Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 1/7/2017

ΕΛΛΑΔΑ

=ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΥΓΕΙΑ. «Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, όταν το 2015 παραλάβαμε τη διακυβέρνηση, ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Στα όρια της κατάρρευσης. Όχι από αδυναμία απέναντι στις μνημονιακές υποχρεώσεις, ούτε από ανικανότητα ή αδιαφορία. «Έγινε συνειδητά και στοχευμένα με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου».
 «Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος, με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό»
= ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ. «Το κυβερνών αριστερό κόμμα της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να θεωρείται λαϊκίστικο κόμμα, διότι έχει κάνει σκληρές επιλογές και έχει εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε στις Βρυξέλλες το Ίδρυμα Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών.
= ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Οι συνιδρυτές της «Ώρας Αποφάσεων», Γιάννης Δατσέρης, Άννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Κατσαντώνης, Μιλτιάδης Νεκτάριος και Γιώργος Φλωρίδης, με κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι ο Γιάννης Ραγκούσης αποχώρησε από την «Ώρα Αποφάσεων», μετά την απόφασή του να αποδεχθεί τη πρόσκληση και να παραστεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
= ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Η κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει στη σημερινή ιστορική καμπή και δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων, της ουδετερότητας και των σχεδίων εθνικής συνεννόησης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
= ΠΟΤΑΜΙ. «Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο». Με τη φράση του αυτή, απευθύνθηκε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. «Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Σε αυτά που τα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Βρίσκομαι εδώ για να δείξω -να δείξουμε όλοι μας- ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας», είπε.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ένας γιατρός σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή μετά την επίθεση ενός άνδρα με τουφέκι εφόδου σε νοσοκομείο στο Μπρονξ χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης είπε ακόμη ότι ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός. Εκτίμησε ότι το «μεμονωμένο» αυτό περιστατικό μοιάζει να σχετίζεται «με τη δουλειά του». 
= ΤΟΥΡΚΙΑ. Τηλεφωνικές συνομιλίες είχε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο επίκεντρο της συζήτησης Ερντογάν - Τραμπ βρέθηκε η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ αραβικών κρατών και του Κατάρ. Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Μετά τον θάνατο του Καγκελαρίου της Επανένωσης, πολιτικές και προσωπικές «πληγές» του παρελθόντος έρχονται ξανά στο προσκήνιο ενόψει και της αυριανής τελετής μνήμης για τον Χ. Κολ στο Ευρωκοινοβούλιο.
= ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως τα προγράμματα της Βορείου Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων απαιτούν να δοθεί μια «αποφασιστική απάντηση» και πως έληξε η περίοδος της «στρατηγικής υπομονής» με το καθεστώς της Βορείου Κορέας.
= ΓΑΛΛΙΑ. Υπό έρευνα τέθηκε επισήμως η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, για κατάχρηση εμπιστοσύνης όσον αφορά το σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Λεπέν κλήθηκε να καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα στο πλαίσιο έρευνας για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών του κόμματός της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Ευκαιρίες μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου κέρδους με μειωμένο ρίσκο έχουν αρχίσει να «βλέπουν» στα ελληνικά ομόλογα οι αγορές. Τόσο οι αναλύσεις «βάθους», όσο και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, αλλά και στελεχών των οίκων αξιολόγησης έρχονται να σκιαγραφήσουν βελτιωμένη εικόνα για την αξιοπιστία της χώρας και βεβαίως να συμπληρώσουν τις θετικές δηλώσεις πολιτικών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
= ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Την έξοδο της ναυπηγοεπισκευής από το μαρασμό, σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας της «Πλωτής Δεξαμενής Πειραιάς 1», του ΟΛΠ, στο Πέραμα, σύμφωνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στις προοπτικές του Πειραιά για να γίνει ένα μεγάλο παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση.
= ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ. Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικό όφελος για τα δημόσια έσοδα εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος το σύστημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση χρήσης παραλιών, σημειώνει σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών. Ενδεικτικά, στις πρώτες 41 δημοπρασίες που έγιναν παρουσιάστηκε συνολικό όφελος της τάξης του 35%, σε σχέση με τις τιμές εκκίνησης.
= ΣΔΟΕ. Με 78 υπαλλήλους θα ενισχυθεί άμεσα το προσωπικό της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) προκειμένου να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες. Η κάλυψη των θέσεων θα γίνει μέσω μετατάξεων υπαλλήλων σε κενές οργανικές θέσεις ή με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης που κατέχουν οι υπάλληλοι. Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνει μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα από τη Δευτέρα 3 Ιουλίου έως την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017.
= ΕΦΚΑ. Περαιτέρω χρονική επέκταση της δυνατότητας καταβολής εισφορών έτους 2016, για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ και των εισφορών Β΄εξαμήνου 2016, για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ έως τις 30-11-2017 έδωσε ο ΕΦΚΑ.
= ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Κέρδη 6,26% κατέγραψε τον Ιούνιο το Χρηματιστήριο, ενώ στο πρώτο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη 27,98%, απόδοση που είναι η καλύτερη από το πρώτο εξάμηνο του 1999. Σε ό,τι αφορά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 823,74 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,49%. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και της ΔΕΗ.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ. Επιδιώκοντας να ανέβουν στο βάθρο και να κρεμάσουν μετάλλιο στο λαιμό τους ετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας στην κατηγορία των 470 οι χάλκινοι ολυμπιονίκες στο Ρίο, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 7- 15 Ιουλίου και θα συμμετέχουν 140 πληρώματα από 36 χώρες. Την ευθύνη των αγώνων έχει ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (ΝΟΘ), με τη συμπαράσταση των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τον προϋπολογισμό τους να ανέρχεται στις 75.000 ευρώ. 
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Αφού πέρασε με απόλυτη επιτυχία τα ιατρικά τεστ, ο Παναγιώτης Ταχτσίδης αποτελεί και επισήμως τη νέα μεταγραφή του Ολυμπιακού, καθώς ο διεθνής μέσος έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο τριετούς διάρκειας που του πρόσφεραν οι Πειραιώτες. Ο 25χρονος χαφ είχε άλλη δυο χρόνια συνεργασίας με την Τορίνο, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε κοντά στο 1 εκατ. ευρώ για να του επιτρέψει να συνεχίσει την καριέρα του με τα «ερυθρόλευκα». Ο ίδιος ο παίκτης αναμένεται να αμείβεται με ένα ποσό γύρω στις 500.000 ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας με την ομάδα του Πειραιά.
= ΜΕΣΙ. Όλη η «αφρόκρεμα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου συγκεντρώθηκε στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής, όπου ο Λιονέλ Μέσι παντρεύτηκε την «παιδική του αγάπη», Αντονέλα Ροκούζο. Πρώην και νυν συμπαίκτες του «Λεο», ο Κάρλες Πουγιός, ο Χαβιέρ Μασεράνο, ο Νεϊμάρ και ο Λουίς Σουάρες, έδωσαν το παρόν, όπως και ο Ζεράρ Πικέ με τη σύζυγό του, Σακίρα.
= ΠΑΟ. Κλίμα... μεταστροφής και παραμονής του Ροντρίγκο Μολέδο στον Παναθηναϊκό διαρρέται εδώ και λίγες ώρες από το περιβάλλον του παίκτη. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έδειχνε πως επιθυμία του ήταν να αποχωρήσει από το σύλλογο, μετά την κουβέντα που είχε με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στις αρχές της εβδομάδας, φαίνεται πως είδε διαφορετικά τα πράγματα και πλέον εμφανίζεται θετικός στο να συνεχίσει την καριέρα του στο «τριφύλλι».
= ΕΠΟ. Η υπερψήφιση του νέου καταστατικού της ΕΠΟ αίρει κάθε ανησυχία για κυρώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς για FIFA και UEFA ήταν ένα προαπαιτούμενο το οποίο εκπληρώθηκε. Για να συμβεί αυτό, πάντως, χρειάστηκε να αποσυρθεί η διάταξη για τα κωλύματα παραγόντων, καθώς υπήρχε πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην περάσει από τη Γενική Συνέλευση και να οδηγήσει σε προβλήματα. Βασιλειάδης: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει σελίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: