάφεραν να επικρατήσουν στην παράταση με 90-83 της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Φενέρμπαχτσε, παίρνοντας παράλληλα μία άτυπη «εκδίκηση» για την ήττα τους στον περυσινό τελικό.  Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν στο -12 στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, ωστόσο ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους και, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να τελειώσουν την υπόθεση νίκη στην κανονική διάρκεια του ματς, εν τέλει πήραν το υπερπολύτιμο ροζ φύλλο στο έξτρα πεντάλεπτο.. ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ.. Ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβω κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των διαιτητών. Δεν ήταν δίκαιοι απέναντί μας. Έγιναν τόσα ξεκάθαρα φάουλ που δεν δόθηκαν... Χάσαμε τον αγώνα λόγω των αποφάσεων των διαιτητών... .
= ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΑΟ. Με μία μακροσκελή ανακοίνωση οι παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού ρίχνουν «ταβανόπροκες» κατά της ΠΑΕ και προαναγγέλλουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το ενωτικό 3ετές πλάνο σωτηρία του «PAO ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ». Ενδεικτικό της σκληρής γλώσσας είναι ότι χρεώνουν στην ΠΑΕ πως «…απροκάλυπτα φαίνεται να προσδοκάτε την οικονομική διάλυση της ομάδας» και επίσης ότι «…σαμποτάρετε τη διάθεση προσφοράς του Παναθηναϊκού κόσμου». Γι’ αυτό καλούν τη διοίκηση να αλλάξει ρότα, αφού παραθέτουν πρώτα μία σειρά από ερωτήματα.
= ΙΤΑΛΙΑ. «Σπίτι του» έστειλε τον Τζιαν Πιέρο Βεντούρα η Ομοσπονδία της Ιταλίας μετά τον αποκλεισμό-σοκ της «σκουάντρα ατζούρα» από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας από την Σουηδία.
= ΑΕΚ. Η ΑΕΚ προχωρά σε μια νέα εποχή στις Ακαδημίες της, με τον επιχειρηματία Γρηγόρη Σαράντη και τους Άκη Ζήκο, Γιάννη Σαμαρά, να είναι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να το φέρουν εις πέρας. Την Τετάρτη, το όλο πλάνο παρουσιάστηκε στα Σπάτα με κάθε επισημότητα, με τους Ζήκο, Σαμαρά, να αναφέρονται στους στόχους για τα τμήματα υποδομής αλλά και στα βήματα που έχουν ήδη γίνει, μέχρι και σήμερα.
= ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ. Ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος του συνδέσμου Αθηνών ορίστηκε από την KEΔ να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί την Κυριακή (19.30) στη Λεωφόρο.Από εκεί και πέρα, ο Αναστάσιος Παπαπέτρου (ΕΠΣ Αθηνών) θα σφυρίξει τον αγώνα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο, που έχει οριστεί για το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (ΕΠΣ Αρκαδίας) θα είναι ο διαιτητής στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με αντίπαλο τον Λεβαδειακό, το οποίο θα πραγματοποιηθει το Σάββατο στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: